/

Rio acull el Test Event de gimnàstica rítmica de cara als Jocs

2 minuts de lectura

La setmana passada es va realitzar el Preolímpic de gimnàstica rítmica a Rio de Janeiro, on es va decidir quines gimnastes i seleccions competiran finalment als Jocs Olímpics d’aquest estiu.

Pel que fa a la prova individual, les 15 primeres gimnastes del Mundial de Stuttgart 2015 obtenen la plaça directa, mentre que del Preolímpic surten les 11 places restants (9 competidores més 2 reserves). El codi actual no permet la participació d’una gimnasta al Preolímpic si una compatriota seva ja s’ha classificat per als Jocs.

Al Mundial van aconseguir la plaça: Yana Kudryavtseva (Rússia), Margarita Mamun (Rússia), Melitina Staniouta (Bielorússia), Salomé Pazhava (Geòrgia), Ganna Rizatdinova (Ucraïna), Marina Durunda (Azerbaijan), Neta Rivkin (Israel), Laura Zeng (USA), Carolina Rodríguez(Espanya), Neviana Vladinova(Bulgària), Yeon Jae Son (Corea del Sud), Kseniya Moustafaeva (França), Katsiaryna Halkina (Bielorússia), Varvara Filiou (Grècia) i Kaho Minagawa (Japó).

522993528_20160422020012-kUPE--911x683@MundoDeportivo-Web

Com que el nombre mínim de continents representats (3) es va completar al Mundial, s’han ampliat de 6 a 8 les places del Preolímpic. Finalment, han aconseguit el bitllet: Sabina Ashirbayeva (Kazakhstan), Nicol Ruprecht (Àustria), Veronica Bertolini (Itàlia), Ekaterina Volkova (Finlàndia), Anastasiya Serdyukova (Uzbekistan), Ana Luiza Filioranu (Romania), Rong Shang (Xina) i Jana Berezko (Alemanya). Natalia Gaudio, tot i que ha finalitzat 16a a la competició(sense comptar a Melitina Staniouta, que ha anat com a convidada i ja tenia la plaça), sí que estarà als Jocs Olímpics, ja que és l’amfitriona i se li ha otorgat la Wild Card. Les places restants són per Danielle Prince (Austràlia), i per a una gimnasta que encara no s’ha concretat i que representarà a Àfrica. Les reserves són Karla Díaz i Patricia Bezzoubenko.

Hi ha hagut força sorpreses en aquest Test Event, ja que Dora Vass és la tercera vegada que es queda fora dels Jocs Olímpics, Patricia Bezzoubenko ha perdut la plaça per una caiguda en l’última rotació, i Serdyukova ha aconseguit el bitllet gràcies a un gran error comès per la seva compatriota, Elizaveta Nazarenkova (d’origen rus però nacionalitzada a Uzbekistan).

Pel que fa als conjunts, a Rio es podran veure 14 equips en total. D’aquests, 10 es van classificar gràcies al Mundial (Rússia, Bielorússia, Bulgària, Espanya, Itàlia, Israel, Xina, Japó, Ucraïna i Estats Units), s’atorga la Wild Card a Brasil per ser el país amfitrió, i les tres places restants han sigut per Alemanya, Uzbekistan i Grècia, que les han aconseguit gràcies al Test Event.

La selecció finlandesa ha estat molt a prop de la classificació, i Azerbaijan s’ha acomiadat dels Jocs després d’un exercici mixte desastrós. Així, aquest últim país ha passat de guanyar medalles a nivell internacional i ser una de les principals potències a no estar en uns Jocs Olímpics. D’una altra banda, Uzbekistan serà el primer cop que no presenti un conjunt en una cita d’aquest estil. Les reserves són per a Finlàndia i Azerbaijan.

Per tal de representar tots els continents i tenir una diversitat de països, el codi d’aquest cicle olímpic ha fet que grans gimnastes no puguin anar als Jocs ni tenir l’opció de passar pel Preolímpic. Així, es mira més la quantitat que la qualitat, ja que, per exemple, Dora Vass no va estar a la final del Mundial de Stuttgart i ha anat al Test Event, mentre que Victoriya Mazur, segona gimnasta ucraïnesa, no hi ha pogut acudir tot i que sí va estar a la final del Mundial.