Laia Sanz i Lucas Cruz, campions al ral·li Dakar

3 minuts de lectura
Aquest divendres al matí ha finalitzat la primera edició del Ral·li Dakar a l’Aràbia Saudita.

La dotzena i darrera etapa del Dakar s’ha disputat aquest matí amb final a Qiddiyah, la que s’ha d’acabar convertint en la gran capital de l’oci i el turisme de la monarquia saudita. Una darrera especial més dura del que és habitual ha tancat una edició marcada pel canvi de país i de continent, que ha blanquejat un estat amb alarmants manques de respecte a drets humans elementals i que en clau humana ha viscut un dels moments més durs de la darrera dècada amb la mort de Paulo Gonçalves després de patir un accident fatídic en plena competició.

Lucas Cruz, campió per tercera vegada

En clau esportiva el quadre d’honor del Ral·li Dakar 2020 corona a Carlos Sainz en cotxes i a Ricky Brabec en motos en les dues categories més rellevants de la competició. D’aquesta manera, el copilot català Lucas Cruz viu un nou èxit al costat de l’expert pilot madrileny que tot i tenir ja 57 anys ha demostrat la mateixa capacitat de sempre de conduir ràpid i de cometre pocs errors en la navegació seguint els consells de Lucas Cruz.

Lucas Cruz i Carlos Sainz en acció
Lucas Cruz i Carlos Sainz en acció

És la tercera victòria del duo al ral·li més dur del món i enguany ha arribat després de donar un cop d’efecte en l’exigent tercera etapa i de reblar el clau en el desè dia de competició per poder gestionar un bon marge de temps en els dos darrers dies davant Nasser Al-Attiyah i Stéphane Peterhansel, dos clàssics de la prova. A més, Sainz i Cruz s’han endut la victòria en tres de les dotze etapes disputades.

Nani Roma ha rodat molt lluny dels millors amb la seva nova marca, Àlex Haro ha guanyat una etapa com a copilot del sud-africà Giniel de Villiers i Marc Coma ha viscut un debut frenètic amb un Fernando Alonso que promet ser molt competitiu en els propers anys.

Laia Sanz, la millor dona pilot del Dakar

Una altra pilot catalana que s’endú la victòria a la general del Ral·li Dakar és Laia Sanz, campiona per desè any consecutiu en categoria femenina dalt la moto. La de Corbera de Llobregat ha guanyat totes les edicions que ha disputat del ral·li i també les ha acabat totes, essent l’única pilot en aconseguir-ho en totes les edicions d’aquesta dècada. Una fita ja històrica que enguany ha anat acompanyada d’un “modest” 18è lloc a la general després de viure un inici complicat de ral·li i estar obligada a anar a la contra durant massa dies de competició.

És el pitjor resultat final de la catalana en els darrers set anys, element que indica l’excel·lent nivell de competitivitat que ha demostrat any rere any al Dakar i que ha mantingut aquest 2020 ja com a pilot oficial de Gas Gas. El quadre següent és revelador del seu èxit:

2011

39a general

1a dona

2012

39

1

2013

92

1

2014

16

1

2015

9

1

2016

15

1

2017

16

1

2018

12

1

2019

11

1

2020

18

1

Jaume Betriu i Joan Barreda, protagonistes

Un dels pilots de casa nostra més destacats del Dakar 2020 ha sigut l’especialista en enduro Jaume Betriu. El tetracampió d’Espanya d’aquesta disciplina ha tastat per primer cop el ral·li i ho ha fet convertint-se en el millor debutant de la competició en motos després d’endur-se un frec a frec davant el txec Michek que va acabar perdent pistonada. El catorzè lloc a la general de Betriu és molt prometedor i ha rodat més ràpid que altres catalans il·lustres com Joan Pedrero (16è) o la mateixa Laia Sanz (18a).

En Motos un dels clàssics és el castellonenc Joan Barreda, que ha viscut una edició més “anònima” que en anys anteriors. El pilot d’honda ha estat capaç de guanyar una etapa (la primera part de la marató, neutralitzada abans d’hora) però un cop més ha estat incapaç de fer-se amb un lloc al podi de la general. Malgrat rondar les medalles durant bona part del ral·li Barreda ha acabat tancant el ral·li en la setena posició.

Gerard Farrés i Cyril Despres, etapes sense general

Un altre que se’n va amb un regust agredolç és Gerard Farrés, que vivia la seva segona experiència en SSV després de ser subcampió l’any passat i en la seva estrena de duo amb Armand Monleón ha patit nombrosos contratemps durant el Dakar que l’han deixat fora de combat a la general. Malgrat tot, la parella catalana ha aconseguit dues victòries d’etapa demostrant el seu bon ritme de competició. En aquesta categoria un altre pilot de casa nostra també ha guanyat una etapa sense opcions de disputar el ral·li: Cyril Despres ha viscut un debut incert en la categoria i cal esperar que l’any que ve ho torni a provar ja situat entre els favorits al títol.

Entre la resta de noms cal destacar el bon paper d’Albert Llovera en camions, al Top 15 de la general, l‘èxit de Juvanteny i Domènech en la categoria de producció i 6×6 i la mala sort soferta per pilots clàssics de la competició com Isidre Esteve o Xavi Foj així com del debutant eivissenc en quads Toni Vingut, que ha hagut d’abandonar en la penúltima etapa del ral·li.