El passat mes de febrer, i especialment durant el mes de març, l’esport va entendre de forma accelerada que les normes i el terreny de joc havien canviat de cop i volta. L’afectació del coronavirus era tan rellevant que totes les competicions van haver d’aturar-se. Algunes es van cancel·lar i d’altres ajornar, però el cert és que més enllà del retorn de l’esport professional a finals de la primavera bona part dels esportistes han hagut d’esperar fins a mitjans d’estiu per reprendre el ritme competitiu i molts altres preveuen fer-ho en les properes setmanes. Adaptar-se a la pandèmia, doncs, és essencial per mirar endavant.
Des dels primers dies del confinament els agents esportius de Catalunya han treballat de valent per encaixar la situació de pandèmia i preparar-se per garantir el retorn de la competició esportiva com més aviat millor. Múltiples disciplines esportives han vetllat per seguir les indicacions de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física de Catalunya i adaptar-les a la seva realitat. D’aquesta manera, en els darrers mesos s’han confeccionat desenes de protocols que incorporen tots els elements necessaris per minimitzar els riscos de contagi de la Covid-19. Es tracta de protocols vius adaptables a la realitat de l’afectació de la pandèmia en cada moment i pensats perquè ningú es quedi enrere en la pràctica esportiva.
El cas del ciclisme
Una de les federacions que ha implementat un nou protocol d’actuació per a les competicions esportives és la Federació Catalana de Ciclisme, que engloba disciplines força diverses com el trial, el ciclisme en carretera, el ciclocròs, BMX, el descens o la BTT. L’entitat que presideix Joaquim Vilaplana ha aconseguit organitzar el campionat de Catalunya de BTT a principis d’agost i enviar la selecció catalana de BMX a competir a França, però alhora també va veure com havia de cancel·lar el campionat de Catalunya en pista per les restriccions establertes a Barcelona o a ajornar un mes la celebració del campionat de Catalunya de descens previst inicialment pel passat cap de setmana.
Aquesta situació d’alts-i-baixos reflecteix perfectament la realitat de l’esport català, pendent de fer les coses bé i alhora de canviar el calendari tants cops com faci falta per l’evolució de la pandèmia. En qualsevol cas, l’eina imprescindible perquè les competicions tirin endavant és el protocol per a la represa esportiva. I aquesta eina tornarà a ser clau el proper cap de setmana amb la disputa del Campionat de Catalunya de trial i també el de carretera, en la modalitat de ruta i de contrarellotge. La limitació del nombre de participants i l’aplicació de mesures d’higiene i control més estrictes marquen el full de ruta d’una cita que aplega els millors especialistes del país en cada disciplina.
Marta Vilajosana, responsable de l’Àrea Tècnica de la Federació Catalana de Ciclisme, explica la feina feta per disposar d’un protocol vàlid:
Les primeres competicions disputades durant l’estiu ja han mostrat alguns dels canvis més visibles per als aficionats. De moment, s’ha acabat allò d’anar a una cursa i trobar-te tots els espais barrejats i força accessibles per a tothom:
Marta Vilajosana explica que un dels punts claus del protocol és el control de les persones que participen en una cursa:
El Campionat de Contrarellotge de Catalunya al detall
Com a exemple de competició esportiva adaptada a la realitat actual de pandèmia del coronavirus ens fixem en el Campionat de Catalunya de Contrarellotge. De forma excepcional enguany es disputarà al Circuit de Barcelona – Catalunya de Montmeló el diumenge 30 d’agost a la tarda, just un dia després de la prova en ruta de 150 quilòmetres a Santa Eulàlia de Ronçana. La tria del Circuit no és a la babalà, tal com explica Marta Vilajosana:
Més enllà del registre que haurà de dur a terme la Federació Catalana de Ciclisme, el Circuit de Catalunya també farà un control d’accés a les instal·lacions i els corredors i tècnics acabaran passant dos controls de temperatura abans d’entrar en competició. La cita de diumenge a la tarda està pensada evitar l’acumulació de gent en un mateix espai:
A la resta de curses en circuit, com les proves de BTT, és un speaker qui anuncia als corredors 30 segons abans de prendre la sortida que ja es poden treure la mascareta i són ells mateixos els que l’han de guardar a la butxaca del mallot.
La prova de contrarellotge tindrà un recorregut més curt de l’habitual, de 9,4 quilòmetres, en una cita de pura força en què “guanyarà qui mogui més watts“. Una competició ràpida de dues voltes al circuit en què el primer corredor sortirà a les 15h i el darrer ha d’acabar abans de les 21h. Tots els corredors inscrits han tingut l’oportunitat de recórrer el circuit els darrers dies a la franja de tarda en una instal·lació que ja té un bon vincle ciclista amb l’organització cada any del BiCircuit Festival.
La represa esportiva durant la pandèmia, en marxa
Més enllà de les competicions ciclistes un munt d’esports han posat fil a l’agull en els darrers dies per reprendre les competicions. És el cas, per exemple, de la lliga catalana d’hoquei sobre patins malgrat la baixa del Reus Deportiu o de la Supercopa de Catalunya d’handbol viscuda aquest mes d’agost a Sant Joan Despí. En aquest darrer cas, més enllà del protocol a pista i per als equips, era obligatori presentar un full d’auto responsabilitat signat per accedir al pavelló. Entre altres mesures, aquest full incloïa la conformitat en conèixer el protocol, en no presentar simptomatologies associades a la Covid-19 o en no haver estat en contacte estret amb cap persona que hagués donat positiu en els darrers catorze dies.
Caldrà, doncs, adaptar-se a mesures més estrictes d’ara en endavant, però que al mateix temps han de ser garantia que les competicions esportives tirin endavant malgrat el context de pandèmia. Ho resumeix Marta Vilajosana: