El conseller de la Presidència, Jordi Turull, i el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, han signat el Pacte Nacional de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya juntament amb entitats, clubs, consells esportius, federacions i col·legis professionals en un acte al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. El Pacte és la culminació d’un “ampli i enriquidor procés de participació, debat i reflexió arreu del país per dissenyar un nou model de governança de l’esport”, que es va iniciar el passat mes de gener, ha explicat Figueras.
El secretari general de l’Esport ha assegurat que amb la signatura del Pacte Nacional el món de l’esport català “ha fet els deures” i “està a punt” per al nou país. “Els governs que vinguin tindran clar què ha demanat el sector esportiu. Si tenim les eines d’Estat, aquestes polítiques es podran fer més i millor i amb més recursos”, ha destacat. A més, el secretari ha explicat que es treballa perquè “Catalunya sigui present en els propers Jocs Olímpics directament a través del Comitè Olímpic Català”.
Figueras ha assenyalat que “avui comencem a edificar uns nous pilars que sostenen sòlidament un esport català que gaudeix d’una salut de ferro, que té un teixit esportiu immensament ric i que obté uns resultats esportius envejables per molts altres països”. El secretari general de l’Esport ha recordat que “tenim l’encàrrec i el mandat democràtic de deixar el país a punt per a la consecució d’un nou Estat. Aquests reptes que assumim ens faran ser un país referent a Europa i al món occidental”.
Per la seva part, el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha subratllat que “som una nació que té ànima esportiva i Catalunya actua amb aquest esperit esportiu, amb un estímul constant per intentar millorar, de treball en equip, de marcar-se noves fites i assolir-les amb constància, esforç i determinació. Nomes amb aquesta mentalitat esportiva podem afrontar el moment transcendental que viu el país”.
El conseller Turull ha recordat que el Govern “té un mandat democràtic que ens obliga a tenir a punt les estructures d’Estat per si els catalans i les catalanes decideixen en el referèndum de l’1 d’octubre que el nostre país sigui independent. Per això, en l’àmbit esportiu també ens fixem objectius d’Estat, que queden establerts en aquest Pacte. Avui presentem el disseny d’un nou model de governança innovador”.
Simplificació, finançament i estat del benestar
Dels tres grans objectius del Pacte Nacional de l’Activitat Física i l’Esport, destaca, en primer lloc, simplificar la legislació actual, fent “lleis més simples, modernes i senzilles; tràmits més àgils, reordenar el sector, delimitar amb claredat les funcions d’uns i altres i adaptar-se a les noves realitats i demandes socials, juntament amb l’aparició de nous actors”, ha destacat Figueras. El conseller ha assenyalat que “necessitem un marc normatiu que s’adapti a les noves demandes i enforteixi el sector. Cal una estructura legal i jurídica moderna, senzilla i simplificada: menys normes, més ben fetes i més fàcils de complir”.
El segon gran objectiu del Pacte, com ha explicat el secretari, és “fixar un finançament sostenible en el sector esportiu, amb un marc estable i clar en la col·laboració entre l’àmbit públic i el privat”. Pel conseller Turull, és imprescindible “garantir l’estabilitat del sector” mitjançant la col·laboració pública-privada. “L’entesa entre el sector associatiu, l’administració i el sector privat és imprescindible i fructífera”, ha afegit.
Figueras ha explicat que el tercer gran objectiu del Pacte Nacional és “convertir l’esport i l’activitat física en el quart pilar de l’estat del benestar. L’activitat física comporta un estil de vida més saludable, transmet valors positius, redueix el risc d’exclusió social i millora els resultats acadèmics”. Turull ha destacat que “volem seguir sent un país d’èxits esportius, de seguir formant i captant talent amb uns valors molt sòlids que permetin continuar engrandint el palmarès dels nostres esportistes. Hem de sumar-hi la necessitat de treballar perquè l’activitat física es converteixi en un hàbit diari dels nostres ciutadans. Volem universalitzar l’activitat física”.
El secretari general de l’Esport ha volgut donar les gràcies als centenars d’actors que han contribuït a fer realitat el Pacte amb les seves aportacions: federacions, clubs, consells esportius, associacions, unions, empreses, directius, esportistes, tècnics, jutges, grups parlamentaris o persones individuals que han traslladat la seva opinió i experiència esportiva. Figueras ha agraït la col·laboració del secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz; el director del Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica, Roger Buch, i Agustí Boixeda, coordinador del Pacte Nacional de l’Activitat Física i l’Esport. “Sense aquestes aportacions, el Pacte Nacional avui no seria una realitat”, ha destacat Figueras.