El patinatge artístic és una de les modalitats esportives en què any rere any els clubs catalans ofereixen un altíssim nivell en totes les competicions internacionals. Aquests dies desenes de patinadors i uns quants conjunts tenen la vista fixada a Itàlia. Novara acull des d’aquest dijous 29 de setembre i fins el dissabte 8 d’octubre un mundial en què els amfitrions parteixen amb favoritisme. Això sí, els patinadors de casa nostra poden endur-se més d’una medalla. Us presentem a continuació algunes de les cites més destacades d’aquest mundial.
3 clubs catalans a la final del grup de xou petit
L’Aldea, el Ripollet i el Vilanova (després de la renúncia del Sant Celoni) seran els primers a competir a terres italianes. Competeixen dissabte 1 d’octubre sense pressió i amb ganes de sorprendre. L’equip ebrenc és, a priori, el més ben posicionat amb la coreografia “M’has de dir alguna cosa?” que els ha permès revalidar la victòria als campionats d’Espanya. L’objectiu a Novara passa per repetir o bé millorar la sisena plaça obtinguda l’any passat a Cali.
El CPA Vilanova també va participar als mundials de l’any passat i va acabar en una onzena posició que provaran de millorar enguany, en què han quedat fora del podi estatal. El CPA Ripollet ha demostrat amb “24 hores” que pot competir al màxim nivell. De fet, han obtingut un bronze als campionats d’Espanya imprescindible per obtenir el bitllet cap als mundials.
Mònica Gimeno vol tornar al podi
Més enllà de les actuacions dels conjunts també hi ha vida. Mònica Gimeno ho va demostrar la temporada passada amb un podi al mundial de Cali i ho ha refermat recentment a Friburg (Alemanya) on s’ha imposat als campionats d’Europa per segon any consecutiu. Sens dubte, a Itàlia té condicions per lluitar per l’or en la prova individual.
En categoria masculina hi haurà dos patinadors que també volen apropar-se a les medalles. Són Llorenç Álvarez, que ja sap que és quedar-se a les portes del podi en una competició internacional com aquesta, i Pere Marsinyach, que arriba en un moment de forma esplèndid després de la plata obtinguda a l’europeu. A més, els germans Wis Bravo (Javi i Nerea) també han aconseguit la plaça per ser als mundials.
En categoria júnior l’ebrenca Elisa Tomàs lidera la participació catalana a les proves individuals. També hi seran Carla Escrich, Eloi Canals i David André.
El CPA Olot persegueix el 10è títol mundial
El plat fort arribarà l’últim dia, el dissabte 8 d’octubre, amb l’actuació dels grups de xou grans. De nou, tres clubs catalans afronten la cita amb enormes expectatives d’èxit. El CPA Olot, a més, parteix com a indiscutible favorit. Acumulen tres edicions consecutives dalt del podi amb exercicis memorables com “No hi ha res impossible”, “Respira” o “Sobreviure” i presenten una rutina que ja acumula uns quants triomfs: “Treu-me d’aquí”. Aquest exercici, amb figures especialment complexes, vol visibilitzar la situació de les persones que no tenen recursos per viure dignament.
En tot cas, no serà fàcil repetir la unanimitat mostrada pel jurat de Cali 2015. Les italianes, amb equips potents com el Royal Eagles o el Diamante, juguen a casa i no volen deixar escapar el triomf. A més, hauran de mirar de reüll les actuacions del CPA Girona i del CP El Masnou. Les gironines han entrenat de valent per tornar a pujar al podi mundial. L’any passat, en el seu debut, van ser terceres a Colòmbia. I l’espectacle “Mitjanit” és el vigent subcampió d’Espanya.
El darrer equip català en aconseguir la plaça mundialista va ser el CP El Masnou, un clàssic que va arribar a ser subcampió del món de la modalitat fa només dos anys a Reus. Aquest any han aconseguit la tercera plaça al campionat estatal i una meritòria quarta posició a l’europeu. La coreografia Cos d’Arbre és una delícia. Per cert, el Reus Deportiu, que havia disputat el títol mundial al CPA Olot fa poques temporades, no ha format un grup de xou gran aquesta temporada. Ha apostat pel quartet, una disciplina en què el CP Parets ha tornat a brillar aquest 2016. La final del quartet al mundial també es disputarà el 8 d’octubre.