El XII Fòrum Olímpic aborda a l’INEFC Barcelona els reptes de futur del moviment olímpic i l’herència dels Jocs de Barcelona’92

2 minuts de lectura

El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, ha participat avui a l’INEFC Barcelona a la inauguració del XII Fòrum Olímpic, que la Fundació Barcelona Olímpica organitza fins demà divendres. L’esdeveniment, vinculat al 25è aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona’92, compta amb experts internacionals del món de l’economia, la política l’arquitectura o l’esport per abordar els reptes de futur del moviment olímpic i l’herència de la cita olímpica catalana, que va ser pionera i referent per a altres ciutats.

Durant la benvinguda, Gerard Figueras ha compartit la taula presidencial amb Jordi Solà, director de l’INEFC; David Escudé, comissionat d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona; Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, i Victoria Cabezas, secretària general del Comitè Olímpic Espanyol. Per part de la Secretaria General de l’Esport, també hi han assistit el director del Consell Català de l’Esport, Antoni Reig, i el representant territorial de l’Esport a Barcelona, Santi Siquier.

Gerard Figueras ha posat èmfasi en el llegat que van deixar els Jocs de Barcelona, cosa que va contribuir a dotar la Generalitat d’uns equipaments i uns programes de tecnificació potents que han permès el país excel·lir en l’esport internacional d’alt nivell, al mateix temps que s’incrementava el volum de pràctica esportiva entre la població. El secretari general de l’Esport ha destacat el paper clau del CAR de Sant Cugat durant els seus 30 anys de vida en la projecció de l’esport català, la formació dels tècnics a través de l’INEFC i l’esforç econòmic que fa el Govern per mantenir els programes i equipaments com els centres de tecnificació. Finalment, ha recordat la posada en marxa d’una taula de treball liderada pel Govern per valorar la idoneïtat, a tots nivells, de presentar una candidatura de país per acollir els Jocs Olímpics d’Hivern de Barcelona-Pirineus.

Feta la inauguració, la primera ponència -“El CIO i l’Agenda 2020”- ha anat a càrrec de Pere Miró, director general adjunt del Comitè Internacional Olímpic (CIO) i director de Solidaritat Olímpica, que ha detallat la situació actual del CIO i de l’olimpisme, l’Agenda 2020 -que estableix entre altres coses les bases de les ciutats candidates a albergar uns Jocs- i el futur dels Jocs Olímpics.

A continuació, ha intervingut Washington Fajardo, arquitecte de l’Ajuntament de Rio de Janeiro, l’única seu que ha seguit les directrius establertes des de l’Agenda 2020 durant els Jocs Olímpics del 2016, que van permetre regenerar el centre de la ciutat carioca, amb un urbanisme modern i uns serveis de transport que disminuïen la presència de vehicles privats.

D’altra banda, Enric Truñó, regidor d’Esports de Barcelona el 1992 i Lluís Millet, arquitecte responsable de les infraestructures olímpiques, han exposat el model de ciutat que es va iniciar aquell any i el desenvolupament durant els 25 anys següents, i han establert algunes de les línies que hauria de prendre Barcelona tenint en compte les necessitats actuals. Els models de les ciutats olímpiques de Lillehammer, Atenes i Londres també han tingut presència en el Fòrum, tres ciutats que van adaptar a les seves necessitats part del model de sostenibilitat sòcio-econòmic de Barcelona.

La jornada de demà divendres, centrada en l’herència dels Jocs de Barcelona,  comptarà, com a actes destacats, amb la taula rodona formada per Arseni da Palma, director del Canal Olímpic de Catalunya; Miquel Noguer, alcalde de Banyoles, i Daniel Nart, regidor d’Esports de Terrassa. Aquests municipis van ser subseus durant els Jocs i van heretar unes infraestructures esportives que en l’actualitat estan en ple funcionament i al servei del ciutadà. També s’abordarà l’auge del turisme a Barcelona i els reptes del plans ADO i ADOP d’ajuts estatals per a esportistes olímpics i paralímpics.