Les instal·lacions de les seccions amateurs del Barça. Un èxode infinit?

2 minuts de lectura

El Futbol Club Barcelona afronta anys de canvis. El gran projecte de la directiva actual passa per la remodelació del Camp Nou i totes les instal·lacions adjacents per tal de modernitzar els principals recintes esportius del club i tornar-los a convertir en referències mundials de l’arquitectura esportiva. L’aposta és clara per construir un nou Camp Nou per al futbol i un nou Palau Blaugrana que gairebé dupliqui les localitats i que, amb un pavelló annex de menys capacitat, pugui seguir acollint totes les seccions professionals del club (bàsquet, handbol, hoquei patins i futbol sala).

El Camp Municipal d’Hoquei Pau Negre, seu de la secció d’hoquei herba.

Solucionades les mancances dels esports professionals (també en les categories inferiors, que compten amb els equipaments de la Ciutat Esportiva Joan Gamper) falta per trobar una solució definitiva a les oblidades seccions amateurs del club, que ara per ara es troben disperses per la geografia metropolitana de Barcelona sense una solució visible a curt termini. Tot i que el club ha mostrat la voluntat de crear una ciutat esportiva que pugui reunir les seccions ara disgregades per aquí i per allà en instal·lacions que no són propietat del club, la veritat és que no sembla que això sigui una prioritat pels governants del club blaugrana ni tampoc per la seva massa social, cal afegir.

Actualment, el Barça compta amb vuit seccions amateurs ja sigui amb equips propis o derivats d’acords amb altres clubs: atletisme, bàsquet cadira de rodes, bàsquet femení, hoquei gel, hoquei herba, patinatge artístic, rugbi i voleibol. Les instal·lacions d’aquestes seccions es reparteixen en tres municipis: Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat.

Si ens centrem a fer un repàs secció per secció, veiem que l’Anella Olímpica de Montjuic acull les seccions d’atletisme i hoquei herba. La primera a l’estadi Joan Serrahima i la segona al Camp Pau Negre. Ambdues instal·lacions són municipals. La presència a l’Anella Olímpica si no fos per la desaparició l’any 2008 de la secció de beisbol, que disputava els seus partits al Camp de Beisbol Pérez de Rozas, situat al costat de l’Estadi Olímpic. El rugbi també es manté a Barcelona tot i que a l’altra punta, al districte d’Horta-Guinardó, a la Ciutat Esportiva Municipal Vall d’Hebron-Teixonera.

Les seccions d’hoquei gel i patinatge artístic són les que ho tenen millor perquè s’ubiquen al Palau de Gel, propietat del club situada al costat del Palau Blaugrana i que, de nova construcció, continuarà existint quan es remodelin aquestes instal·lacions.

L’Estadi Joan Serrahima acull la secció d’atletisme.

Per trobar el voleibol ens hem de desplaçar ja fins l’Hospitalet de Llobregat, al Complex Esportiu l’Hospitalet Nord mentre que el bàsquet cadira de rodes i el bàsquet femení els hem d’anar a buscar a Sant Feliu de Llobregat, al Pavelló Municipal d’Esports Juan Carlos Navarro.

El debat sobre la situació i el tracte a les seccions amateurs (o més ben dit, no professionals) del Barça fa anys que existeix. Dignificar tots aquests esports amb unes instal·lacions pròpies i de qualitat seria la millor manera de posar fil a l’agulla al compliment de la cèlebre i llargament repetida frase “més que un club”.