Autònoma rebel i…”fosburiana”?

3 minuts de lectura
 Els estudiants de la Universitat amb campus a Bellaterra s’han caracteritzat històricament pel seu alt compromís amb la defensa de les llibertats. S’inicia ara el camí per a un model esportiu alternatiu i inclusiu?

Els darrers dies, el Campus de l’Autònoma s’ha vist aclaparat per un munt d’esdeveniments poc habituals. Ahir es va celebrar la tradicional Festa Major, el dimecres es va secundar majoritàriament la vaga reclamant la llibertat pels presos polítics encausats pel triumvirat tardofranquista, i durant uns dies (també de la setmana vinent), el campus universitari s’ha vist inundat d’esport. Més de 900 membres de la comunitat universitària han participat en els I UAB Games, on tenen la possibilitat de practicar fins a deu esports diferents.

L’aposta per tot l’altre esport

L’èxit d’aquests Jocs, que s’han celebrat coincidint amb aquesta ja tradicional jornada festiva anual d’inicis de novembre, ha estat l’aposta per un alt nombre d’esports. Davant l’evident monopolització del futbol com a esport practicat al nostre territori, els UAB Games han diversificat l’oferta i, tot i que també es juga a futbol 7, tot l’altre esport ha estat protagonista.

Des d’esports d’equip com el bàsquet, el voleibol, el quidditch o el rugbi; fins a esports individuals com el bàdminton, l’esquaix, el tennis o el pàdel. També s’han practicat altres modalitats com el ioga, el ciclisme en estàtic, el zumba o els castellers.

Així doncs, des d’aquest espai de reivindicació de l’altre esport no podem més que celebrar l’aposta d’aquest històric centre educatiu pels esports minoritzats. L’efecte divulgatiu que té i pot tenir això en la promoció d’aquestes diferents modalitats esportives és important i esperem que aquesta aposta no només es mantingui, sinó que es faci més forta en els següents anys; mitjançant la introducció de més modalitats i la restricció cada cop major en el nombre de places a l’esport majoritari, per així incentivar les altres pràctiques.

Un model inclusiu

En aquest sentit, cal destacar per una banda la planificació d’un partit de bàsquet en cadira de rodes. Sempre és una bona oportunitat donar a conèixer l’existència d’esports per a persones amb capacitats diverses, i l’enorme dificultat que aquests poden suposar per a aquells qui no hi estem avesats.

En aquest sentit, cal remarcar que la UAB col·labora des de fa dos anys amb l’UAB Global Basket, equip de bàsquet en cadira de rodes de Sabadell. Aquesta col·laboració emmarca tot un seguit d’accions per a afavorir la integració dels estudiants amb capacitats diverses a la comunitat universitària, i fa que l’equip de bàsquet porti incorporat el nom de l’Autònoma. Un equip que arrenca aquest cap de setmana la seva participació en la segona màxima categoria estatal (juntament amb el Joventut, els dos equips catalans al més alt nivell d’aquesta disciplina). Ho farà el dissabte a les 18:15 al Pavelló del Nord de la cocapital vallesana davant el potent Alcorcón.

uabglobalbasket

D’altra banda, també és importantíssima l’aposta per l’esport mixt. En les modalitats de participació no hi ha hagut categoria masculina i femenina com és habitual, i la tònica ha estat la de veure noies i nois participant plegats de les activitats. De fet, aquesta pràctica comença a ser més majoritària (hi haurà un gran augment de modalitats mixtes a Tòquio 2020, tal com vam explicar a la Fosbury) i és sense dubte un dels punts claus en l’evolució de l’esport: perquè ha de ser el gènere la principal forma de divisió de modalitats?

Uns Jocs solidaris

Finalment, val la pena remarcar que tots els diners recaptats a través de les econòmiques inscripcions (5€ per persona), aniran destinats a la Fundació Autònoma Solidària. Aquesta ja ha anunciat que destinarà els gairebé 5.000€ rebuts en la lluita contra l’estigmatització i per la visibilització de les malalties mentals.

En aquest sentit ens resulta imprescindible recomanar el documental “Veus contra l’estigma”, produït i emès per la televisió pública catalana en el marc del programa “Sense Ficció”.

Imatges: Universitat Autònoma de Barcelona