Neus Munté defineix l’esport en edat escolar com una “eina fonamental de cohesió social i escola de valors, de salut i de bons hàbits”

3 minuts de lectura

neus_m

La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha presidit aquest matí al Palau de la Generalitat l’acte en el qual els Consells Esportius de Catalunya han presentat el seu model esportiu i la campanya Jo sempre hi guanyo, que promourà aquest model al llarg dels propers mesos. La consellera, acompanyada del secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, i el president de la Unió de Consells Esportius de Catalunya, Jaume Domingo, ha defensat la “necessitat d’aquesta campanya per fer difusió de l’esport com a eina de transmissió de valors socials i personals”.

El model esportiu predominant a la nostra societat és el competitiu. Això provoca que la major part dels esportistes siguin exclosos a mesura que avancen en el seu recorregut vital. Quan no s’assoleixen les capacitats necessàries per obtenir resultats competitius, és el propi sistema el que de manera natural deixa de banda a les persones que practiquen esport.

Davant d’aquesta realitat els Consells Esportius de Catalunya presenten un model que prioritza la inclusió en l’activitat física en edat escolar i la difusió de l’esport popular com a principal proposta esportiva de país per garantir l’activitat física en totes les edats. En el cas dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya, en què prenen part cada cap de setmana 200.000 infants a tot el país, els consells han promogut des de la passada temporada un canvi de model que busca garantir que tots els nens i nenes juguin en igualtat de condicions, sense exclusions per raó de gènere o capacitat. A més de promoure la inclusió, els Jocs també reflecteixen en el seu resultat final l’educació en valors. D’aquesta manera, el resultat esportiu no garanteix la victòria ja que també es tenen en compte les actituds positives d’esportistes, familiars i entrenadors.

En el transcurs de la presentació, la consellera Munté ha destacat, que “Catalunya és un país esportiu de referència, i volem ser-ho encara més, reforçant els dos pilars que sustenten l’esport català: el popular i el de competició”. En el seu àmbit més popular, la consellera ha posat de relleu el paper de l’esport com a “eina fonamental de cohesió social i escola de valors, de salut i de bons hàbits”.

Munté ha felicitat els impulsors de la iniciativa, perquè “els valors s’han de viure i compartir” i, en aquest sentit, ha afirmat que “millorant aquest aspecte de l’esport, millorarem la nostra societat”. “L’esport en edat escolar ha de ser, per sobre de tot, una segona escola, on aprendre valors com la solidaritat, el respecte a la diversitat o la suma d’esforços, i on adquirir bons hàbits i saludables, i que tot això arreli en els nens i nenes per sempre”. La consellera ha fet referència també a l’oportunitat de la campanya, ja que “en els darrers dies hem viscut situacions de violència en l’esport que com a societat hem de rebutjar”. Segons Munté, “els valors són de tots i no podem permetre que una minoria incívica imposi els seus antivalors”. La consellera s’ha referit als valors com “els intangibles de l’esport” i ha celebrat que amb aquesta campanya “els intangibles es faran més evidents”.

Munté ha destacat també la voluntat compartida amb els Consells Esportius de Catalunya que “l’esport estigui a l’abast de tothom, arribar realment a tota la població catalana en igualtat de condicions, que l’esport sigui un element democratitzador real al nostre país”. La consellera de la Presidència s’ha referit al lema de la campanya per afirmar, que “construïm una Catalunya en la qual tots hi guanyem, en què l’esport sigui una eina molt més dinàmica a favor de la cohesió social”.

Per la seva part, el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, ha agraït la “complicitat” dels Consells Esportius de Catalunya, “per impulsar els millors valors de l’esport” i ha insistit en la “voluntat de desenvolupar aquests objectius arreu del territori”. Segons Figueras, “això és l’inici d’un camí per portar la teoria a la pràctica i per construir un model esportiu millor”.

El president de la Unió de Consells Esportius de Catalunya, Jaume Domingo, ha defensat que “l’esport és jugar, divertir-se, aprendre i no sentir-se pressionats ni per entrenadors ni per la família”, i ha apostat pel fet que “l’esport formi part de les polítiques públiques, perquè això és garantia d’equitat i està demostrat que és un model d’èxit”.

Els Consells Esportius es troben representats a totes les comarques i grans ciutats catalanes, i desenvolupen activitats on participen 500.000 esportistes.