Aquest cap de setmana s’ha disputat la 31a edició d’una prova de vela que és coneguda per la seva duresa. És la 200 milles a dos i uneix la Marina Baixa i les Pitiüses, en una regata d’anada i tornada en què les embarcacions triguen més d’un dia en completar el trajecte. Dues persones per equip que han de controlar les inclemències del mar en època hivernal. Aquest 2017, per exemple, la cita es va haver d’ajornar un dia pel mal temps i els regatistes, malgrat això, encara es van trobar velocitats de 20 a 25 nusos en el primer tram de la prova.
Organitzada pel CN Altea, la prova es va disputar per primera vegada el 1987 i ha anat creixent de nivell i atraient autèntics experts de la disciplina. La regata es disputa amb el sistema ORC (Offshore Racing Congress), que serveix per compensar el temps de cada equip en funció de les característiques de la seva embarcació. Surten d’Altea, arriben fins a les Pitiüses, fan la volta a l’illa de Formentera, i tornen cap a Altea.
Uns guanyadors clàssics
L’organització havia llançat el “Repte 24 hores”, per premiar aquell vaixell que fos capaç de batre el rècord històric de la prova (superior a les 25 hores) i completés la regata en un sol dia. Com era previsible, el repte no s’ha assolit i quedarà pendent per a futures ocasions. Els guanyadors han estat el duo format per Matías Gil i Fèlix Comas del RCN Palma, que han trigat 28 hores i 26 minuts en completar el repte. Els mallorquins coneixen perfectament aquesta prova, que ja van guanyar ara fa 10 anys, el 2007.
Malgrat el triomf, Gil i Comas no han estat els primers en tornar a Altea. Altres vaixells més ràpids els han tret uns quants minuts d’avantatge, com el de la parella valenciana formada per Arbona i Pallardó, que han completat la travessia en 28 hores i 2 minuts. Guanyadors en temps real, sí, però tretzens a la classificació final per la compensació de temps. El podi l’han completat Xavier Santamaria i Florian Kreis, del RCN València, i Rodrigo Álvarez i Tiste Orozco, del CN Altea, que s’han hagut de conformar amb la medalla de bronze.
L’exigència passa factura
La duresa de la prova no és una frase dita a l’atzar. Pràcticament la meitat de les embarcacions participants (13 de 29) han optat per abandonar a mig recorregut davant l’onatge de la mar o diversos problemes tècnics en els seus velers. Entre ells, el que havia generat més expectació en la prèvia d’enguany. És l’Alvedro II i estava liderat per Pedro Servet i Rafa Andarias, el campió europeu de vela que s’havia convertit en el primer participant paralímpic en la història d’aquesta regata.
Tot i això, l’edició de 2017 no passarà als annals com la més dura de les 200 milles. Fa només tres anys, el 2014, només 7 dels 33 vaixells participants van ser capaços d’arribar al port d’Altea.