Els esports d’hivern estrenen temporada de neu pensant en el somni olímpic de 2030

4 minuts de lectura
Barcelona ha estat l’escenari aquest dijous del tret de sortida de la temporada de neu i de gel 2018/2019

Un iglú de grans dimensions al bell mig de Montjuïc. La Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH), la Secretaria General de l’Esport i l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM) van voler transportar ràpidament els assistents a l’acte de presentació de la temporada de neu que tot just comença cap als Pirineus en un escenari tan impressionant com atapeït. L’iglú artificial va aplegar diferents veus dels esports d’hivern en un recinte interior que comptava amb una pantalla gegantina a la cúpula de l’interior. Les projeccions al sostre van acompanyar un acte encaminat en tot moment en demostrar la viabilitat de la candidatura olímpica Pirineus-Barcelona 2030.

Un iglú immens va acollir l’acte a les instal·lacions exteriors de l’INEFC / FCEH

Unes hores abans de l’acte públic bona part dels assistents havien assistit a la cinquena reunió de la taula de treball Pirineus-Barcelona 2030. Allà Gerard Figueras, Secretari General de l’Esport, va explicar els avanços assolits en els darrers mesos, amb la visita de membres del COI a Catalunya el mes de setembre i amb l’informe rebut a Buenos Aires el passat octubre. Aquesta successió d’esdeveniments ha revifat els ànims d’un projecte que sembla comptar cada cop amb més embranzida al darrere.

La reunió d’aquest dijous va aprovar crear una comissió delegada de la taula que segons Figueras “ens garantirà ser més àgils en la presa de decisions” i també una oficina tècnica gestionada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya que té la missió de “passar del pla general a la concreció” i definir, per exemple, quines són les instal·lacions que haurien d’acollir cadascuna de les competicions olímpiques. L’objectiu és que aquesta oficina tècnica proposi un primer document operatiu durant el primer trimestre de 2019.

L’iglú, per dins, durant l’acte / FCEH

Gerard Figueras va ser el primer a intervenir en un acte conduït pel periodista de TV3 Bernat Soler. El Secretari General de l’Esport va assegurar que “tenim un territori que és un diamant, de tothom i per a tothom”, abans de reblar el clau recordant que “junts som imparables“. Aureli Bisbe, president de l’ACEM, també va fer referència al projecte olímpic:

“Involucrar-s’hi vol dir posar-se d’acord. Amb el projecte olímpic promocionarem els esports d’hivern, augmentarem el nombre d’esquiadors i es generaran més ingressos a les estacions. Això contribuirà a l’efecte multiplicador que indica que per cada euro invertit en un forfait n’hi ha sis o set que arriben a la comarca, i que per cada lloc de treball a les pistes, se’n generen 5 més a l’entorn. D’altra banda, hi haurà més esportistes d’elit i més opcions de comptar amb líders esportius. Caldria treballar en les comunicacions, però hem de recordar que tenim el suport del COI, del COE, Maria José Rienda a Madrid, els costos han baixat i les candidatures rivals estan més fluixes. Si no ho aconseguim ara, no ho farem mai!”

La FCEH vol créixer des de la base

Els responsables de la FCEH també van referir-se al projecte olímpic. Òscar Cruz, president de la Federació, va rememorar els Jocs de 1992: “Tenim experiència olímpica i sabem que hi ha un abans i un després. Després d’anys amb poques medalles, a Barcelona es van aconseguir 22 podis i ja no s’ha baixat el nivell des d’aquell moment. Volem el mateix per al 2030, volem veure els nostres esportistes pujar al podi. L’empenta definitiva que necessiten els nostres nanos és el projecte olímpic“.

Fotografia final de l’acte / Govern de la Generalitat de Catalunya

Mònica Bosch, la directora general, s’hi va referir des dels programes escolars que tenen en marxa: “Serveixen per conèixer les comarques dels Pirineus i potser algun dels nens d’ara ens acabarà representant el 2030. Volem més ciutats que s’animin a fer programes com el de Barcelona (2.189 alumnes el curs passat) perquè en el futur s’implicaran en els Jocs com a esportitstes, treballadors o voluntaris. Hem plantat la llavor de l’èxit de 2030“.

El govern català vol liderar el projecte olímpic

Dos consellers del govern català van cloure l’acte. Damià Calvet, conseller de territori i sostenibilitat, va ressaltar l’impacte econòmic en el territori: “Amb la neu s’omplen hotels, pobles, restaurants. És fabulós. Ens ofereix 5 mesos de prosperitat que tenim el repte de seguir estenent amb altres activitats la resta de l’any. El projecte olímpic ha de comptar amb una candidatura potent, que reforci les comarques de muntanya i les oportunitats de la gent que hi viu, i que sigui respectuosa amb l’entorn“.

La consellera de presidència Elsa Artadi, al centre, meravellada amb les projeccions de l’iglú / FCEH

Elsa Artadi, consellera de presidència, va recalcar que és “una gran oportunitat per al Pirineu. Els Pirineus són futur i els Jocs Olímpics són el seu millor catalitzador“. També va afegir que “són una gran oportunitat per donar a conèixer les nostres muntanyes, no només al món, sinó també a molts catalans” i va felicitar els organitzadors per l’acte: “He flipat amb l’iglú quan he arribat. Defineix de manera molt gràfica com de creativa i imaginativa és la gent dels esports d’hivern. Avui, aquí, creem comunitat“.

La temporada ha començat d’hora

La temporada de neu ha començat de manera oficial una setmana després que algunes estacions (des de La Masella a Tuixent-La Vansa) obrissin les seves portes batent rècords històrics de precocitat.   Després d’una excel·lent temporada 2017/18 (on La Masella i La Molina van tancar amb la millor temporada de la seva història), el sector continua en repetir èxit i continuar en la línia clarament ascendent dels darrers 3 anys. Gemma Puig, meteoròloga de TVC, va alertar que els pronòstics de temporada no són especialment bons pel que fa al fred ni a la precipitació prevista.

En clau competitiva aquest curs les estacions catalanes acolliran quatre proves de la copa del món (totes elles el mes de març, a Baqueira Beret, a Espot i a La Molina), en disciplines com el surf de neu i l’esquí alpí adaptat. 17 esportistes catalans han estat seleccionats per les federacions espanyoles per competir al màxim nivell en disciplines com el patinatge artístic sobre gel (Adrià Díaz i Olivia Smart), skeleton (Ander Mirambell), múixing (Olga Álvarez i Víctor Carrasco), esquí de fons (Jaume Pueyo, Gral Sellés i Maria Iglesias), surf de neu (Queralt Castellet, Maria Hidalgo i Bernat Ribera) i esquí alpí (Núria Pau, Joaquim Salarich, Albert Ortega i Àlex Puente).

Institucions, esportistes i representants federatius i institucionals van ser els protagonistes d’una vetllada on el somni olímpic va fer un nou pas endavant per a fer-se realitat.