Finalitza a la Universitat de Vic el I Congrés Internacional ‘Regionalisme i Nacionalisme en la internacionalització de l’esport contemporani’

2 minuts de lectura

El I Congrés Internacional ‘Regionalisme i Nacionalisme en la internacionalització de l’esport contemporani’ ha finalitzat avui a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) amb l’acte de cloenda. Durant dos dies, s’han celebrat una trentena d’actes entre taules rodones, conferències i panel sessions amb la participació d’una seixantena de participants d’arreu del món, fins i tot de Sudàfrica i Canadà. El Consell Català de l’Esport ha donat ple suport a les jornades.

 110_5688web1.jpg_478501371

El Congrés ha permès el desenvolupament i l’oportunitat de potenciar l’associació entre les institucions d’acollida. Estimular el debat en un context internacional on l’esport continua jugant un paper fonamental en l’articulació i el reforçament de les identitats regionals i nacionals ha estat el principal objectiu de l’esdeveniment.

La cloenda ha anat a càrrec de Xavier Ginesta, vicedegà de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic-UCC, i Antoni Reig, director del Consell Català de l’Esport. Ginesta ha reconegut que “ha estat un repte per la universitat”, mentre que Reig l’ha felicitat pel seu bon lideratge en el Congrés. “La Universitat de Vic és el model exemplar d’universitat de Catalunya”, ha dit.

Més de 50 delegats mundials en sociologia de l’esport i comunicació han fet durant els dos dies de congrés una interessant reflexió al voltant dels fenòmens esportius i la seva relació amb la confecció dels nous espais geopolítics. Els ponents principals han estat Richard Giulianotti (Universitat de Loughborough), que ha pronunciat la conferència “Transcending the Regional and National? Assessing the International Sport for Development and Peace Sector”, i Raymond Boyle (Universitat de Glasgow), que ha parlat sobre “Sporting Politics?: Sport, Identity and Constitutional Crisis”.

Les jornades han permès abordar els grans canvis a la geopolítica global i el paper de l’esport en l’articulació i reforçament de les identitats regionals i nacionals, dins de l’aldea global. Per tant, s’ha pogut reflexionar sobre aquests reptes i com afecten als fenòmens esportius, sempre des d’un punt de vista multidisciplinari: des de la comunicació, la geografia, la sociologia, la ciència política o les ciències de l’activitat física. El congrés l’han organitzat la UVic-UCC, la Southampton Solent University i la Political Studies Association (PSA), amb el suport del Consell Català de l’Esport.

“L’esport, pilar fonamental del país”

Durant la inauguració d’ahir, el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, va recordar que “el Govern de la Generalitat ha estat implicat en l’esport des de fa gairebé 40 anys, fet que va permetre celebrar els Jocs Olímpics”, i va recalcar que “l’esport és un pilar fonamental a partir del qual ha crescut la societat catalana”, ja que “s’ha aconseguit crear un sentit d’identitat i comunitat” i satisfer altres reptes que té la nostra societat, “com la sanitat o la integració social”.

Gerard Figueras també va posar èmfasi en dos objectius principals: mantenir l’engranatge de l’esport català en continu funcionament i el desenvolupament de les infraestructures esportives arreu del país per tenir-les preparades per després del referèndum de l’1 d’octubre. En l’acte inaugural, el van acompanyar Xavier Ferràs, degà de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, i el director del congrés, Jim O’Brien.