Una volta a Menorca en patí de vela

2 minuts de lectura
Ha passat Sant Joan, però seguim a Menorca. Ho fem la gent enamoradissa d’aquesta illa gràcies a les iniciatives esportives que permeten de retornar-hi i d’aquí a una setmana n’hi ha una que, més enllà de la competició, és de ben segur que pels que hi participen ve a ser com un anunci promocional de les bondats balears les 24 hores del dia. I en patí de vela.

Parlem de la Volta a Menorca en Patí de Vela – Trofeu Lluís Gay. Una prova que arriba a la seva setena entrega i que consisteix en cinc episodis, cinc etapes que permeten de vorejar per complet tota la costa menorquina. En aquesta nova edició hi participaran 10 patrons (8 catalans, un andalús i un belga) que faran un recorregut d’unes 85 milles nàutiques. La travessa començarà el pròxim dia 1 de juliol al port de Maó, on tornarà després de passar per Fornells, La Vall, Cala Galdana i Cala en Porter. Només que qui llegeix conegui cadascun d’aquests punts, l’enveja sana envers els qui els fondejaran es contagia.

Detall del Patí de Vela de Víctor Morales, un dels participants

 

La màgia del Patí
El patí és un tipus de catamarà d’un tripulant. Es pilota amb el propi cos del patró i la gestió de l’escota de la vela doncs és una embarcació sense orça, timó, botavara ni sabres a les veles. Va néixer els anys vint a les platges de la Barceloneta i Badalona.

Pendents de la meteorologia

Els patrons hauran d’encarar cada etapa pendents del temps. No seria la primera vegada que l’expedició afronta diferents contratemps doncs en altres edicions han hagut de navegar amb vents de força 6 en l’escala de Beaufort (23 nusos). “El temps condicionarà si acabem anant cap al nord o el sud, o si hem de buscar aixoplucs pel camí”, explica Rafel Figuerola, director tècnic de la travessa i un dels organitzadors. “Al nord la Tramuntana ens pot fer molt de mal, així que estarem molt pendents de les intensitats del vent tant si són de 20 nusos com de zero”, afegeix. L’estat del mar també serà important per les onades o la mar de fons.

“Hi haurà una classificació de la competició, però la seguretat serà sempre la prioritat. Si hem de navegar en conserva, ho farem”, rebla.

 

L’expedició tindrà un acompanyament de luxe amb el Pailebot Santa Eulàlia, el barco restaurat pel Museu Marítim de Barcelona, que seguirà els regatistes en tot moment. És una nau de 34’6 metres de llarg (47 incloent-hi el bauprès i la botavara) i té un total de 12 veles. Els tres pals d’aquesta embarcació tenen una alçada de 27 metres.

Trofeu Lluís Gay
Per segona edició, la travessa afegeix el nom de Trofeu Lluís Gay, el mecenes de la prova, que li ha donat suport des del principi. La seva marca 3LG patrocina l’esport de vela, entre altres. També hi dona suport Dailyflats, empresa familiar catalana especialitzada en l’allotjament turístic. El comitè organitzador el formen el Club Patí Vela Barcelona, el Museu Marítim de Barcelona i la Fundació UFEC.