Mostar és la ciutat més gran d’Hercegovina i un pol d’atracció per als turistes que cerquen la bellesa a Dalmàcia i al conjunt dels balcans. Una localitat marcada per la guerra dels anys 90, amb conseqüències visibles a places i carrers i en la configuració de la població actual. Els serbis ja només són el 4% de la població (abans del conflicte n’eren un de cada cinc habitants) i la construcció d’una església ortodoxa ha aixecat tots els recels, de nou, en un municipi que va passar de la vitalitat multicultural al dolor col·lectiu en un període de temps molt ràpid.
Ferides de guerra que són palpables i d’altres invisibles, però que tenen un baluard comú on recosir-se. L’Stari Most, el “pont vell”, el símbol de la ciutat i una de les icones del país. El pont otomà del segle XVI que va ser el nexe d’unió entre les dues ribes del riu Neretva, destruït per l’exèrcit croat el 1993 i reinaugurat el 2004 com a símbol de l’entesa entre cultures i religions.
Patrimoni de la humanitat per la UNESCO i punt neuràlgic de Mostar, l’Stari Most és, des de fa dècades, l’escenari de la valentia de saltadors de tota mena que l’han convertit, també, en un símbol esportiu.
Un gran escenari de salts
L’any 1968 es va formalitzar la primera competició oficial de salts des de l’Stari Most. 24 metres entre el punt més alt del pont de vianants i l’aigua del Neretva.
Des d’aquell moment Mostar ha viscut prop de 500 competicions de salts d’aigua que any rere any han aplegat un munt d’espectadors ben a prop del riu per veure les acrobàcies dels esportistes. Cada estiu, de fet, a finals de juliol, es repeteix el mateix patró. Mostar s’omple per gaudir de la competició esportiva que uneix participants croats, musulmans, serbis i vinguts d’arreu dels balcans. 451 edicions avalen una cita impressionant.
Si mai heu passejat per Mostar, però, probablement haureu vist joves de la ciutat que salten des del pont després de recollir diners entre els passejants.
Els salts són una activitat clàssica i sempre generen expectativa i emoció per part de qui els presencia més enllà de si es tracta d’una competició o d’una acció individual. Tan arrelada és la tradició que un grup de música va decidir honorar-la amb el seu nom: “The Mostar Diving Club”.
Més amunt encara
En els darrers anys el circuit mundial de salts d’aigua de gran altitud, patrocinat per Red Bull, ha decidit anar un pas més enllà i convertir Mostar en una de les seves referències. Un lloc emblemàtic que ells porten una mica més lluny amb la instal·lació d’una plataforma dalt de la torre ubicada al bell mig del pont. El salt, aquí, s’enfila 6 o 7 metres més i els participants són professionals avesats a aquest esport de risc i en què les piruetes sempre acaben amb els peus entrant primer a l’aigua per evitar lesions de consideració.
Aquest cap de setmana l’Stari Most va ser l’escenari d’una de les millors competicions de salts d’aigua del món. Prop de 17.000 persones es van aplegar al voltant del pont per veure un nou triomf de l’anglès Gary Hunt, que lidera la classificació d’aquesta singular copa del món. La nord-americana Cesilie Cartlon va vèncer en categoria femenina. Un enorme espectacle que podem veure des de tots els angles possibles en aquest vídeo-resum: