La gran cita de l’esport popular arriba a les terres de l’Ebre

3 minuts de lectura
Avui, dimarts 2 de juliol, arranquen a Tortosa els World Sports Games. Es tracta de la versió amateur i popular dels Jocs Olímpics, una cita amb l’esport per a tots els públics, una mena d’atlàntida dels valors de l’esport que emergeix periòdicament i que, per contrast als grans esdeveniments esportius, contrasta per la seva pròpia naturalesa.

Els World Sports Games tornen a posar les terres de l’Ebre al mapa, amb un esdeveniment de primera magnitud del que la Fosbury es declara obertament enamorada. Es tracta d’una cita que se celebra cada dos anys i es presenta com una setmana esportiva internacional, amb programes turístics i culturals en paral·lel. Una gran oportunitat pels que hi participen que té en la naturalesa de les seves protagonistes el tret distintiu: busca la pluralitat d’edats, de països, de gènere.

Proposa disciplines estrambòtiques i poc usuals i fa prevaldre el valor de la sana competència per sobre del resultadisme. Diu l’eslògan dels WSG que és “un festival que reuneix amics esportius de tot el món”. El ‘fair play’ no és una proclama, doncs. És la base sobre la que s’articula l’invent.

https://www.youtube.com/watch?v=hRb5gX9ObGw

Una resposta als Jocs Olímpics
Els World Sports Games s’inspiren en les edicions que a cavall de la dècada dels 20 i els 30 de l’any passat es van fer de l’ Olimpíada Obrera Internacional. Era una mena de resposta a l’invent “burgès” dels Jocs Olímpics per part de comitès esportius associats al moviment socialista. Convé no confondre’l amb l’Olimpíada Popular de Barcelona, tot i que se les pot associar per context històric. Els World Sports Games es van recuperar fa anys en base a aquesta esmena als Olímpics que havia suposat l’antecedent, com una resposta amateur, popular i compartida. Aquest és el pòsit històric que explica el que passarà a l’Ebre els propers dies.

Una reivindicació del territori

Essent un esdeveniment alternatiu, també és bo que hagi anat a parar a una zona del país sovint oblidada, les terres de l’Ebre. Les proves es repartiran en vuit municipis, de la mateixa manera que Barcelona 92 va tenir nombroses subseus.

L’Estadi municipal de Tortosa, escenari de la inauguració

Tortosa, la ciutat amfitriona, allotjarà la inauguració i la majoria d’esports com el futbol, el bàsquet, la natació, els escacs, la lluita, el judo, el tenis, el minigolf, la petanca i part del tenis taula. Diferents poblacions del Baix Ebre acolliran altres esports: a Deltebre, el karate i el pole dance; a Roquetes, el voleibol i el fistball; a l’Aldea, el patinatge artístic i a l’Ampolla, el Wheel Gymnastics i el World Dance Sport. Al Montsià, Amposta s’encarregarà d’organitzar l’atletisme, mentre que la Ràpita acollirà el “mamanet”, el mini futbol, el voleibol platja i la lluita a la platja. Fora de les Terres de l’Ebre, Salou s’encarregarà del futbol americà.

En total, 24 esports que durant tota una setmana, del 2 al 7 de juliol, disputen més de 3.000 esportistes arreu del territori en aquesta sisena edició dels CSIT World Sports Games Tortosa 2019.

Els esports dels World Games

Comencen els World Sports Games de l’Ebre, del 2 al 7 de juliol. I si es caracteritzen d’alguna cosa és per programar disciplines poc usuals en el calendari convencional. La gimnàstica en barra, el fistball, el mamanet i el wheel gymnastics són les disciplines més desconegudes Més enllà dels esports clàssics que es podran veure en aquests jocs populars com són el futbol, la natació, l’atletisme i molts més… n’hi ha d’altres que ens resulten més desconeguts o almenys no hi ha tanta tradició de practicar-lo al nostre país.

Aquest és el cas del pole dance o gimnàstica en barra, el fistball o joc de la pilota, el mamanet i el wheel gymnastics també coneguts com la gimnàstica en roda.

Una selecció d’esports
Pole Dance

El pole dance que es farà a Deltebre, és un esport que es practica amb una barra metàl·lica vertical i on l’atleta ha de realitzar una sèrie de moviments coreogràfics corporals al ritme de la música.

Fistball

En canvi, el fistball que tindrà lloc a Roquetes és també conegut com el germà petit del voleibol té el seu origen a l’Antiga Roma i s’hi juga en un camp molt més gran que el del voleibol normal. Hi juguen 5 jugadors i cada equip disposa de tres tocs per jugada. El punt acaba quan la pilota bota fora del camp o quan fa més de dos bots dins el camp de joc. La pilota també pot fer un bot al terra entre els diferents tocs dels jugadors.

Mamanet

D’altra banda, trobem el mamanet que es veurà a La Ràpita també és una versió del voleibol i s’ha convertit en tot un esport exemple a Israel. Creat per mares i dones mentre esperaven per recollir els seus fills a les escoles. És un joc molt més senzill, amb menys regles i més fàcil de jugar que necessita el mateix camp i material que el voleibol indoor.

Wheel Gymnastics

I finalment, el Wheel gymnastics o gimnàstica en roda que és un dels esports més espectaculars que es podran veure en aquests jocs populars i que es farà a la ciutat de l’Ampolla. Consisteix en realitzar diferents moviments dins una roda metàl·lica gegant i on es puntua la part tècnica i artística de cada execució.