En els darrers dies la cooperativa que gestiona el gimnàs Sant Pau s’ha mobilitzat per garantir el futur d’un projecte arrelat des de fa 75 anys al barri del Raval de Barcelona. La família Samaranch, propietària de l’immoble, els ha denunciat per impagament de lloguer i si el judici previst per al 19 de novembre ho ratifica, l’ordre de desnonament es podria executar el proper 1 de gener de 2017. Els treballadors i els usuaris del centre s’han unit en una campanya per aconseguir que els propietaris de l’immoble acceptin el pagament pendent i assegurar la viabilitat econòmica d’ara en endavant. L’objectiu, no deixar perdre un projecte socioesportiu únic al nostre país.
El Gimnàs Sant Pau té algunes singularitats que van més enllà de la pràctica esportiva. Aquest projecte cooperatiu ha transformat les instal·lacions per oferir un gimnàs social en què el 65% dels usuaris són persones migrades. Més de la meitat dels usuaris del gimnàs no paguen quota en una aposta de la cooperativa per difondre la pràctica esportiva a tot el veïnat independentment de la seva situació econòmica. A més, es treballa directament amb alguns col·lectius per tal d’afavorir-ne el seu ús.
És el cas de les persones sense sostre, de l’associació de dones maltractades, del col·lectiu de manters o bé de l’associació trans Generem. Tots ells tenen garantida una quota reduïda o gratuïta al gimnàs Sant Pau. La cooperativa també ha volgut incidir en l’educació dels infants del barri: aquells que treuen bones notes, no han de fer front a la quota per utilitzar el gimnàs. D’altra banda, també organitzen diversos cursets per a promocionar la pràctica esportiva i els hàbits saludables adreçats als més joves.
La campanya, als mitjans
Fa un parell de setmanes BTV explicava en un reportatge l’aposta del gimnàs per oferir vestidors per a transsexuals i el director Enric Morera ja apuntava al conflicte sobre l’impagament del lloguer:
Els condicionants directes per a arribar a la situació actual provenen de tres bandes: l’increment de l’IVA al 21%, l’augment del cost dels consums bàsics (aigua, electricitat) i una subvenció municipal que no ha estat tan àgil com havien previst des del gimnàs i que havia de donar resposta al lloguer pendent. La campanya Salvem el Sant Pau ha començat a recollir els fruits en forma de presència mediàtica aquests darrers dies. Entre tots els articles publicats, us recomanem el reportatge d’Helena López Vallejo al Periódico de Catalunya:
http://www.elperiodico.com/es/noticias/barcelona/gimnasio-sant-pau-raval-peligro-5605530
Salvem el Sant Pau demana la col·laboració en tots els àmbits possibles, també en l’econòmic. Si voleu fer alguna aportació, podeu fer-ho a la pàgina web que han habilitat per explicar el conflicte actual i la tasca socioesportiva que duen a terme: Salvem el Sant Pau!