El quilòmetre llançat, una innovació per a les curses populars

2 minuts de lectura

Aquest diumenge el calendari atlètic català ha acollit amb els braços oberts una nova prova. S’ha disputat a Figueres i és una de les apostes esportives més rellevants dels darrers mesos a l’Empordà. El naixement d’una mitja marató, en el període d’esplendor de les curses populars, no destaca per si mateix. Però a Figueres han volgut dotar la prova d’una entitat pròpia des del primer dia.

La cursa ha comptat amb un padrí de luxe en la figura de Reyes Estévez, que ha participat activament en totes les fases de la prova. Se l’ha vist a la presentació, als entrenaments o en conferències. Estévez, campió europeu dels 1.500 i doble medallista de bronze mundial en la mateixa distància, s’ha bolcat en una mitja marató que ha omplert totes les inscripcions disponibles.

quilòmetre llançat
Reyes Estévez, en un entrenament de la mitja marató / Fotografia: Conxi Molons

Centenars de persones participants i una figura de l’atletisme internacional de referència en una prova que combina la mitja marató amb distàncies més curtes: la cursa simultània de 10 quilòmetres i la menuda, la prova que vol apropar l’atletisme als més petits. La cursa sortià de Figueres i passava per altres indrets de l’Alt Empordà com Peralada, Vilabertran o Cabanes. De tota manera, però, si la mitja marató de Figueres ha tingut ressò abans de celebrar la seva primera edició és per una idea innovadora.

Un quilòmetre atlètic llançat

Tots els participants de la mitja marató han tingut un primer objectiu inesperat. La Mitja s’ha inventat el quilòmetre llançat, una cursa dins la cursa que promet afegir dosis d’emoció poc habituals en el primer tram d’una prova de més de 20 quilòmetres. És ben senzill: el més ràpid en completar els primers 1.000 metres de la mitja marató té un premi especial. Això sí, per assegurar-lo, ha d’acabar la cursa. Si la idea té bona acollida entre els participants, podríem veure un esprint llarg d’un quilòmetre en la recerca del premi condicionat a mantenir reserves d’energia suficient per acabar la mitja marató. De moment, en la primera edició, ha tingut un guanyador de luxe: el mateix Reyes Estévez, que l’ha completat en un magnífic temps de 2:50. Ha acabat la mitja marató, però lluny dels millors: 78è.

Aquesta idea que ens remet a les bonificacions d’altres esports, d’entrada, genera un nou al·licient que converteix la prova de Figueres en una cursa única. Per cercar-hi alguna similitud entre allò que ja coneixem, cal destacar l’experiència pilot de l’Eneco Tour, la prova ciclista flamenca que va introduir un quilòmetre d’or el 2015, a mig recorregut, amb tres esprints que permetien als guanyadors guanyar segons per a la classificació general. De moment, ha quedat com una raresa de l’extens calendari ciclista internacional.

El quilòmetre llançat de la mitja marató de Figueres és una alenada d’aire fresc i d’innovació en el circuit atlètic popular català. Caldrà veure si es converteix en la marca de la nova cursa empordanesa o bé si s’estén a altres proves arreu dels Països Catalans. Ho seguirem de prop.