L’equip de barri que ha esdevingut una icona mundial compta, des de fa poques setmanes, amb un llibre en català escrit per Carles Viñas i Natxo Parra en format d’assaig. Del mite a la realitat històrica, social i esportiva d’un club que val la pena conèixer a fons.
El Sankt Pauli és aquell club que genera una forta atracció entre tots aquells que pensem que un altre esport és possible. L’entitat que es declara obertament aniracista, antifeixista, antihomòfoba i antisexista per sacsejar consciències des del futbol. El col·lectiu que utilitza la bandera pirata (la Jolly Roger) com a emblema i que aposta sense embuts pels drets de les minories. L’equip que creix a partir de compromisos ètics, de democràcia interna i d’arrelament al barri. En coneixem pinzellades, possiblement mitificades, i malgrat això, ens l’estimem. És el model de club esportiu que voldríem veure i viure molt més sovint.
Per tot plegat, cal agrair la tasca duta a terme per l’historiador Carles Viñas (col·laborador del recull d’històries olímpiques de La Fosbury) i l’advocat Natxo Parra per repassar de dalt a baix i de baix a dalt aquest club esportiu tan singular d’Hamburg. És senzill comprovar el munt d’elements que desconeixem en la configuració del Sankt Pauli de 2017. La història del club, nascut oficialment el 1924, va viscut girs interessants que l’han convertit en una referència coneguda arreu del món amb milions de seguidors i centenars de fanclubs. Escrit en forma d’assaig i amb una edició impecable de Tigre de Paper, el llibre és capaç de combinar crònica esportiva amb l’anàlisi de la incidència que han tingut les lluites contra les requalificacions urbanístiques o l’especulació en la creació de l’identitat del Sankt Pauli.
“Sankt Pauli. Un altre futbol és possible“, és un llibre capaç de reflexionar sobre la moda i el consum a partir del màrqueting associat al club i que alhora dibuixa perfectament el pes al barri del moviment autònom, dels punks o dels okupes. Les contradiccions vigents al club alemany s’afronten de cara. S’agraeix. El fil conductor del relat el marca el futbol, l’esport que ha configurat l’essència del Sankt Pauli i que ha generat una de les graderies més actives i imaginatives del món.
Les seccions esportives amateurs
En la seva vessant esportiva, el llibre amaga alguna perla que interessà especialment al lector de la Fosbury. I és que no tot és futbol, a Sankt Pauli. El club compta amb diverses seccions esportives amateurs en què hi brilla amb llum pròpia l’equip d’handbol, que el 2015 va fer una estada a Barcelona amb partit amistós inclòs contra l’Handbol Poblenou. També l’equip de rugby femení, que ha guanyat 5 títols estatals en la darrera dècada. O la secció de la Marató, que aplega 800 practicants i que entre altres accions organitza una marató de rebuig vers el neonazisme. Esport i compromís que també es trasllada als escacs, la boxa, el ciclisme o el volei platja, on el club compta amb una parella campiona d’Alemanya.
El llibre ofereix tot el context necessari per entendre la idiosincràsia del FC Sankt Pauli i inclou diverses referències al Fanclub Catalunya, un col·lectiu força actiu ubicat a Barcelona. Si sou dels que penseu que un altre esport és possible, us recomanem vivament la seva lectura.
* Tots els membres del Club Fosbury opten a aconseguir un exemplar del llibre “Sankt Pauli. Un altre futbol és possible” que sortejarem aquest dissabte 22 d’abril al migdia. Si encara no en sou membres, podeu sumar-vos-hi aquí. Si no teniu sort al sorteig, busqueu-lo i trieu-lo per Sant Jordi, que us agradarà!