Sabadell 19-20 d'abril del 2019. Euro League Women Final Four al Club Natació Sabadell. Foto: MIGUEL LÓPEZ MALLACH per Fosbury. cat

L’adveniment del “nou waterpolo”

3 minuts de lectura
El waterpolo es reinventa i l’estrena del nou sistema de joc té data i és imminent. Aquest divendres, 12 de juliol, arranca a Corea del Sud el Mundial de Natació i aquest serà l’escenari magne on el gran públic entrarà en contacte amb el que, de ben segur, és el paquet de canvis normatius més importants de la història recent de l’especialitat.

Possessions més curtes, més possibilitats de tir, substitucions més curtes, més penals i més possibilitats de gol. Aquest podria ser un resum barroer de les noves normes del waterpolo internacional, d’aplicació immediata a partir de ja. Es busca un joc més dinàmic i variable, que trenqui el ritme monòton d’atac i que, de ben segur, possibiliti més canvis de possessió, més anades i vingudes, més dinamisme. Més espectacularitat, se suposa.

Sabadell 19-20 d’abril del 2019. Euro League Women Final Four al Club Natació Sabadell. Foto: MIGUEL LÓPEZ MALLACH per Fosbury. cat

Un revulsiu

La notícia, òbviament, no és recent sinó que tot el món del waterpolo hi compta, amb aquests canvis, des que força mesos enrere els va aprovar la pròpia FINA. De fet aquesta mena de nou catàleg es portava cuinant a la rerebotiga federativa durant anys i pretén rellançar aquest esport mediàticament. Si ens n’anem a les declaracions del president de la Federació internacional durant el Mundial de psicina curta, on es va aprovar per gran majoria aquests canvis, tenim la justificació oficial del perquè

Per Julio Maglione tot són virtuts amb els canvis: “Aconseguirem enganxar i fer créixer el waterpolo en totes les nostres federacions. L’objectiu és que cada vegada siguin més els nens i joves que se sentin atrets per aquest esport. Farem que estigui també més present en els mitjans de comunicació i per a tots aquells que ho veuen des de les pantalles dels seus ordinadors”.

Tot i que segurament no serà fins la disputa del Mundial que no ho veurem plasmat a la pràctica, la teoria dels nous canvis reglamentaris es resumeix en els següents 10 punts:

El decàleg de canvis
1. El temps de possessió es redueix a 20 segons per a les següents situacions: a) Una rematada que marxa a córner repel·lit pel porter. b) Un rebot contra un contrari després de tir i retorna la possessió a l’atacant. c) Després d’una expulsió.
2. Quan un jugador s’acosta a sis metres o menys de l’àrea, intenta un llançament i és obstaculitzat per un defensa, es xiularà automàticament penal tret que el defensa toqui només la pilota.

3. La falta sempre serà sempre treta des del mateix punt en el qual s’ha produït excepte si està en la línia de dos metres.

Partit recent entre el CN Mataró i el CN Terrassa / Daniel Ferrer
4. Un gol pot ser anotat a partir d’una falta directa sempre que estigui fora de la línia de sis metres de tir directe o després d’una finta o ‘dribling’ (l’àrbitre ha de fer un senyal si la falta està fora d’aquests sis metres).
5. Un jugador que es disposa a iniciar jugada després de córner pot xutar directament o nedar i xutar sense passar la pilota a cap company.
6. Una àrea addicional de substitucions estarà en qualsevol lloc entre la línia de gol i del centre del camp per a executar susticiones ràpides.

7. Cada equip pot demanar dos temps morts durant el partit en qualsevol moment mentre tingui la pilota i un botó d’avís serà utilitzat per a demanar-los.

Sabadell 19-20 d’abril del 2019. Euro League Women Final Four al Club Natació Sabadell. Foto: MIGUEL LÓPEZ MALLACH per Fosbury. cat
8. El porter tindrà permès moure’s i tocar la pilota sobre la línia del mig del camp i fins i tot traspassar-la.
9. Hi haurà una aturada de tres minuts entre el segon i el tercer quart.
10. S’introdueix l’ús de monitors de vídeo per a revisar les accions polèmiques (accions violentes/agressions) o per a detectar si una pilota ha entrat o no quan hi hagi dubte.