A Can Fosbury ens preguntem què més fa diferent l’Alemanya del segle XXI de l’Espanya del segle… i hem trobat cinc elements esportius irrefutables:
1. Resoldre les disputes a través de la lluita de dits
En lloc d’enviar-ho tot als tribunals parcials i a audiències hereves del franquisme, a Baviera prefereixen resoldre-ho tot amb un esport tradicional que també causa furor en d’altres indrets d’Alemanya: la lluita de dits, una versió en miniatura de la lluita de braços que posa a prova les articulacions. Una pràctica que requereix durs entrenaments i que es du a terme en competicions sempre regades amb elevades quantitats de cervesa i amb els vestits tradicionals. Ja us ho avancem: hi ha més violència a aquest esport tradicional que en totes les accions dels CDR a Catalunya.
2. La punteria, un factor determinant
Mentre l’estat espanyol fa aigües en qüestions de punteria errant el tret de forma descarada amb l’euroordre per detenir a Puigdemont, al nord d’Alemanya acostumen a mostrar molta més habilitat i precisió, fins i tot dalt dels cavalls. En un esport practicat des de l’edat mitjana i que ens recorda els meravellosos Jocs des Pla menorquins, els participants han d’intentar encertar la llança (o pal de bandera o punyal, en funció de la regió) per un anell minúscul mentre galopen sobre el cavall. Per cert, hi ha una versió amb els participants dalt del tractor que riu-te’n tu de l’artifici tractorlunya-tabarnia. Ni el jutge Llarena al seu despatx llançant els dards sobre fotografies d’independentistes catalans tindria tanta punteria!
3. Entrar en el cos a cos sense por
En lloc d’enviar militars, policies, guàrdies civils i mossos a atacar la població a cop de porra mentre esperen la victòria definitiva als tribunals, els alemanys tenen mètodes més directes quan volen resoldre un conflicte. Si abans hem après que els bavaresos tenen els dits de ferro, ara també sabem que hi ha uns quants alemanys que tenen la pòcima màgica contra el fred i ofereixen un cos a cos despullats i oliats de cintura cap amunt a mode de gladiador romà que causa sensació en les trobades d’esports rurals. El millor de tot: ningú pren mal!
4. Allà on uns hi veuen manilles, els altres hi veuen esport
Poseu davant de Rivera o de Soraya dos objectes circulars amb un forat a l’interior i esclataran d’eufòria pensant en els canells de vés-a-saber-quin-raper-cantant-polític-titellaire-pallasso-o-persones-en-general. A Alemanya ràpidament te’ls prendran de les mans i els portaran cap a un pavelló per practicar el ringtennis, un esport ben curiós que compta amb la pista partida per una xarxa alçada i que ens recorda tant el tennis com el bàdminton o el frisbee.
https://www.youtube.com/watch?v=jSyNYMerTtw
5. Llançar pilotes fora, de la pràctica política a la realitat esportiva
Mentre la previsible reacció del govern espanyol davant l’alliberament de Puigdemont serà canviar de tema i dirigir el focus mediàtic cap a una nova banda tot menystenint la importància de la decisió de la justícia germànica envers la realitat dels presos polítics a Alcalá-Meco, Estremera o Soto del Real, a Alemanya han convertit des de fa uns quants segles l’expressió “pilotes fora” en una realitat esportiva de primer ordre en els jocs tradicionals. Alerta amb la plataforma de llançament del que primera era una pesada bola de plom i que ha anat mutant cap a materials més lleugers amb el pas dels anys.