L'Estadi de Doha, el primer a l'aire lliure i climatitzat, en una imatge espectacular de promoció.

El Mundial d’Atletisme més exòtic aterra a Doha

4 minuts de lectura
Amb uns horaris condicionats per la meteorologia del país, els atletes s’han d’adaptar a la calor i humitat d’un Mundial que, per a molts, serà un test de primer nivell amb vista als JJ.OO. Proves a la mitjanit, un estadi amb aire condicionat… Benvinguts a Doha!

En el moment de publicar aquesta peça prèvia al Mundial d’Atletisme 2019, poques hores abans de l’inici oficial, les previsions meteorològiques són clares. S’espera una temperatura superior als 30ºC a les 23:59h del divendres, moment en què arrencarà la competició amb la marató femenina. O el que és el mateix, una sensació tèrmica superior als 40ºC.

Temperatures molt exigents, però, que no tots els atletes patiran per igual. Els que més, els maratonians i marxadors, obligats a competir a la mitjanit, en una hora totalment inhabitual per a ells.En canvi, la gran majoria d’atletes, que competiran a l’estadi, gaudiran d’unes condiciones úniques i aparentment més favorables. L’Estadi Khalifa, amb capacitat per a 48.000 espectadors, s’ha convertit en el primer amb refrigeració a l’aire lliure. Una obra faraònica dirigida per la Universitat de Qatar que ha instal·lat més de 3.000 canons de plàstic que expulsaran aire fred, aportant confort als atletes. A més, afirmen que també es controlarà la humitat, per evitar que l’aire sigui sec i provoqui mals de coll. Així doncs, els atletes competiran amb una temperatura ambiental d’entre 24 i 26ªC.

A més, s’han eliminat les jornades matinals amb uns horaris més comprimits. Tot plegat per intentar veure grans actuacions entre els atletes que es donaran cita a Doha. Entre ells, uns quants de casa.

Sense reserves

La llista d’atletes dels Països Catalans que competiran en aquest Mundial com a integrants de la selecció espanyola no és extensa però de ben segur que tots ells ho donaran tot.

· Adel Mechaal (1.500m): L’atleta de Palamós va aconseguir la mínima per al Mundial al meeting de Marsella d’aquest juliol. Després de les seves incursions als 5.000 i 10.000 metres, torna als seus estimats 1.500, on va acabar 4º al passat Mundial de Londres 2017.
· Ibrahim Ezzaydouni (3.000m obstacles): L’atleta blaugrana de Canet de Mar va aconseguir la mínima a la Diamond League de Roma i després d’acabar tercer al Campionat d’Espanya es va assegurar el seu bitllet per a Doha.
· Eusebio Cáceres (salt de llargada): Després d’encadenar lesió rere lesió, el d’Onil (País Valencià) sembla haver trobat una estabilitat física, i a Sòria va poder obtenir el passaport mundialista. És una incògnita fins a on pot arribar.

· Marc Tur (50 km marxa): Aquest febrer al Vendrell, l’atleta d’Eivissa va proclamar-se campió d’Espanya i va confirmar les bones sensacions. Després va marxar a Doha a conèixer in situ les condicions. “Ha estat com entrenar dins d’un forn”, afirma.

· Esther Guerrero (1.500m): A la localitat polonesa de Szczecin la banyolina va registrar la mínima pel Mundial, a més de marca personal en la distància (4:05.70). Procedent dels 800 metres, serà el seu primer Mundial en 1.500.

· Raquel González (20 km marxa): La de Mataró arriba al Mundial en un gran estat de forma i amb prou experiència internacional. Bronze europeu a Berlín 2018, aquest febrer va registrar un nou rècord d’Espanya dels 50 km marxa. Tot i això, a Doha competirà en els 20 km.

· Mar Juárez (50 km marxa): La Raquel no serà l’única representant catalana en marxa, ja que en els duríssims 50 km competirà aquesta atleta de Mollet. Amb una marca de 4h 24’ 35”, és la 16ª millor marca d’un total de 24 atletes.

· Marta Galimany (Marató): Amb una marca de 2h 30’ 14”, la vallenca va obtenir a la marató de Rotterdam la mínima per al Mundial. Un èxit compartit amb dos pilars del seu equip: l’entrenador Jordi Toda i l’exatleta professional Roger Roca, que l’ajuda en entrenaments i competicions.

Tots ells formen part de l’equip espanyol, que compte amb alguns esportistes destacats, si més no, aspirants a fer soroll i somiar amb objectius de pes. Entre ells, Orlando Ortega en els 110 metres tanques: Ana Peleteiro en el triple salt; i la marxadora María Pérez en els 20 km.

Tot i no ser un Mundial de grans noms propis, no faltaran estrelles que lluitaran pel títol: Yohan Blake, Justin Gatlin, Renaud Lavillenie, Damian Warner, Yohann Diniz, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Elaine Thompson, Sifann Hassan, Nafissatou Thiam…

Els enfrontaments més atractius

Possiblement no estem davant del Mundial amb més noms propis dels últims temps, però continua havent-hi una bona llista d’atletes a destacar.

Homes
· 100m: Sense Bolt, la lluita està oberta. A priori favorits Yohan Blake, Justin Gatlin, Christian Coleman, Jimmy Vicaut…
· 1500m: El kenià Timothy Cheruiyot apunta a màxim candidat, però aquesta distància és imprevisible.
· Salt de perxa: Serà el francès Renaud Lavillenie capaç de sumar l’únic gran títol que li falta al seu palmarès? No ho tindrà gens fàcil després de recuperar-se de nombroses lesions.
· Disc: Bonic duel entre el jamaicà Fedrick Dacres i el suec Daniel Stahl, atletes amb les millors marques de l’any.
· Decatló: El canadenc Damian Warner és el gran favorit però compte amb rivals com l’alemany Niklas Kaul i el seu compatriota Pierce Lepage.
· 50 km marxa: Cap rival s’ha acostat, enguany, a la marca del francès Yohann Diniz, actual campió mundial. Però allà hi seran Qin Wang, Yusuke Suzuki i Matej Tóth per plantar-li cara.
Dones

· 100m: La doble campiona olímpica Shelly-Ann Fraser-Pryce és la gran favorita, però haurà de superar la també jamaicana Elaine Thompson i la britànica Dina Asher-Smith, entre altres.

· 1.500m: Sense la gran Genzebe Dibaba, l’holandesa Sifann Hassan passa a ser la principal candidata al títol, però no es pot refiar d’atletes com Laura Muir, Gudaf Tsegay i Rababe Arafi.
· Disc: Doble campiona olímpica i mundial, Sandra Perković aspira a una nova corona, però per a això haurà de llençar el disc més lluny que les cubanes Caballero i Pérez, principals rivals.
· Heptatló: Un dels duels més esperats, el que han de protagonitzar la belga Nafissatou Thiam i la britànica Katarina Johnson-Thompson. Thiam es va endur l’or a Londres 2017.