L’apnea és una disciplina esportiva que ens fascina. Té múltiples variables i exigeix un gran treball de relaxació, concentració i preparació física per assolir bons resultats. L’apnea estàtica en piscina tancada en què Aleix Segura manté el rècord del món poc s’assembla en el que fa actualment la finlandesa Johanna Nordblad. Nedar en aigües gelades, posar a prova els límits del cos humà.
Nordblad va saltar a la fama fa un parell d’anys. El 14 de març de 2015 va convertir-se en la primera dona en nedar més de 50 metres sota el gel, equipada amb un banyador que li cobria tot el cos, i amb un temps de 55 segons. Dos forats al gel, un per llançar-se a l’aigua i l’altre per tornar a treure el cap i agafar aire. La capa de gel, per cert, no és d’aquelles que es trenquen amb un cop de força: més de 30 centímetres deixen clar que, en aquesta disciplina, l’única opció per sortir de l’aigua són els forats fets prèviament al llac.
Val la pena invertir uns minuts en veure la magnitud del repte que afronta Nordblad en aquest curtmetratge dirigit per Ian Derry que ofereix imatges potents i atractives i que ja ha començat a rebre premis en diferents festivlas d’arreu del món:
https://www.youtube.com/watch?v=acryZcnv4Cs
Les aigües gelades, eina medicinal
Molt abans de posar el cos a l’aigua en llacs gelats, Johanna Nordblad s’havia convertit en una de les especialistes d’apnea més reconegudes del món. Ja havia batut algun rècord del món, com el d’apnea en profunditat amb aletes, amb un total de 158 metres. La finlandesa és capaç d’aguantar la respiració 6 minuts quan és a l’aigua i probablement hauria seguit la seva trajectòria esportiva en disciplines clàssiques si no hagués patit un accident en bicicleta l’any 2010.
L’aigua freda, gelada, era la recepta per tractar el dolor dels ossos en una de les seves cames. Els passos per convertir una cura en una nova pràctica esportiva van ser curts. Avui, Nordblad, malgrat la seva lesió, continua explorant nous terrenys per a l’apnea. Una autèntica pionera de les aigües gèlides. Entre cella i cella té el rècord del danès Stig Avall Severinsen amb 76,2 metres sota el gel. L’any vinent, el 2018, intentarà començar a apropar-se al gran objectiu. Té 41 anys i les coses clares: “Vull conèixer on estan els meus límits. Cada cop em dic que no és possible fins que ho faig i comprovo que era més senzill del que havia pensat“.