La Vuelta a Espanya ha presentat el recorregut d’enguany aquest dissabte al migdia. Amb ganes de mirar endavant després del cas de dopatge de Chris Froome (conegut fa poques setmanes, però que es va produir durant la darrera edició de la ronda espanyola), la Vuelta 2018 ha decidit apostar fort per les muntanyes andorranes, que esdevindran el jutge que definirà el podi final. L’efecte Purito Rodríguez sembla que ha arribat per quedar-se i les carreteres del país dels Pirineus, residència i epicentre d’entrenaments d’un grup cada cop més nombrós dels ciclistes del World Tour, seran protagonistes per tercer cop en quatre anys de la cursa espanyola.
Andorra s’endú el premi gros. Les etapes decisives es disputaran fora del territori espanyol, una fita insòlita a la Vuelta que ha de remuntar unes quantes dècades enrere per trobar algun recorregut amb presència al país basc francès en el tram final de la prova.
La decisió de la Vuelta 2018 va molt més enllà. Per primera vegada a la història de la ronda nascuda el 1935 el Pirineu acollirà les etapes que definiran la classificació general, atès que la jornada final de Madrid només compleix la funció de posar en valor la capital del regne espanyol davant els mitjans de comunicació d’arreu del món. Ni tan sols les curses dels anys 50, 60 o 70, amb predilecció per posar el punt i final al País Basc, havien mirat cap a les muntanyes com a jutge potencial de la competició.
Les etapes andorranes
Els Pirineus, que en moltes ocasions han quedat fora del recorregut de La Vuelta, s’han convertit de cop i volta en l’escenari ideal per a generar el major espectacle possible.
La 20a etapa, íntegra a Andorra, repetirà l'”experiència Purito” de 2015. Etapa curta de 105,8km, explosiva, amb sis ports de muntanya (Coll de la Comella i de Beixalís per partida doble, Coll d’Ordino i traca final al Coll de la Gallina), sense espai per recuperar forces i amb tota la carn a la graella. Un darrer dia per invertir el darrer gram de forces en intentar avançar algun lloc a la general.
No serà l’única etapa que acabarà en territori andorrà. El dia abans La Vuelta travessarà les comarques de Ponent des de la Lleida d’Àngel Ros fins arribar a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran (Balaguer, Coll de Nargó, La Seu d’Urgell) i fer el salt cap a Andorra per resoldre l’etapa amb l’ascens al Coll de la Rabassa. El darrer cop que es va arribar allà el guanyador va ser sorprenent: Alessandro Ballan!
🇪🇦 2008: Semanas antes de conseguir el mundial@aleballan79 gana en la única meta en La Rabassa hasta el momento, .
🇬🇧 2008: Weeks before becoming world champion @aleballan79 wins the first stage ever finished in la Rabassa.#LaVuelta18pic.twitter.com/9yo6aPj0tk
— La Vuelta (@lavuelta) 13 de gener de 2018
14 i 15 de setembre, al calendari
Més enllà de la valoració del conjunt del recorregut (nou finals en alt, la marca de la casa; 40 quilòmetres de contrarellotge en total) i de fòbies i fílies envers les “etapes Purito”, el cert és que per primera vegada els aficionats ciclistes del nostre país podran viure en directe com es resol la lluita per una de les tres grans voltes. El 15 de setembre, tothom cap a Andorra!