El paper de l’esport com a motor social d’hàbits saludables centra el debat a la Universitat Abat Oliba CEU durant la III Jornada dels Drets dels Nens

2 minuts de lectura

El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, ha participat avui en la inauguració de la III Jornada dels Drets dels Nens, organitzada per la Càtedra UNESCO sobre Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural de la Universitat Abat Oliba CEU (UAO), i que aquest any s’ha centrat en la relació entre els infants i l’esport.

Durant la seva intervenció, Gerard Figueras ha recordat que en l’àmbit esportiu no només existeix la part més espectacular de l’alta competició, sinó que també hi ha un rol social que pot engegar hàbits virtuosos. La combinació d’aquests dos factors en una mateixa política pot marcar “un punt d’inflexió” de cara al futur en el model català de promoció de l’esport, ha assegurat.

El secretari general de l’Esport ha subratllat que l’esport és una palanca de gran potencial per al desenvolupament de societats més saludables. A més, ha assegurat que l’adopció d’hàbits esportius i d’exercici físic per part dels nens a l’escola pot ser el primer pas perquè tota la família els adquireixi. En aquest sentit, ha destacat la importància que arrelin els hàbits saludables, ja que “tal com evoluciona demogràficament el món, els sistemes sanitaris no seran sostenibles si no reduïm el nombre de malalties que cal atendre”, ha observat.

Al costat de Gerard Figueras, a la taula inaugural hi han estat presents el professor de Dret Civil de la UAO CEU i president de la secció de la Infància i l’Adolescència de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, Xavier Puigdollers; la directora de la Càtedra UNESCO sobre Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural de la UAO, Carmen Parra, i la responsable del servei d’Esports de la UAO CEU, Elena Ardiaca, que ha parlat de “societats obesogèniques” i ha apostat per ampliar el nombre d’hores d’educació física en el currículum escolar. “Un 80% dels nois i noies no fa més esport que el que practica a l’escola, i actualment només estan previstes dues hores a la setmana”, ha afegit.

Les jornades han comptat també amb la participació del psicòleg i coach esportiu, Francisco-Solano Romero; l’entrenador de la Fundació Trinijove, Francisco Bergillos; la vocal de la Fundació Prader-Willi, Marta Parpal; la project manager d’Open Camp Europe, María Zapata; la cap de l’àrea d’Esport Escolar del Consell Català de l’Esport, Carolina Garzo; Jordi Romeu, de l’Escola Vedruna; el president de la Associació Joves Dirigents Catalans, Ignasi Velasco; el professor associat adscrit al Centre d’Estudis Internacionals de la Universitat de St. Thomas a Houston, Ulysses Balderas, i el soccer Director a Juniors A. Soccer Development, Julián Mariño.

Des de fa tres anys, la Universitat Abat Oliba organitza en aquestes dates la Jornada de Drets del Nen, que coincideix amb la celebració del Dia Universal del Nen. En aquesta edició, s’ha fet èmfasi en la importància de l’esport en el desenvolupament del menor atès que es compleixen 25 anys de la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona.