Headis, o canviar la raqueta pel cap Inventat a Alemanya el 2006, aquest esport és una barreja entre tennis de taula i futbol

Un dia en René Wegner, un estudiant de ciències de l’esport de la Universitat de Saarbrücken, a Alemanya, va anar a un poliesportiu a Kaiserslautern i es va trobar que la pista de futbol estava ocupada. Fins aquí, res que no ens hagi pogut passar. Però ell, per passar el temps, va decidir posar-se a picar amb el cap la pilota a la taula de tennis de taula que hi havia. Poc després amb el seu company d’estudis Fèlix Weins inventava unes normes a aquell passatemps casual i feia que aparegués un nou esport: el Headis.

A poc a poc la popularitat del Headis (web oficial) va anar creixent i el 2008 va passar a formar part del programa esportiu de la Universitat de Saarbrücken començant a estendre’s per tota Alemanya fins que, segons dades facilitades pels mateixos promotors, es van arribar a vendre 2000 pilotes de headis, 700 més que les distribuïdes el 2013.

headis-esport

Les regles del Headis són similars a les de tennis de taula i, de fet, es juga sobre la mateixa superfície, però hi ha algunes diferències òbvies. D’una banda s’elimina la pala i es fa servir el cap per colpejar i, de l’altra, la pilota es fa una mica més grossa, passant a pesar al voltant de 100 grams i a mesurar uns 18 centímetres de diàmetre. Està feta de goma i pensada especialment perquè reboti. Una partida es compon de dos sets a 11 punts cadascun i, com al tennis taula, guanya el primer que hi arriba guanyant com a mínim de dos. Una característica curiosa d’aquest esport és que els jugadors no són coneguts pels seus noms reals i recorren a sobrenoms per a ser identificats en els partits.

Desgast físic similar al bàdminton

Pel que fa a desgast físic el Headis és més comparable al bàdminton que al tennis de taula. Un estudi de la Universitat de Saarland va mesurar els valors d’àcid làctic dels practicants de Headis i els va comparar amb els dels altres esports. Precisament aquests paràmetres van demostrar que amb més de 8 mmol/l d’àcid làctic supera amb escreix el tennis de taula i s’apropa al bàdminton.

Si es vol jugar a Headis és recomanable viatjar a Alemanya, el seu bressol, on està reconegut a 15 universitats, però s’està estenent per altres països europeus com Anglaterra, França, Luxemburg, la República Txeca i Espanya. Al febrer de 2010 l’esport va rebre un premi com un dels finalistes a l’ISPO, la fira mundial més gran d’equipament i roba d’esports a Alemanya.