En els darrers dos mesos hem seguit amb atenció el blocs d’esport de notícies IB3 TV. Concretament, hem analitzat 100 edicions de forma consecutiva (edició migdia i edició vespre), seguint el mateix patró que hem utilitzat en les mateixes dates per al TN Esports de TV3 i que ja havíem posat en pràctica a la televisió pública catalana també el 2016. L’objectiu és simple: analitzar la informació esportiva dels mitjans públics de referència a casa nostra, que els volem forts i a qui els exigim la màxima qualitat possible.
Des de La Fosbury procurem aportar una mirada crítica a les dades que recollim, tot i que sovint s’expliquen per si mateixes. Ens fixem principalment en dos eixos en què considerem que hi ha marge per a millorar clarament els resultats actuals: el gènere i la diversitat esportiva. Aquí ens fixem en la distribució de la informació en funció de la diversitat esportiva.
1. El futbol, indiscutible protagonista dels esports notícies IB3
El futbol s’endú el 59,71% de la quota de pantalla i és l’esport de referència als informatius d’IB3. Durant els 100 espais analitzats ha sumat més d’11 hores i 15 minuts de presència en pantalla. La major part de la informació recau en el dia a dia dels quatre equips balears de segona divisió b, ja que actualment no hi ha cap equip de les illes ni a primera ni a segona divisió.
El segon esport amb més presència als esports notícies IB3 és el tennis (11,76%), seguit del bàsquet (5,74%), el futbol sala (4,88%), el voleibol (4,00%), el ciclisme (2,51%), el piragüisme en aigües tranquil·les (2,34%), l’handbol (2,13%), el triatló (1,68%) i la vela (1,42%). La resta de modalitats esportives ocupen una quota de pantalla inferior a l’1%.
2. El futbol és protagonista del 100% dels espais emesos
El futbol és l’única disciplina esportiva que sempre apareix als esports notícies IB3 i ho fa de forma habitual com l’esport amb més pes de l’actualitat informativa. En 94 dels 100 espais emesos el futbol ha disposat de més temps que qualsevol altre esport. En cinc ocasions el lideratge ha recaigut en el tennis (en tots els casos, gràcies a un èxit notable de Rafa Nadal) i en un cas concret, en l’edició vespre del 4 de setembre, el voleibol ha estat l’esport amb més temps.
El tennis ha tingut presència en el 70% dels informatius. També han tingut certa continuïtat en pantalla el bàsquet (56%), futbol sala (46%), el voleibol, (32%), el ciclisme (32%), l’handbol (21%), la vela (18%), el piragüisme (18%), el triatló (17%) i el motociclisme (11%).
En l’edició migdia del 9 d’octubre el futbol va arribar a disposar de 13 minuts i 7 segons. És un temps superior del que han disposat disciplines com el motociclisme, les curses populars, les aigües obertes, l’atletisme, el rugby, la gimnàstica, les curses de cavalls, l’automobilisme, la boxa, les curses de muntanya, l’hoquei línia o el duatló en el conjunt dels 100 programes analitzats.
3. Diversitat esportiva en clau balear
Més enllà del futbol, el tennis s’endú un protagonisme destacable amb pràcticament dues hores i quart de seguiment. Més del 85% d’aquest temps recau en Rafael Nadal, un esportista que ha aconseguit excel·lents resultats en aquest període i que ha comptat amb diversos reportatges específics sobre la seva figura. En dues ocasions Nadal i notícies associades al seu èxit o a la seva trajectòria han disposat de més de 8 minuts de pantalla. En menor mesura, altres esportistes de primera fila internacional també són la clau del temps destinat a les seves disciplines. És el cas de Marcus Cooper Walz en piragüisme, de Mario Mola en triatló o de Joan Mir en motociclisme.
En la majoria de disciplines analitzades el protagonisme recau en els equips. Les quotes de pantalla del futbol sala (Palma Futsal), voleibol (Ushuaïa Eivissa, Urbia Volei Palma i Avarca Menorca) i handbol (HC Puig d’en Valls) s’expliquen, principalment o de forma absoluta per la presència dels conjunts esmentats. Un cas similar és el de bàsquet (Iberostar Palma), en què també cal sumar-hi una influència rellevant de la selecció espanyola.
La idiosincràsia de l’esport balear, comparada amb el TN Esports de TV3, és evident: voleibol, vela, cursa de cavalls, triatló o piragüisme en aigües tranquil·les són absolutament irrellevants en el cas català. També sobta, en la comparativa, la ínfima presència del motor (1,06%) comparada amb la rellevància que li atorga la televisió pública catalana, amb una quota superior al 10%.