L’esport i l’activitat física per a persones amb diversitat funcional estarà present al Pacte Nacional de l’Activitat Física i l’Esport

1 minut de lectura

La Secretaria General de l’Esport està treballant per tal que l’esport per a persones amb diversitat funcional tingui un paper rellevant al Pacte Nacional de l’Activitat Física i l’Esport. En aquest sentit, s’ha creat un grup de treball que està elaborant un Pla específic per a les persones amb capacitats diferents a Catalunya amb la intenció de promoure i garantir els drets i l’autonomia de les persones que formen part d’aquest col·lectiu, amb l’objectiu d’aconseguir la seva participació normalitzada en l’activitat física i l’esport.

2017-05-30-PHOTweb3.jpg_389685716

El passat 30 de gener, el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, va presentar el nou Model de Governança de l’Esport Català. Aquest va ser el tret de sortida cap al Pacte Nacional de l’Activitat Física i l’Esport, que es troba en la darrera fase del procés participatiu que s’ha fet amb federacions, clubs, associacions, unions, empreses, directius, esportistes o persones individuals de col·lectius diversos. El procés participatiu ha permès recollir propostes, aportacions, suggeriments, iniciatives i idees per al disseny del nou Model de Governança de l’Esport Català que ha de culminar amb la nova Llei de l’Activitat Física i l’Esport.

Pel que fa a l’activitat física inclusiva, es plantegen tres grans reptes per a les persones amb diversitat funcional: garantir l’exercici dels drets que permetessin la igualtat d’oportunitats en relació a l’activitat física i l’esport; impulsar una presència mes activa i una major participació en les diferents manifestacions de l’activitat física i l’esport de les persones amb diversitat funcional, i modificar els entorns per adaptar-los a les especificitats d’aquests ciutadans i ciutadanes.

El projecte previst per a aquest col·lectiu es planteja com a objectius dissenyar les prioritats, millorar l’accés a la pràctica d’activitat física i l’esport i redefinir els recursos i serveis des de la perspectiva de les persones usuàries i les característiques de les seves necessitats, fomentant l’autonomia de les persones.

A més, es vol establir criteris d’optimització, de coordinació dels recursos existents i de cooperació entre els organismes públics i les entitats privades, així com vetllar per l’acompliment de la legislació i l’adequació entre la normativa vigent i la necessitat actual.

Aquest grup de treball, que ja ha fet diverses reunions amb la Secretaria General de l’Esport, està elaborant un pla per avançar en aspectes relacionats amb les instal·lacions més accessibles, amb la promoció i l’acompanyament de la pràctica de l’activitat física i l’esport a través de la creació de la figura d’assistent de vestidor o auxiliar esportiu, i amb la formació dels responsables i tècnics de les activitats.