Raidaran, la gran aventura europea a Catalunya

2 minuts de lectura
Els amants de l’esport a l’aire lliure tenien aquesta setmana una cita ineludible amb el Raidaran

Quatre dies, sis hores i disset minuts. Aquest ha estat el temps que ha trigat l’equip més ràpid del Raidaran 2018 a completar el recorregut entre Balaguer i Girona combinant esports com les curses d’orientació, el senderisme, el caiac, la BTT, l’espeleologia, el barranquisme o l’escalada. Un repte esportiu majúscul que ha coronat l’Estonian ACE Adventure com el millor equip d’Europa de raids d’aventura, per davant d’un altre equip d’estonians, el Seiklushunt Adventure Team. Tots dos s’han avançat considerablement al temps previst per l’organització (Centre de Promoció d’Activitats de Muntanya de Balaguer).

23 equips han participat enguany en una prova puntuable per la lliga Europea de Raids ARES i també pel campionat de Catalunya que després de tres edicions d’èxit entre 2014 i 2016 tornava a la càrrega deixant enrere l’aturada de 2017.

Tal com passa en qualsevol raid d’aventura, requeria als participants habilitats diferents en funció del moment de la competició. Això sí, hi havia una disciplina que prevalia perquè era constant al llarg del recorregut: l’orientació, ja que en totes les seccions els equips havien d’avançar amb un mapa i una brúixola com a elements imprescindibles per no errar el rumb. Una prova esportiva, sí, però també un repte per compaginar-la amb la gestió del material, el menjar, l’aigua i la son acumulada al llarg de la competició.

Participants del Raidaran 2018 a la serra dEnsija / Refugi Ensija
Participants del Raidaran 2018 a la serra d’Ensija, al Berguedà / Refugi Ensija

La Noguera, l’Alt Urgell, el Berguedà, el Ripollès, Osona, el Gironès… el Raidaran d’enguany oferia un recorregut extens amb moltes seccions esportives que marcaven la diferència entre els participants més enllà de la seva capacitat d’orientació. D’aquesta manera, durant el trajecte han practicat caiac als pantans d’Oliana, Rialp, Sau i Susqueda, han pujat el Pedraforca i el Puigmal (de fet, han hagut de completar tota l’Olla de Núria), han dut a terme activitats d’orientació pura i dura a Tuixent i a Sant Jaume de Frontanyà (amb les conseqüents penalitzacions de temps associades per saltar-se cada punt marcat del traçat) i han superat el Barranc de la Corba, la via ferrata de Vallcebre o la cova de Rotgers.

A les Moles de Sant Honorat un equip rus, el Red Fox Adventure Team, va avançar 8 equips en una secció dissenyada per al senderisme però que ells van voler transformar en una drecera directa a través d’una escalada complexa. Una de les anècdotes de l’edició d’enguany on alguns equips han decidit abandonar a mig recorregut davant la duresa del raid.

Voleu veure quin recorregut han dut a terme els participants? Voleu saber en quin punt han abandonat alguns dels equips? Ho trobareu tot en aquest mapa del Raidaran 2018!

Els fotògrafs, els altres esportistes