El Catalunya Open es consolida al circuit professional femení

5 minuts de lectura

· Del 29 d’abril al 5 de maig tennistes de fins a 25 nacionalitats van reunir-se a la capital del Segrià per disputar la segona edició d’un torneig que va arrelant dins el circuit professional femení

La txeca Katerina Siniakova va ser la campiona del II Catalunya Open WTA 125 – Torneig Internacional Terres de Lleida després de superar l’egípcia Mayar Sherif a la final disputada al Club Tennis Lleida. La catalana Guiomar Maristany va arribar a la semifinal d’un torneig que de la mà de la Federació Catalana de Tennis i la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física es consolida com una prova atractiva el quadre professional femení. Anna Caula assegura que “el Catalonia Open és un projecte estratègic entre la FCT i la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física de la Generalitat de Catalunya per impulsar l’esport femení, i situa el país a l’elit del tennis femení mundial” i recalca que “Catalunya té segell propi en tennis femení. Aquest torneig és una mostra més d’aquest ADN. Era molt volgut i va camí de consolidar-se“.

Hem parlat amb el president de la Federació Catalana de Tennis, Jordi Tamayo, per fer balanç del torneig. Tamayo explica que “Hi ha tres tornejos WTA 125 a nivell estatal i un d’ells és el nostre, el Catalonia Open que organitza la Federació Catalana de Tennis. En coincidir amb la segona setmana del Mútua Madrid Open, això ens donava l’opció que vinguessin jugadores ben col·locades al rànquing mundial. Teníem l’opció que moltíssimes jugadores vinguessin un cop eliminades del Mútua Madrid Open. Hem tingut un quadre de 15 jugadores top 100, vam tenir la Núria Párrizas i la Rebeka Massarova. De jugadores catalanes hi havia la Guiomar Maristany, que participava amb invitació de la Federació Catalana de Tennis i va arribar a semifinals del torneig, el seu millor resultat. Coses així són el motiu, pel qual organitzem grans esdeveniments d’aquest tipus. Estem contents perquè l’assistència ha sigut considerable. Hi havia un aforament amb unes grades que podien arribar a 1.000 persones i en els set dies de competició hem tingut aproximadament 3.000 o 4.000 persones que han passat pel club“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Guiomar Maristany (@guiomaristany)

La Secretaria General de de l’Esport i de l’Activitat Física i la Federació catalana de Tennis van decidir que fos un torneig itinerant: “L’any passat es va fer al Club Tennis Reus Montarols, enguany ho hem fet al Tennis Lleida i l’any que ve la intenció és fer-ho al Club Tennis Vic. Estem esperant el vistiplau de l’Associació de Tennis Femení (WTA) perquè hi ha uns requisits que els clubs han de complir per acollir aquests tornejos. Han de tenir tres pistes de competició i espais habilitats per metges, fisioterapeutes i per un conjunt de gent que està al capdavant del torneig“. Caula afegeix que “l’objectiu és convertir aquest torneig en un dels grans esdeveniments del tennis a Catalunya per la dimensió i el nivell esportiu de les participants. Teníem molt clar que volíem impulsar la visibilitat de l’esport femení i generar referents en qui emmirallar-se“.

La txeca Katerina Siniakova, guanyadora del torneig, és la 36a del món: “És una mostra de la importància de tenir un torneig com aquest a Catalunya. Volíem jugar-lo la millor setmana, perquè coincidia un torneig de Màsters 1000 en què juguen homes i dones, com és el Mútua Madrid Open, i en dues hores de tren poden arribar a Lleida i això ajuda moltíssim que tinguéssim jugadores de renom. L’any passat vam tenir una jugadora Top 30, la Sorana Cîrstea que va guanyar, i enguany també amb la Katerina Siniakova. Podem dir, que per rànquing som un dels millors WTA 125 a nivell jugadores que han entrat al Main Draw i a la qualificació. Estem contents que això passi a Catalunya i és el motiu pel qual fem aquests grans esdeveniments. Dels torneigs internacionals que s’organitzen a Espanya, un 30 o 40% els organitza la Federació Catalana de Tennis en instal·lacions de clubs catalans. Això vol dir que fem que passin coses a Catalunya, i també als 240 clubs afiliats, com el Tennis Lleida, amb l’edició d’aquest any del Catalunya Open“.

