Federació Andorrana d'Atletisme

Andorra incompleix el Codi Mundial Antidopatge, Espanya, al punt de mira

2 minuts de lectura

L’Agència Mundial Antidopatge (AMA) ha decidit fer un cop de puny sobre la taula i anomenar un per un els països que incompleixen el Codi Mundial Antidopatge, en un acord sense precedents assolit ahir a la trobada feta per l’organisme a Colorado Springs (EUA). L’arribada a la presidència de Craig Reedie ha dotat de més contundència les decisions de l’AMA i ha reforçat l’aposta pels estudis de comissions independents. El britànic té clar que la credibilitat de l’organisme, després d’anys d’anar a remolc dels casos de dopatge, està en joc.

Seguint el fil dels informes publicats la setmana passada i que deixen l’atletisme rus, provisionalment, fora dels jocs olímpics, l’AMA ha resolt que la RUSADA, l’agència antidopatge russa, incompleix la normativa mundial. Però no és l’única: hi ha 5 països més assenyalats per l’AMA. Són Argentina, Bolívia i Ucraïna, que no disposen de laboratoris antidopatge acreditats, i dos estats que directament incompleixen el codi mundial al seu territori: Israel i… Andorra.

Federació Andorrana d'Atletisme
Federació Andorrana d’Atletisme

El govern andorrà va anunciar públicament fa uns quants mesos que volia impulsar una llei de l’esport. El secretari d’estat d’esports, Jordi Beal, ha explicat en més d’una ocasió que aquesta llei ha de resoldre diverses mancances vigents al país pirinenc i que necessita actualitzar-se després que no s’hagi modificat d’arrel des de 1998. Més recentment, el govern andorrà també va anunciar la intenció de redactar una llei antidopatge després de la visita de la Comissió d’Experts del Dopatge del Consell d’Europa a finals d’estiu. Una advertència que ara esdevé amenaça directa per a l’organització de campionats internacionals, una aposta creixent a Andorra en els darrers anys i que té en la copa del món d’esquí alpí femenina una cita destacada en els propers mesos.

La Comissió Estatal Antidopatge andorrana va practicar 31 controls a esportistes el 2014, tots ells fora de competició, en una xifra inferior a la d’anys anteriors, i no detecta cap positiu per dopatge des de 2012. D’altra banda, aquest 2015 Andorra ha trigat 6 mesos a publicar el nou llistat de substàncies dopants que cada any actualitza l’AMA.

Caldrà estar atents dels propers passos que faci l’AMA a partir del toc d’alerta d’ahir i conèixer si l’incompliment del Codi Mundial Antidopatge tindrà efectes directes en el dia a dia de l’esport andorrà i de les cites internacionals amb seu a Andorra. La nova llei del govern apareix com a un element clau per determinar el futur de l’esport al país pirinenc en els propers mesos. Però l’AMA ja ha deixat clar que el canvi ha de ser immediat.

 

Espanya, en el punt de mira

L’Agència Mundial Antidopatge també ha centrat el focus en quatre països més, que ha ubicat en una llista de seguiment, i a qui ha donat un termini de 4 mesos per posar en ordre totes les actuacions en matèria d’antidopatge. Un toc d’alerta menys sever però molt important per a Grècia, Bèlgica, França, Espanya i el Brasil. Si el 18 de març aquests països no han modificat alguns aspectes dels seus organismes antidopatge que l’AMA ha fet arribar a cada organisme estatal aquests darrers dies, també seran afegits al sac dels països que incompleixen la normativa mundial antidopatge. No és la primera vegada que Espanya rep un toc d’alerta per la seva política antidopatge, però en tot cas la nova AMA no està disposada a fer ulls clucs davant certes decisions. L’esport català haurà d’estar molt pendent del què succeeixi en els propers mesos. L’advertència és clara. També per al Brasil, el país amfitrió dels propers Jocs Olímpics.