París 2024, dia 16
Els EUA, campions de París
Finalment l’or de la selecció femenina de bàsquet davant l’amfitriona França per un sol punt de diferència (i que amplia la llegenda de Diana Taurasi, amb sis ors) ha permès als EUA imposar-se al medaller de París 2024 amb 40 ors, els mateixos que la Xina, però moltes més medalles. El Japó, tercer després de Tòquio 2020, i França, cinquena, en els millors Jocs de la seva història només superats pels de 1900.
Li Wenwen dona opcions de triomf a la Xina al medaller de París 2024
La Xina torna a imposar-se en un medaller olímpic! El gegant asiàtic ha aprofitat la seva fortalesa en disciplines en què els EUA tenen poc marge de maniobra (tennis de taula, salts, halterofília) per superar en ors la superpotència nord-americana. El darrer or xinès l’ha garantit Li Wenwen en la prova més pesada de l’halterofília: no ha fet una gran competició, però n’ha tingut prou per superar les seves rivals. Minuts després, però, l’or de la nord-americana Jennifer Valente (a l’omnium… i ja porta cinc medalles olímpiques en dos Jocs!) deixa un medaller més que interessant: 40 ors per a la Xina, 39 per als EUA, que tot apunta que acabaran superant les xineses a la final de bàsquet femenina que disputaran aquest migdia i s’imposaran finalment al medaller.
Harrie Lavreysen, estrella de París 2024
El neerlandès ha aconseguit el triplet d’ors que perseguia. Després de guanyar les dues proves de velocitat (individual i per equips), fa bo el seu sobrenom de “hatrick harrie” amb un nou or al keirin. Era el favorit, el més ràpid i el rival a batre d’aquest cicle olímpic. El millor del velòdrom a París.
Ellesse Andrews suma el tercer podi a París
Magnífic Jocs per a la neozelandesa, reina de la velocitat al velòdrom després de guanyar el keirin i ara la prova de velocitat individual davant l’alemanya Lea Friedrich a la final. Només la plata de velocitat per equips evita un triplet d’or per a una ciclista de 24 anys que confirma que el darrer cicle de triomfs en mundials no era casualitat.
Laura Heredia demostra que tenia la medalla a l’abast al Làser run
Un cop més la pentatleta de Sant Boi de Llobregat demostra el seu enorme talent essent la segona millor pentatleta al Làser run, només superada per l’hongaresa Michelle Gulyas, que s’ha endut la victòria i ho ha fet amb rècord del món inclòs (1461 punts). Espectacular Laura Heredia, que acaba 17a pel 0 en salts de cavalls però que ha mostrat una excel·lent imatge en una cursa final en què la combinació de cursa a peu i tir la domina a la perfecció. Resultat amarg, sensacions molt bones. Comença un nou cicle olímpic per a ella en què serà clau saber com s’adapta a les curses d’obstacles.
Elodie Clouvel, del club de pentatló modern de Perpinyà, subcampiona olímpica, torna al podi vuit anys després!
La lluita, l’esport del Japó
Associar el Japó amb el Judo és lògic i encertat, però el medaller ens indica que la seva principal font de medalles a París 2024 passa per una altra banda: la lluita. Els lluitadors del país asiàtic estan dominant les competicions de lluita, especialment en lluita lliure, de forma sensacional. Aquest matí Kotaro Kiyooka s’ha proclamat campió, essent un altre jove talent que despunta per primer cop en aquests Jocs. Hi ha planter i ja porten set ors en aquesta disciplina esportiva, que els està impulsant cap al tercer lloc del medaller.
Laura Heredia perd les opcions de podi amb el cavall
Si ahir a semifinals va fer una prova d’hípica perfecta i va sumar els 300 punts possibles malgrat un cavall que ja semblava difícil de controlar, avui l’animal s’ha negat a saltar els obstacles a mitja prova i la pentatleta catalana no ha trobat la manera de reencaminar-lo per redreçar la competició. 0 punts per a ella quan totes les rivals n’estan sumant entre 286 i 300 l’obliguen a canviar el xip i gaudir de ser finalista olímpica. Amb tota probabilitat acabarà la competició en 17a o 18a (hi ha hagut una altra pentatleta que ha caigut del cavall), perquè ara mateix ja parteix amb cinc minuts de desavantatge a la làser run (una cursa que en dura deu). Impossible per a Laura Heredia, que veu com s’esfumen les opcions de fer-la grossa avui a París 2024.
L’Espanya de Jordi Ribera guanya el bronze
Quin podi tan lluitat per part de l’equip espanyol, acostumat a viure finals a cara o creu ja des de la fase de grups en aquest torneig olímpic. Després de caure a les semifinals avui ha seguit el mateix camí de sempre: guanyar la medalla de bronze als Jocs quan té l’oportunitat de fer-ho. Amb el lideratge d’un Aleix Gómez lesionat al darrer minut de partit (5 gols en 5 llançaments), Espanya s’ha imposat a Eslovènia per 23 a 22 i torna al podi olímpic. Merescut, lluitat, molt celebrat. Avui no ha tingut el dia Ian Tarrafeta i Dani Fernández ha anotat dos gols. Medalla també per Adrià Figueras, que va participar en un partit de la fase de grups, i aprenentatge també per a Petar Cikusa, reserva a París 2024. I si ens ho permeteu: una medalla que mereixeria també Joan Cañellas, lesionat pocs dies abans dels Jocs en el que havia de ser el seu comiat en l’handbol.
Sifan Hassan guanya la marató i fa història
L’atleta neerlandesa ha aconseguit una proesa històrica a París: després de pujar al podi dels 5.000 i dels 10.000, en ambdós casos amb la medalla de bronze, acaba de guanyar la marató olímpica després de córrer al grup de favorites en tot moment i esprintar de lluny davant l’etíop Assefa, la seva darrera rival. Campiona amb rècord olímpic, atès que el frenètic ritme final ha servit per portar Hassan a guanyar la cursa amb un temps de 2:22:55. Si a Tòquio Hassan ja va pujar tres vegades al podi (1.500 + 5.000 + 10.000), la gesta de París (5.000 + 10.000 + marató) la converteix en una llegenda de l’olimpisme.
Meritxell Soler ha fet un debut magnífic a la marató i ha aconseguit colar-se al top 25! Amb un temps de 2:29:56, ha acabat fortíssima la prova i ha demostrat una excel·lència competitiva fenomenal.
Sisena plaça per tancar el torneig olímpic
La selecció masculina de waterpolo ha cedit en el seu darrer partit als Jocs de París per 15 a 13 davant Grècia i acaba la competició en sisena posició, amb la recança d’haver perdut el dia de quarts de final contra Croàcia. Bernat Sanahuja (3), Marc Larumbe (2) i Álvaro Granados i Roger Tahull han marcat avui. Diploma olímpic per a un equip que volia l’or.