Jordi Tamayo: “Dels torneigs internacionals que s’organitzen a Espanya, un 30 o 40% els organitza la Federació Catalana de Tennis en instal·lacions de clubs catalans

Hi ha hagut dos referents tennístics els últims anys: “La Garbiñe Muguruza i la Paula Badosa. Abans d’aquestes dues grans figures hi havia l’Arantxa Sánchez Vicario i la Conchita Martínez. Al tennis femení català hem tingut sempre grans referents, jugadores formades en centres de referència de la Federació catalana. Al final, són moments, són cicles, perquè la Marina Bassols va guanyar recentment el WTA 125 d’Andorra i la Guiomar Maristany, que abans de començar el torneig estava pràcticament la 300 del món ara està la 250. Tenim bones jugadores, no podem dir que ara tenim jugadores Top 10, com teníem abans amb la Conchita, l’Arantxa, la Garbiñe o la Paula, però al final són moments i cicles. Crec que a la base l’estem treballant bé amb torneigs com el Catalunya Open i aquest és el motiu per organitzar aquest tipus d’esdeveniments, perquè una jugadora com la Guiomar amb una invitació de la Federació Catalana de Tennis ha pujat 50 llocs al rànquing mundial“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Catalonia Open (@cataloniaopen)

La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, apunta a la importànica de consolidar el torneig: “Sentim orgull de tenir un projecte pioner a Catalunya, que ja ha viscut dues edicions. A Catalunya li calia un esdeveniment femení de tennis com aquest. I l’hem portat arreu del país, perquè la potència esportiva que tenim radica en el teixit de clubs de tot el territori, un actiu que exportem a nivell internacional“. A més, ressalta “el fet que tornejos d’aquestes característiques se celebrin en clubs de referència i amb expertesa de fora de Barcelona ajuda a situar-nos al mapa mundial com a país esportiu, país esportiu de clubs i país esportiu de clubs de tennis“.

La Federació va organitzar un torneig femení sots 12 a totes les províncies de Catalunya: “les guanyadores van jugar dissabte les semifinals i la final diumenge coincidint amb el Catalunya Open. L’entrega de premis es va fer en simultaneïtat de la del quadre professional. La base de jugadores és fonamental, estem fent el que toca per seguir tenint grans jugadores al tennis català, i torno a posar a la Guiomar Maristany com a exemple“.

En l’esport femení català fa anys que s’està treballant bé en tots els fronts. Hi ha 72 federacions esportives catalanes i en general s’ha crescut molt en llicències femenines. Hi ha 300.000 practicants de tennis a nivell mundial i les llicències federatives femenines arriben al 30%. Nosaltres com a Federació Catalana a Tennis, en la part juvenil, arribem a aquest 30% i on hi ha un segment que es redueixen les llicències és a nivell sènior. Però hem organitzat esdeveniments sènior femenins, que són torneigs de quatre dies, hi estem treballant. Podem dir que la Federació compleix amb els paràmetres de percentatge en l’àmbit internacional i les altres federacions també em consta que han crescut moltíssim pel que fa a llicències femenines. Això també és una aposta de la secretaria general de l’esport i activitat física“.

Tamayo segueix apuntant que “la màxima expressió d’això és, en el futbol, l’equip femení del Barça. Abans hi havia la idea que es podia fer millor. Jo crec que ara, a dia d’avui, ningú posa en dubte que l’esport femení és un clam i que la gent vol veure-ho i la gent s’entusiasma en veure els partits de l’esport que sigui a nivell femení. A la Federació estem encantats de tenir uns tornejos d’aquestes característiques i que tinguéssim pràcticament ple l’aforament el dia de la final, demostra l’interès de la gent“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Catalonia Open (@cataloniaopen)

Imatges: @cataloniaopen / cataloniaopen.com

Amb el suport de: