El cinquè dia de competició a París 2024 ha comptat amb diversos podis per als esportistes del nostre país. Entre ells, el novè de Sarai Gascón.
Un relleu de bronze per a nedadors consagrats
Sarai Gascón: 6 plates i 2 bronzes / Núria Marquès: 1 or, 2 plates i 1 bronze / Óscar Salguero: 1 or i 1 plata.
Amb aquest palmarès previ com a argument contundent l’equip espanyol (també amb Iñigo Llopis) s’ha plantat a la final del relleu 4×100 estils mixt en 34 punts (els quatre nedadors que hi participen poden sumar un total de 34 punts segons la categoria paralímpica on estan inscrits). En una cursa frenètica i amb remuntada final australiana fins la victòria, l’egarenca Sarai Gascón ha pogut defensar la plaça de podi pels pèls en el darrer relleu davant el combinat xinès. El bronze en relleus és un èxit rotund per a aquests nedadors que fins ara només havien pogut pujar al podi en proves individuals. A més, també guanya la medalla José Antonio Marí-Alcaraz, marit de Gascón, que ha signat un dels relleus a la prova matinal i suma d’aquesta manera una segona medalla de bronze dotze anys després del seu bronze a Londres 2012.
El podi consagra Sarai Gascón com una nedadora especialment longeva a l’elit paralímpica, sempre al podi dels Jocs des de Pequín 2008. La fins fa poc regidora d’esports de l’Ajuntament de Terrassa ja té nou medalles paralímpiques i, malgrat no haver aconseguit mai un or, és la indiscutible referència de les joves nedadores que sempre la citen com a model a seguir. Aquests dies Gascón s’ha mostrat crítica amb la deriva de l’esport paralímpic per la manera com es decideixen les categories d’alguns nedadors.
Per a Òscar Salguero l’èxit és completar el triplet de medalles diferents i garantir-se un lloc al podi després que en aquesta ocasió la final dels 100 braça, la seva prova estrella, fos massa exigent per a ell. De la seva banda, Núria Marquès continua sumant medalles i encara confia en ampliar el botí els propers dies a París 2024. Tots dos van ser medallistes a Rio i Tòquio i ho tornen a ser a París.
Nil Riudavets completa el cercle
El triatleta menorquí ha viscut una jornada de glòria a París en enfilar-se al podi dels Jocs. Fa cinc anys va patir un accident que li va provocar la pèrdua de sensibilitat al braç dret i va necessitar temps per recuperar la passió pel seu esport, el triatló. Enrolat en la categoria PTS4 ja fa temps que somiava en fer-la grossa als Jocs i avui ho ha aconseguit amb un bronze espectacular. Després d’un inici discret a les aigües del Sena (aquí ningú sembla haver après cap lliçó), s’ha vist obligat a remuntar des de la vuitena posició. Sisè després del tram de bici, ha brillat a la cursa a peu, el seu punt fort, i ha deixat enrere Taylor, Berthon i Baele fins a creuar la meta tercer.
Sara Pérez, campiona
En triatló també hem tingut una campiona catalana. Sara Pérez ha guiat la nova exhibició de la gallega Susana Rodríguez, que a Tòquio també va guanyar, en aquella ocasió amb la vilafranquina Sara Loëhr com a guia. Rodríguez i Pérez han dominat la prova ja des del primer sector d’aigua i s’han imposat amb una diferència notable sobre la resta de parelles rivals. L’èxit arriba un parell de mesos després de patir una dura caiguda que va condicionar la preparació per a París 2024.
Pluja de diplomes a la piscina
Més enllà del bronze del relleu amb quatre nedadors del nostre país, la tarda ha estat prolífica en bones posicions en natació. Marian Polo s’ha quedat a les portes de la glòria. Als sempre frenètics 50 lliures S13 ha acabat a només quatre centèsimes de la medalla de bronze, amb un quart lloc que és el seu millor resultat en uns Jocs. En la mateixa prova Emma Feliu ha acabat en setena posició. Dani Ferrer (CN Mataró) ha sumat el seu segon diploma a París amb el sisè lloc a la final dels 50 esquena S3. La joveníssima Berta Garcia (CN Mataró) ha aconseguit el seu primer diploma paralímpic amb el sisè lloc als 100 braça SB4. I Ariel Schrenck, també del CN Mataró, ha acabat vuitè als 50 lliures S9.