Els Premis Fosbury 2022 ja tenen guanyadors

4 minuts de lectura

Els Premis Fosbury 2022 ja tenen guanyadors. Després de tancar les votacions, ja coneixem els dos millors esportistes de l’any per votació popular.

Laura Heredia i Toni Marín són els dos guanyadors del Premi Fosbury 2022 al millor esportista de l’any per votació popular. La pentatleta i el guanyador de la tremenda Epic 5 Challenge han sigut els dos esportistes que han rebut més suports per part dels lectors de la Fosbury en un procés participatiu distribuït en dues fases i que enguany ha superat els 105.000 vots totals. Des de la Fosbury volem agrair a tots els lectors la seva participació als Premis Fosbury 2022, que també ha comptat amb el suport actiu d’esportistes, clubs, federacions, centres esportius i mitjans de comunicació d’arreu del país.

Després d’una primera fase de votació celebrada entre l’4 i l’15 de gener que comptava amb 100 candidats (50 homes i 50 dones), dinou finalistes en total aspiraven a ser triats com els millors esportistes dels Països Catalans de 2022. Del 16 al 23 de gener hem comptabilitzat més de 35.000 vots a la fase final en una votació on els resultats no eren públics per evitar influir en la tria dels lectors.

Els Premis Fosbury són una eina per visibilitzar la diversitat i el talent present arreu del país. Des de la redacció estem molt contents que desenes de milers de persones us els feu vostres i esperem que ajudin a dibuixar i difondre la riquesa poliesportiva des del respecte i l’admiració cap a l’esforç que requereix cadascuna de les disciplines presents a les votacions a través dels seus protagonistes.

Laura Heredia, present i futur del pentatló modern català

Premiada just aquest dimarts com a esportista amb més projecció de Catalunya, Laura Heredia s’ha erigit en els darrers mesos com la gran referència del pentatló modern català amb uns resultats que a escala internacional no tenen precedents a casa nostra. L’esportista de Sant Boi de Llobregat ha brillat especialment el 2022 amb un gran salt endavant a la seva carrera. Heredia s’ha proclamat campiona d’Europa en categoria sub24 i ha confirmat el seu talent amb el novè lloc al campionat del món celebrat a Egipte, un top 10 històric en aquesta disciplina. Després de quedar-se a un pas de fer el seu debut olímpic a Tòquio 2020 al costat del seu germà Aleix, Laura Heredia ha posat la directa i apunta molt alt en un esport que en els darrers anys està aplicant canvis de gran rellevància.

Amb els Jocs de París 2024 a l’horitzó proper, l’explosió de Laura Heredia davant les millors especialistes del món és una alenada d’aire fresc per a tots els amants d’aquest esport a Catalunya, que tenen una referent de present i futur amb qui emmirallar-se per sumar nous practicants i fer créixer una disciplina renovada.

La pentatleta s’ha imposat als Premis Fosbury amb el 26% dels vots en una final molt ajustada davant la jugadora de pilota valenciana Victoria Díez (24%), que puja al podi per quart any consecutiu en una fita extraordinària. L’esportista que completa al podi és la jugadora de Petanca Aure Blázquez amb el 14% dels vots. La guanyadora de 2021 Maria Segura ha assolit la quarta posició (13%) i la patinadora Paula Fontrodona (10%) la cinquena. Carla Escrich, Martina Terré, Núria Gil, Daniela Guillén i Sara Loehr han completat les places de finalistes.

Toni Marín, un referent de l’esport extrem

El Premi Fosbury en categoria masculina d’enguany recau en un esportista lleidatà que en els darrers anys ha posat el seu cos al límit en diverses ocasions. Cara reconeixible de l’hoquei patins català com a porter del Lleida, Toni Marín ha canviat l’estic per reptes d’una exigència enorme. Si el 2021 va fer doblet a la Marathon des Sables i a la Titan Desert amb un encadenat de proves sense descans, el 2022 Marín va fer valer la invitació a l’Epic 5 Challenge per fer una autèntica proesa: completar cinc proves d’ironman en cinc dies consecutius en cinc illes diferents de Hawaii (Kaui, Maui, Lanai, Molokai i Kona). Una autèntica animalada amb un bagatge total de 19 quilòmetres nedant, 900 en bicicleta i 210 a peu.

Toni Marín no només va aconseguir completar el repte, sinó que va ser-ne el guanyador, amb un total de 63 hores invertides i una fita d’abast mundial que l’ha convertit en candidat indiscutible per als Premis Fosbury 2022. Després de ser el més votat a la primera fase, l’esportista afincat a Lleida ha tornat a comptar amb un ampli suport dels lectors a la votació final. Marín s’endú el Premi Fosbury 2022 amb el 34% dels vots i un clar avantatge sobre la resta de candidats. El púgil Martín Molina (15%) i el palista Adrià Bosch (15%) completen el podi d’aquesta edició. Miquel Travé torna a rondar un lloc d’honor amb la quarta posició (14%) i Edu Marín i Ivan Penalba firmen un empat tècnic a la cinquena plaça amb el 6% dels vots. Llorenç Àlvarez, Joel Plata i Albert Herrero han completat les places de finalista.

Quadre d’honor dels Premis Fosbury per votació popular

2022

1. Laura Heredia – Pentatló Modern
2. Victoria Díez – Pilota Valenciana
3. Aure Blázquez – Petanca
1. Toni Marín – Ironman
2. Martín Molina – Boxa
3. Adrià Bosch – Canoa Freestyle

2021

1. Maria Segura – Voleibol
2. Victoria Díez – Pilota Valenciana
3. Judit Pareja – Hoquei línia
1. Llorenç Àlvarez – Patinatge artístic
2. Ricky Rubio – Bàsquet
3. Miquel Travé – Piragüisme en aigües braves

2020

1. Victoria Díez – Pilota Valenciana
2. Èlia Canales – Tir amb arc
3. Sara Vilella – Roller freestyle
1. Pau Quemada – Hoquei herba
2. Nil Llop – Patinatge de velocitat sobre gel
3. Irineu Esteve – Esquí de fons

2019

1. Marina González – Gimnàstica Artística
2. Victoria Díez – Pilota Valenciana
3. Sheila Avilés – Curses de Muntanya
1. Pere Marsinyach – Patinatge Artístic
2. Kilian Jornet – Curses de Muntanya
3. Marc Márquez – Motociclisme

2018

1. Ana Puertes – Pilota Valenciana
2. Sandra Corcuera – Retrorunning
3. Bea Ortiz – Waterpolo
1. Toni Ponce – Natació
2. Jordi Morales – Tennis de taula
3. Sergi Mingote – Alpinisme