La ciutat de Szeged i les seves instal·lacions ja són reconegudes en el món del piragüisme, amb un historial prolífic de competicions continentals i mundials en aigües tranquil·les. És probable que el públic català també relacioni aquest topònim hongarès amb l’handbol, ja que és terra on l’esport de les àrees vetades és cosa nacional, juntament amb altres com el waterpolo i també el piragüisme. No és casual que el Campionat del Món precisament d’aquest any aposti sobre segur en unes instal·lacions que són de les millors del món per a l’especialitat. Perquè el d’aquesta setmana és un Mundial, sí. Però és un mundial amb les cinc anelles olímpiques marcades a ferro roent a la mentalitat d’absolutament tothom.
El passaport olímpic, el més buscat
Les xifres d’un Campionat del Món com el d’aquesta setmana pacten. Gairebé 900 atletes amb competència competiran per 170 passaports d’atletisme olímpic i 82 de quotes per a vaixells a Szeged, mentre que en el paracanoe hi haurà 30 posicions masculines i 24 femenines. Tot i que aquest objectiu olímpic és la tònica, es dóna la paradoxa que cap dels guanyadors o palistes que competeixin o guanyin a Hongria no estaran automàticament classificats pels Jocs Olímpics. Al Mundial hi ha premi pensant en Tòquio, però les places les guanya la delegació, el país, la selecció. No nominalment l’atleta.
Oportunitat d’or única pel K4
La quota dels nostres respecte la delegació que competeix sota bandera espanyola a aquest Campionat del món és important i, sobretot, de qualitat. Nou esportistes dels Països Catalans es juguen l’opció olímpica a Hongria i això no només té pes en clau personal i d’equip. També és important l’antecedent olímpic directe, a Rio 2016, on l’equip espanyol va guanyar un botí de quatre medalles. El quàdruple medallista olímpic Saúl Craviotto i el campió olímpic balear Marcus Cooper Walz els trobarem a un K4 que és la prova estrlla perquè el Mundial és l’única opció d’estar al Japó d’aquí a 11 mesos .
Precisament per això el passaport olímpic en K4 500 és el tresor més buscat i això que el sistema de competició és una mica enrevessat, tan en homes com en dones Acabar el top ten, i complir els criteris continentals, obrirà oportunitats als països per difondre els quatre atletes en els esdeveniments K2 i K1. Però acabar deu primers no pot ser suficient. Si es representen menys de quatre continents en els deu, es pot assignar la classificació inferior dels deu a un continent encara no qualificat, sempre que aquest continent disputi la final B. El mateix podria aplicar-se al equip novè i vuitè classificat fins que es representin els quatre continents, però, de nou, cal que hagi disputat la final B. Un bon enrenou.
— Esprint: Marcus Cooper Walz (K4 500), Aida Bauzá (K2 500), Sete Benavides (C1 200 i C2 500) y Toni Segura (C2 500)
— Paracanoe: Adrián Castaño (KL1)
Catalunya:
— Esprint: Saúl Craviotto (K4 500), Albert Martí (K4 1.000) i Laia Pelachs (K2 500)
— Paracanoe: Silvia Elvira (KL3)
País Valencià:
— Esprint: Bárbara Pardo (K2 1.000)