/

Arribarà el virus FIBA?

2 minuts de lectura

FIBA_logo.svg

En futbol es parla del ‘virus FIFA’ per referir-se a l’epidèmia de lesions que hi ha sovint quan els futbolistes de les grans lligues europees tornen de jugar amb les seves seleccions nacionals. Doncs bé, sembla que a partir del 2017 podrem començar a parlar també del ‘virus FIBA’. I és que la federació internacional del bàsquet ha decidit canviar el sistema de classificació de les competicions internacionals de seleccions amb l’objectiu que d’ara en endavant el protagonisme dels combinats nacionals guanyi pes en l’equilibri del bàsquet mundial.

La FIBA s’emmiralla en el sistema de classificació que regeix els grans torneigs de futbol de seleccions i ha dissenyat un nou model que ha de començar el 2017 i que inclou interrupcions durant les temporades regulars de les lligues nacionals per tal que les seleccions puguin disputar partits de qualificació pel Mundial. Concretament, aquest sistema es basa en l’obertura de sis finestres al calendari per jugar aquests partits de qualificació.

Els avantatges que això suposa, segons la FIBA, és que amb aquest sistema molts més països (fins a 140) podran participar en aquesta fase de qualificació. Això ha de fer créixer l’interès pel bàsquet arreu del món i permetre donar-se a conèixer a jugadors i seleccions fins ara quasi bé desconegudes. Segons la FIBA, el model també va en benefici dels aficionats, que podran gaudir de partits de la seva selecció durant tot l’any, no només a l’estiu.

Els inconvenients

Parlem ara dels inconvenients, que no són pocs. De fet, des fa temps les grans lligues europees s’oposen a aquest sistema perquè no volen haver d’interrompre ni canviar el seu calendari de competició. Per exemple, amb la previsió actual la final dels play-off de l’ACB coincidiria plenament amb una de les finestres de competició.

El mateix pensa l’Eurolliga de bàsquet. La gran competició continental de clubs tampoc vol haver de parar i perdre protagonisme mediàtic en favor de les seleccions. De l’NBA ja ningú es planteja que pugui parar la temporada regular i, per tant, ja es preveu que aquelles finestres de qualificació que coincideixen amb el calendari de competició de l’NBA no comptarien amb els jugadors que disputen la lliga nord-americana. Això no només afebliria els EUA sinó que també altres seleccions com ara Canadà, França o Espanya, que compten amb molts jugadors que juguen a l’NBA.

La FIBA és clara i ha presentat ja el calendari que ha de començar d’aquí dos anys, després de l’Eurobàsquet del 2017. Els dubtes, però, són dominants ara per ara. Emmirallant-se en el poder que la FIFA té en el futbol, la FIBA ha decidit agafar el protagonisme i està decidida a reprendre el control del bàsquet mundial. De fet, ja es parla del disseny d’una competició europea de clubs que acabi amb l’actual Eurolliga. Ho seguirem atentament.