Ultra Clean Marathon: esport i consciència ambiental

2 minuts de lectura
Aquest diumenge ha arrencat a Barcelona la segona edició d’un repte esportiu i ambiental que acabarà de nou a la capital catalana el dissabte 11 de maig després de transcórrer per moltes comarques del país.

Després de debutar amb èxit durant la primavera de 2018, l’Ultra Clean Marathon celebra aquest mes de maig la seva segona edició amb Albert Bosch i Nicole Ribera de nou com a ambaixadors i ànimes d’un projecte que ha programat set etapes esportives en un recorregut circular que passa per Tarragona, Lleida i Girona així com per zones d’alt valor paisatgístic i natural d’arreu del país. En total, 700 quilòmetres en set dies que els dos esportistes recorreran de forma consecutiva en bicicleta, a peu i en caiac, amb les portes obertes a sumar més companyia durant les diferents etapes del projecte.

L’objectiu del repte, però, no és només esportiu: mentre pedalen, corren i remen també es du a terme una extensa recollida de residus i diferents activitats de sensibilització ambiental. De fet, aquest és l’element central de la prova: fomentar la conscienciació i la mobilització ciutadana, reduir residus en espais naturals i promoure accions de conservació de la natura al mateix temps que es cerca el compromís de les persones que practiquen esport de tenir cura del medi ambient. El projecte, a més, reconeix la tasca d’entitats ambientals d’arreu del país i els dona suport de forma explícita en cadascuna de les etapes previstes.

A l’edició del 2018 hi van participar més de 2.000 persones i es van recollir 1.973,5 quilos de residus. Enguany hi ha previstes més d’una trentena d’accions de neteja i la participació d’una cinquantena entitats, empreses i col·lectius. Al finalitzar cada etapa es lliurarà un guardó a les persones que hagin participat en les accions de neteja i s’atorgarà el premi a l’equip o persona que hagi recollit més brossa (en pes o en volum), a qui hagi recollit el residu més perillós per la natura, i a qui hagi recollit el residu més curiós.

Una de les activitats de sensibilització ambiental duta a terme aquest dilluns / Ultra Clean Marathon

El recorregut circular de l’Ultra Clean Marathon 2019

5 de maig: 209 quilòmetres. Barcelona-Tarragona-Lleida. Boscos mediterranis litorals i cultiu de secà. Bicicleta.
6 de maig: 225 quilòmetres. Lleida-La Seu d’Urgell-Ripoll. Boscos d’alta muntanya i curs del riu Freser. Bicicleta.
7 de maig: 40 quilòmetres. Ripoll-Olot. Zona volcànica de la Garrotxa i vies verdes. Cursa a peu.
8 de maig: 58 quilòmetres. Olot-Girona. Via Verda del Carrilet. Cursa a peu.
9 de maig: 72 quilòmetres. Girona-Blanes. Via verda, pistes forestals i sortida al mar. Cursa a peu.
10 de maig: 34 quilòmetres. Blanes-Mataró. Vegetació litoral mediterrània. Caiac.
11 de maig: 30 quilòmetres. Mataró-Barcelona. Vegetació litoral mediterrània. Caiac + Cursa a peu els darrers cinc quilòmetres fins al Moll de la Marina.
Albert Bosch i Nicole Ribera, al seu pas per Valls / Ultra Clean Marathon

L’Ultra Clean Marathon proposa aquest cop un recorregut circular per donar visibilitat a la importància de tancar el cercle pel que fa a la recollida i reducció de residus, a l’economia circular, i conscienciar que hem de ser responsables dels residus al llarg de tot el cicle de vida interpel·lant les persones productores i consumidores.

L’Ultra Clean Marathon està organitzada conjuntament per la Xarxa de Custòdia del Territori i la Xarxa de Voluntariat Ambiental, l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat