La Secretaria General de l’Esport i l’associació Let’s WoMen han presentat avui al Reial Club Tennis Barcelona els programes formatius de coeducació en l’esport, a través dels quals col·laboraran en diverses iniciatives adreçades als centres del Pla Català d’Esport a l’Escola i als Consells Esportius de Catalunya per potenciar la importància de l’esport com a factor protector en la infància i l’adolescència.
En el marc del Barcelona Open Banc Sabadell-65è Trofeu Conde de Godó de tennis, Gerard Figueras, secretari general de l’Esport, i Marta Pitarch i Anna Maria Pérez, responsables de Let’s WoMen, han explicat el contingut d’aquest innovador programa formatiu que vol incidir, més enllà dels beneficis físics de la pràctica esportiva, en els beneficis psicosocials i de protecció davant factors de risc com el sedentarisme, la hipersexualització, el bullying de gènere o l’abús de substàncies.
També hi eren presents el president de la Unió de Consells Esportius de Catalunya, Jaume Domingo, i les persones responsables de les àrees del Consell Català de l’Esport implicades en el projecte.
El projecte s’articula, en primer lloc, a través dels tallers d’habilitats per a la vida en equitat, dirigits a l’alumnat dels centres del Pla Català d’Esport a l’Escola, de primària o de secundària, a través de l’Agrupació d’Associacions Esportives Escolars de Catalunya. Aquí es treballa l’autoestima com un factor protector que sempre està implicat en qualsevol conducta de risc -sobretot en el benestar i el desenvolupament personal-, i que és indispensable per a la vida en equitat.
Els estereotips de gènere es defineixen en edats primerenques (entre els 5 i els 8 anys), i és per això que aquest taller s’adreça a la prevenció. Això implica reconèixer i acceptar les capacitats i també les limitacions d’ambdós gèneres. D’aquesta manera, es vol aconseguir que els nens i nenes siguin més forts i segurs d’ells mateixos i una societat més equitativa.
La segona iniciativa d’aquest projecte formatiu són les xerrades sobre coeducació en l’esport, dirigides al professorat d’Educació Física i al personal tècnic de les activitats físiques i esportives en l’àmbit escolar, a través dels Consells Esportius i de l’Escola Catalana de l’Esport.
El professorat d’educació física i els entrenadors/es poden ser els adults més transformadors en la vida dels infants i adolescents, i poden ajudar-los a desenvolupar habilitats per a la vida i a inspirar l’èxit en l’esport, a l’escola i en la vida. Aquesta formació pretén donar eines al professorat d’educació física i els entrenadors/es perquè puguin educar i treballar la prevenció primerenca amb els factors protectors a primària i a secundària, amb infants i adolescents.
A més, es vol conscienciar de la necessitat d’una educació de l’esport mixta, on el sexe femení quedi efectivament integrat amb tècniques de motivació amb l’objectiu de mantenir el seu interès per la pràctica esportiva, a banda de donar eines per poder treballar amb els factors de risc d’aquest col·lectiu (imatge corporal, autoestima, cicle menstrual, etc.).
Let’s WoMen és una associació sense ànim de lucre que treballa per apoderar la dona i educar els futurs ciutadans i ciutadanes en la riquesa de la diferència i el valor de l’equitat a través de l’activitat física i l’esport, creant un impacte directe en la seva salut i el desenvolupament del seu talent.