Doha acull aquest cap de setmana el Mundial de clubs d’handbol, l’IHF Superglobe, en una edició en què tindrem representants del nostre handbol en tres equips diferents
El Sydney University, tot un clàssic de la cita
Un any més el campió d’Oceania arriba amb jugadors de casa nostra a les seves files. Repetirà per tercera temporada l’extrem esquerre Joan Cornella que tan bona impressió va deixar en les anteriors edicions, especialment fa dues temporades quan van aconseguir contra tot pronòstic arribar al partit pel tercer i quart lloc que van jugar contra el Barça. Aquest any, a més, debutarà amb l’equip de Sydney l’eivissenc i exjugador de La Salle Montcada Vicente Sancho. L’extrem dret va arribar el 2016 a Austràlia per estudis i aquest 2017 ja tindrà l’oportunitat de debutar en aquesta gran cita tan esperada pels “aussies”.
Aprofitem l’ocasió per parlar amb tot un “veterà” de la Superglobe, el barceloní Joan Cornella, que a Catalunya juga amb l’Handbol Poblenou de Lliga Catalana:
És la teva tercera presència a una Superglobe, com l’encareu des del Sydney University?
Estem molt contents de poder tornar a participar. Tenim l’objectiu de millorar els resultats de la passada edició i seguir demostrant que l’handbol a Oceania està millorant any rere any. Encarem aquesta edició amb molta il·lusió i amb el convenciment de que podem fer un molt bon paper.
Penseu que podeu donar la sorpresa amb l’Al Sadd?
Segur que si. Tenim un equip molt fort i amb molta qualitat individual. Estem segurs de que podem repetir l’èxit del 2015 i guanyar davant l’equip local. És el nostre objectiu principal.
Els estudis van portar-te a Austràlia i això –i el teu bon nivell– t’han permès mantenir-te en el millor equip del continent. Segueixes estudiant allà? Com veus l’evolució de l’equip?
Sí, fins ara he estat vivint a Sydney, estudiant i treballant, tot i que aquest curs vinent torno cap a Barcelona. Han sigut uns anys esplèndids en un país espectacular però toca tornar cap a casa! L’equip sempre evoluciona positivament, penso que cada any aconseguim formar un equip amb més nivell que l’any anterior, tot i les dificultats ja que és complicat portar gent a jugar a un país on l’handbol no és conegut. De totes formes, sens dubte cada any fem un pas endavant, aquest és l’any que portem l’equip més preparat.
T’has plantejat en un futur nacionalitzar-te australià i poder jugar amb la selecció del país?
És complicat, per aconseguir la nacionalitat has de seguir una sèrie de passos i acumular uns quants anys vivint al país. Com que l’handbol no és un esport principal, és molt complicat aconseguir un visat a través de l’esport. De totes maneres torno cap a Barcelona, així que no crec que sigui una opció!
En aquest anys has vist una evolució de l’handbol a Austràlia? Té impacte mediàtic la Superglobe?
Sí, cada vegada hi ha més gent darrera de l’handbol i en els últims anys està creixent bastant, tot i que està a anys llum de Europa a nivell mediàtic, s’està seguint una bona línia de treball i la millora és una realitat. Si que té un impacte i la gent que segueix l’handbol en parla bastant, però és una minoria.
Li veus possibilitats de creixement o és difícil prendre-li terreny a esports com el rugbi o el futbol australià?
El rugby i el FA son paraules majors a Austràlia. Són un món apart, tenen moltíssima tradició i seguidors. Òbviament li veig possibilitats de creixement, però veig gairebé impossible arribar al nivell d’esports amb un moviment mediàtic tan ampli. Estic segur que la gent que mou l’handbol a Austràlia seguirà treballant de valent perquè poc a poc continuï creixent!
El Vardar vol seguir regnant
Més coneguts són els representants que tenim al Vardar, i és que molt n’hem parlat del central Joan Cañellas i l’entrenador assistent David Davis, campions d’Europa amb el conjunt macedoni. Els dos són de Santa Maria de Palautordera i dues peces claus dins i fora de la pista. Veurem si l’equip de Raúl González pot mantenir el gran nivell de la temporada passada quan van guanyar tots els grans títols que van disputar, amb Champions League i SEHA League com a grans mèrits.
Cal destacar que tant Cañellas com Davis ja tenen experiència aixecant aquesta copa del Mundial de Clubs. Va ser fa uns anys amb el Ciudad Real (2007, 2010) i l’Atlético de Madrid (2012), la primera ocasió amb Davis i les altres dues amb participació dels dos. A la foto inferior podem veure com en aquell Atlético de Madrid del 2012 també hi havia els també vallesans Álvaro Ferrer i Josep Masachs.
El Barça hi torna amb ambició
L’equip blaugrana disputarà per quarta vegada aquesta competició Mundial de clubs, després de dos títols (2013 i 2014) i una tercera plaça el 2015 després de caure en semifinals contra el Füchse Berlin. L’equip alemany és, per cert, el guanyador de la competició en les dues darreres edicions, donant la sorpresa davant de Veszprem (2015) i Paris Saint Germain (2016) respectivament.
Els de Xavi Pascual han viatjat al Qatar amb la baixa de l’encara lesionat Lasse Andersson (que segueix avançant la seva recuperació), però en canvi podrem veure debutar en partit oficial als tres fitxatges d’aquesta temporada, els esquerrans Dolenec i Lenne, i el pivot Alexis Borges.
Els Horaris de la Superglobe 2017
DIVENDRES – Quarts de final
QF1: 12h (hora catalana) – Barça vs Esperance de Tunis (Tunísia)
QF2: 14h (hora catalana) – Vardar (Macedònia) vs Naft & Gaz Gachsaran (Iran)
QF3: 16h (hora catalana) – Füchse Berlin (Alemanya) vs Pinheiros (Brasil)
QF4: 18h (hora catalana) – Al-Sadd (Qatar) vs Sydney University (Austràlia)
DISSABTE – Semifinals
DILLUNS – Final
També presència abitral
A banda de jugadors i tècnics, cal afegir que també hi tindrem a la millor parella arbitral del nostre país, Ignacio García i Andreu Marin, que en la primera jornada començaran arbitrant el Füchse Berlin – Pinheiros. Fa poques setmanes també vam saber que seran al pròxim Campionat del Món femení. Segueixen sent tot un referent.