El tram final de 2021 ha demostrat que el nostre país és un escenari propici per acollir grans competicions mundials dels esports que a la Fosbury titllem com a “minoritzats”. Després d’haver gaudit amb el mundial d’escacs de Sitges o el de petanca de Santa Susanna, el desembre totes les mirades han anat a parar al cor del Vallès Oriental. El campionat del món d’handbol femení va començar amb quatre seus simultànies a Llíria, Torrevella, Castelló de la Plana i Granollers, la ciutat clau de l’handbol català i també de l’esdeveniment, acollint les eliminatòries decisives per definir la selecció guanyadora, que un any més tindrà accent del vell continent.
En un any marcat per la celebració endarrerida dels Jocs Olímpics l’interès pel mundial femení no s’ha vist afectat a la baixa, atès que les seleccions que van lluitar per les medalles a Tòquio han demostrat estar disposades a perseguir el mateix objectiu a Granollers, amb la presència de França, Noruega, Suècia o Rússia als quarts de final, i també amb altres aspirants clares com Espanya o Dinamarca donant la millor versió de si mateixes. Noruega, al final, s’ha endut un títol merescut davant el sempre poderós combinat francès.
Més enllà de l’espectacle esportiu, comptar amb una cita d’aquest calibre és una oportunitat per al conjunt de l’handbol català de fer passes endavant i fer créixer la passió per seguir i practicar una disciplina ben arrelada a Catalunya. Així ho ha entès la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, que ha contribuït econòmicament a la celebració del mundial en el marc de l’aposta del Govern per la promoció i el creixement de l’esport femení al nostre país. A més, l’impacte mediàtic, amb retransmissions simultànies de Xala! (amb prèvia els darrers mesos a VOTV), Esport 3 i Teledeporte de tots els partits decisius del campionat, és un fet que convé no menystenir.
El Palau d’Esports, renovat
La seu principal de la competició s’ha vestit de gala per acollir fins a 38 partits durant el mundial. La instal·lació estrenada l’any 1991 per convertir-se en una subseu olímpica ha aprofitat l’avinentesa per millorar les seves prestacions i guanyar utilitat. Entre altres mesures s’han instal·lat graderies retràctils automatitzades, s’ha canviat el paviment sintètic de la pista principal amb l’opció de disposar de dues pistes transversals i guanyar hores d’entrenament, s’ha renovat la il·luminació apostant per sistema led, s’ha instal·lat un marcador de quatre cares que permet reproduir vídeo i s’han instal·lat plaques fotovoltaiques.
Aquest, sens dubte, serà un dels llegats directes d’aquest mundial, que permetrà a Granollers gaudir d’una instal·lació que torna a ser puntera amb els estàndards de 2021 i que farà brillar l’handbol (i els esports que es considerin oportuns) al màxim nivell possible.
Kaba Gassama i Eli Cesáreo, a la pista
Mentre que en els darrers anys el País Valencià ha comptat amb una referència indiscutible com la portera Sílvia Navarro triomfant tant en clubs com en els torneigs de seleccions, Catalunya ha viscut una etapa de creixement de la base però amb dificultats per consolidar-se a l’elit internacional. Als darrers Jocs Olímpics la pivot de Viladecans Eli Cesáreo va ser l’única jugadora catalana convocada amb la selecció espanyola mentre que en el cas dels homes el lideratge català es manté inalterable des de fa dècades amb jugadors del totpoderós FC Barcelona però també del BM Granollers o procedents d’altres lligues.
Al mundial de Granollers Cesáreo ha tornat a ser una peça clau per al seleccionador, que ha confiat en una altra jugadora catalana per cobrir la posició de pivot. Kaba Gassama, formada a Granollers, ha viscut a casa una experiència sensacional malgrat no haver pogut anar acompanyada d’una medalla. Les dues simbolitzen bé el pas endavant que li manca a l’handbol català femení: disposar d’estructures més fortes per retenir el talent a casa. Cesáreo ja ha guanyat dues lligues a les files del Bera Bera i Gassama ja està plenament consolidada a França, on amb el Nantes va guanyar la Lliga Europea.
El potencial, és clar, passa pel Vallès: el BM Granollers i l’Handbol Sant Quirze són enguany els dos equips catalans que disputen la màxima divisió estatal. Més avall, la llista és extensa: el Sant Vicenç, l’Amposta, el Gavà, el Mataró, La Roca, l’OAR Gràcia de Sabadell, el Sant Joan Despí… Cal pensar i repensar com facilitar les coses a la seva base de jugadores perquè trobin en els seus clubs les oportunitats d’èxit professional que sí que tenen els millors jugadors d’handbol masculí del nostre país. De moment, ja tenen dues referents lluitant per un podi en un mundial i una invitació oberta a seguir les seves passes.
Popularitzar l’handbol arreu del país
Connectar amb la base és la clau de volta de l’èxit de qualsevol esport. Per aquest motiu la Federació Catalana d’Handbol ha aprofitat l’esdeveniment per fer lluir el seu esport amb una cinquantena d’actes durant el mes de novembre i principis de desembre. El programa “Handbol al carrer” ha comptat amb la complicitat de desenes de clubs d’arreu del país, amb activitats obertes de matí o tarda a places, carrers, escoles i instal·lacions esportives per promocionar el mundial d’handbol a Granollers i especialment per difondre l’àmplia oferta de clubs arrelats a barris i pobles de moltes comarques on poder iniciar-se en la pràctica de l’handbol.
El tret de sortida es va fer el 6 de novembre a la plaça porxada de Granollers amb la presència de Jaume Fort, president de la Federació Catalana, així com de Josep Mayoral, alcalde del municipi. L’acte va servir per confirmar la implicació dels clubs de l’handbol català amb la celebració d’un mundial en què l’organització els ha facilitat la presència a les grades amb descomptes que han arribat a superar el 70% per tal de fer visibles els clubs catalans al Palau d’Esports i alhora apropar les millors jugadores del món a nens i nenes que tot just comencen a practicar la disciplina. La passió a les grades ha anat in crescendo fins arribar a un gran espectacle a la final, amb milers de persones disposades a ser protagonistes del gran duel entre Noruega i França:
Ets🚺esport‼️#GranollersesMundial
Escolta i viu l’ambient @esportcat pic.twitter.com/PwMMzJpkXu
— Anna Caula (@anna_caula) December 19, 2021
A més, molta gent ha volgut aprofitar la proximitat de la competició per donar un cop de mà als organitzadors, amb una campanya de captació de voluntaris que va superar les previsions inicials. Només a Granollers, 515 persones han exercit de voluntàries durant el campionat del món i han fet possible el torneig durant les darreres tres setmanes.
Granollers i handbol, un binomi que a Catalunya tothom dona per fet i que ara també s’ha fet visible per als aficionats d’arreu del món.
Fes possible la Fosbury. Periodisme cooperatiu, esport i compromís.