La Quadball Nations Cup arriba a Salou amb la participació de la selecció catalana

3 minuts de lectura

Salou es prepara per rebre la Quadball Nations Cup, 18 seleccions competiran en aquest torneig no oficial, però que és un gran aparador per aquesta disciplina poc coneguda a casa nostra

Salou acull els dies 7 i 8 d’octubre 18 seleccions de tot el món que es reuniran per jugar el torneig Quadball Nations Cup. El complex esportiu Mediterranean Sport Village a la vila tarragonina serà l’escenari d’aquest esdeveniment esportiu que promet sorprendre aquells qui no saben què és el quadball. Les seleccions participants van des de Catalunya, Espanya i Euskadi fins a països com el Japó, Vietnam, Turquia, Àustria, Alemanya, Txèquia, Irlanda, Escòcia, Eslovènia… entre d’altres. El torneig vol donar una oportunitat a les seleccions que no van poder anar al Mundial aquest any, celebrat a Richmond, Estats Units. També hi haurà amb Team World, un equip on cada jugador prové d’un país diferent.

A la Fosbury hem parlat amb Daniel Price, director del torneig, per saber-ne més. Price explica que el quadball és un esport que va sorgir “fa uns vint anys arran de la saga de Harry Potter, de l’esport que s’hi jugava, el Quidditch, i fa relativament poc, fa uns anys es va canviar al quadball. Una vegada es va començar a veure que és un esport que es volia començar a professionalitzar, que s’està començant a televisar ara a països com Alemanya, Anglaterra i els Estats Units, s’ha volgut allunyar una mica de tot el que és l’univers de Harry Potter, de fantasia, perquè la gent se’l prengui una mica més seriosament”.

El quadball és un esport que barreja elements del rugbi, l’handbol i del dodgeball (baló presoner o joc de matar). Price detalla que és “un esport mixt, inclusiu, hi ha una norma de gènere, que fins ara era un màxim de quatre persones del mateix gènere per equip jugant, i ara fa poc ha canviat, a un màxim de tres. Per tant, un màxim de tres persones del mateix gènere, això seria mascle a família i no binari. És un esport inclusiu, que cada cop es juga més i més, i a Espanya hi ha dues seleccions, l’Espanyola i la Catalana, que juguen per igual. Per això que en aquest torneig, a la Quadball Nations Cup, jugaran la selecció espanyola, la selecció catalana, cadascú pel seu costat, i això s’ha fet des de sempre. La novetat en aquest torneig, ja que el nostre torneig és un torneig no oficial, és que també jugarà Euskadi, jugaran un total de 18 equips d’arreu del món, majoritàriament d’Europa, Vietnam, Japó i Espanya, Catalunya i País Basc”.

El torneig sorgeix arran del que cada dos anys es fa la Copa del Món, l’última va ser el 2018 a Florència, i per causa de la pandèmia, el que s’ha celebrat aquest any no es va jugar. Aquest any es va jugar al juny als Estats Units, a Virgínia, i “com que ara per ara, el quadball és un esport bastant amateur, i les despeses corren a nom de cada jugador, moltes seleccions no van poder anar-hi. Van anar-hi seleccions d’Amèrica del Sud, Estats Units, Mèxic, Canadà i alguns europeus. Aleshores se’ns va ocórrer la idea d’organitzar un torneig no oficial per equips que vulguin jugar internacionalment aquest any i no hagin pogut anar-hi”, explica el director de la competició.

Cada equip és format per sis jugadors. Hi ha el keeper, que és el porter, el caçador, que és la posició que marca, i els colpejadors, els beaters. Les posicions són iguals que el quidditch original. Els caçadors que fan servir la pilota de vòlei, que és la pilota principal, amb la que es marca. “Les pilotes de dodgeball, que són les pilotes que es feien servir a educació física pel joc de matar, són les que fan servir els colpejadors, amb aquestes pilotes defenses o ataques. Si t’impacten amb aquesta pilota, estàs fora de l’atac o de la defensa. Les porteries són tres cèrcols, cadascú té els seus tres cèrcols i el moment que et colpegen amb aquesta pilota has de deixar de fer el que estiguis fent, anar als teus cèrcols i tocar-los i en el moment que es toca es pot tornar a entrar en la partida. Com a hàndicap, tenim un altre element que sorgeix de l’esport originari, que és una barra de PVC que portem entre les cames quan correm, com si fos l’escombra del Quidditch. Si no està entre les teves cames, també estàs fora de la jugada i has de tornar als teus cercles, tocar-los per poder tornar a entrar a la partida”.