SOS Pirineus demana la celebració d’una consulta sobre la candidatura olímpica Pirineus-Barcelona 2030

2 minuts de lectura
Aquest dilluns la coordinadora SOS Pirineus s’ha presentat públicament a La Seu d’Urgell posant el focus al projecte olímpic per al 2030.

Les plataformes i organitzacions ecologistes del Pirineu han decidit unir esforços i crear una nova coordinadora que té l’objectiu de visibilitzar les diferents lluites arreu del territori així com alertar de les diferents amenaces que planen sobre el medi ambient i les condicions i formes de vida dels Pirineus.

L’acte de presentació de SOS Pirineus ha posat en valor la tasca feta fins ara per col·lectius com Salvem Coll de Pal del Berguedà, crític amb l’ampliació del domini esquiable de la Molina per Coll de Pal i del desdoblament de la C16 entre Berga i Bagà; la Plataforma Aturem el Polígon Carretera de les Llosses del Ripollès; la Plataforma Unitària contra l’Autopista Elèctrica de la Ribagorça; l’Associació Salvem La Molina de la Cerdanya; Salvem Salau contra l’explotació de mines d’or i wolframi al Pallars; Lo Pedris contra l’explotació de Cobalt al Baix Pallars; i la lluita de Sigmadot a l’Alt Empordà i la Vall de Ribes contra altres explotacions mineres. Segons la coordinadora, aquest conjunt de plans i projectes urbanístics comportarà greus impactes ambientals i paisatgístics amb efectes negatius sobre la mobilitat, els recursos hídrics o la sostenibilitat del territori.

La zona afectada per l’ampliació de La Molina / Plataforma Salvem Coll de Pal

Segons informa Pallars Digital, els portaveus de SOS Pirineus han assegurat que volen ser presents “en totes les comissions possibles” sobre la candidatura dels Jocs d’Hivern Pirineus-Barcelona 2030 per “exercir un control” de tot allò que es proposi. Núria Martí, presidenta de Salvem La Molina, demana “transparència” al Govern sobre aquesta qüestió i que abans de formalitzar el projecte aquest se sotmeti a una consulta entre els veïns del Pirineu. Aquesta proposta queda recollida al manifest inicial de SOS Pirineus, que en una de les seves demandes fa referència explícita al projecte olímpic:

“Exigim la celebració urgent d’una consulta i un debat públic en profunditat al voltant de la candidatura “Pirineus-Barcelona 2030″ en relació a uns hipotètics Jocs Olímpics d’hivern celebrats en territori Pirinenc i decidits en ciutats i despatxos aliens a la realitat del territori”.

Més enllà de la consulta, SOS Pirineus planteja una reflexió profunda sobre la candidatura olímpica. Segons la coordinadora ecologista “ha estat gestionada amb cert secretisme i sectarisme, i amb una gran manca de transparència i de discussió ciutadana que no ha permès portar-la a debat públic“. El nou col·lectiu rep el projecte de 2030 amb “total escepticisme i oposició inicial” i expressa el temor que “aquest projecte arrossegui moviments especulatius i impliqui certa destrucció irreversible d’un territori tan sensible com són els Pirineus i provoqui danys a la seva biodiversitat, a l’àmbit geològic com materials, relleus o processos naturlas. També temem que impliqui la creació d’una ocupació artificial, precària i temporal, oposada al model d’economia sostenible que defensem“.

SOS Pirineus també s’expressa en contra de la construcció d’infraestructures “que quedarien abandonades passats els Jocs” i considera que el progressiu escalfament i un creixent desordre climàtic no fa possible assegurar la viabilitat de la realització de les proves durant els dies concrets dels Jocs Olímpics. SOS Pirineus va més enllà de la cita olímpica i demana “replantejar amb urgència la forta aposta actual pel turisme de neu i aturar les inversions públiques en aquest sector“.