París 2024: dia 15
Agenda, dia 16
Agenda dels esportistes dels Països Catalans: 11 d’agost
Medaller, dia 15
Stephen Curry resol l’or per als EUA
França ha plantat cara als EUA, però no tenen Stephen Curry. El millor tirador de tots els temps s’ho ha passat pipa als darrers cinc minuts de partit, anotant quatre triples i frenant qualsevol intent de reacció local. Ha acabat amb 24 punts i 8/12 en triples, però la superioritat a la pista i el gen guanyador no s’expliquen només amb estadístiques. Ja va anotar 9/14 triples contra Sèrbia a les semifinals i és el principal naufragi que la súperpotència mundial del bàsquet no hagi naufragat en aquests Jocs.
Uzbekistan, país d’homes boxejadors
El país asiàtic ha viscut a París 2024 els seus millors Jocs Olímpics… de llarg. Fins ara tenien 10 ors en set participacions als Jocs. A París n’han sumat vuit més, cinc d’ells en boxa masculina, un esport que han dominat de forma increïble amb cinc púgils potentíssims al ring. Campions del medaller de boxa per primera vegada, l’Uzbekistan és un dels fenòmens d’aquests Jocs.
Lasha Talakhadze continua sumant títols
L’aixecador de pes georgià s’ha imposat a París 2024 i suma el seu tercer or olímpic consecutiu després de les victòries a Rio i Tòquio. Pesa més de 180 quilos (amb una panxa diríem que cada cop més prominent) i avui n’ha aixecat 470 en total, lluny dels més de 490 que ostenta com a plusmarca mundial i els 488 d’olímpica. Ha establert fins a 26 plusmarques al llarg de la seva trajectòria, però avui no ha estat el cas i ha guanyat de forma molt més ajustada de l’habitual. Aquest any no va poder participar al mundial, però si ho obviem, ha guanyat tots els campionats internacionals en què ha competit des de 2015, quan va tornar d’una sanció per dopatge. Ja porta 17 ors entre Jocs, mundials i europeus. Llegenda de l’halterofília.
Dany Dann, subcampió olímpic!!
Magnífica competició olímpica per part d’aquest B-boy nascut a la guaiana francesa i que ja fa una dècada i mitja que viu a Perpinyà, la localitat on s’ha fet gran amb el breakdance. Danis Civil ha jugat davant una afició molt favorable a la plaça de la Concòrdia de París i ha completat un camí magnífic fins a la final, on el canadenc Phil Wizard l’ha superat amb claredat (i així també ho han entès els jutges encarregats de determinar el vencedor de la batalla). Una medalla de plata brillant per a Dany Dann, un dels més veterans del breakdance competitiu que ha aprofitat aquesta escletxa olímpica per brillar en el millor escenari esportiu del món: els Jocs.
McLaughlin vs Bol: èxit de dues magnífiques corredores
Si a la final dels 400 tanques la nord-americana es va imposar davant la neerlandesa amb rècord del món inclòs, avui podríem dir que totes dues surten vencedores del 4×400 femení. Sí, l’or se l’ha endut els EUA, que ben a prop han estat de batre el rècord del món i amb un segon relleu de Sydney McLaughlin-Levrone en mode extraterrestre (47.70!!). Femke Bol no s’ha quedat curta i ha conduït els Països Baixos de la quarta a la segona posició amb una nova remuntada a la recta final i el segon millor crono de totes les finalistes: 48.62. El primer podi neerlandès en aquesta disciplina porta el seu segell!
Amb el 4×400 femení, com és habitual, es tanca el programa atlètic a l’estadi: demà queda la marató femenina per tancar els Jocs!
Iris Tió tanca els Jocs amb un diploma
Magnífica actuació de la nedadora del CN Kallipollis a París 2024. Després del bronze per equips el seu duo amb l’andalusa Ozhogina l’ha portat cap a la setena posició final en aquesta modalitat. Avui han estrenat rutina lliure amb un banyador inspirat en la Sagrada Família de Gaudí i han sigut vuitenes, amb el setè lloc final a la general. Competició guanyada pel duo xinès entrenat per Anna Tarrés. Esther Jaumà també tasta el podi com a entrenadora dels Països Baixos.
Tebogo, a punt de guanyar l’or també al 4×400
El campió olímpic dels 200 ha participat del relleu de Botswana al 4×400 (ja ho va fer a semifinals). El país africà té una nòmina de velocistes impressionants i l’últim relleu de Tebogo ha complicat la vida als nord-americans, que finalment han salvat l’or amb un nou rècord olímpic: 2:54.43. Rai Benjamin completa d’aquesta manera uns Jocs sensacionals, amb l’or als 400 tanques i l’or als 4×400.
El rus Chermen Valiev, història d’Albània
L’especialista en lluita lliure rus que competeix en 74 kg acaba d’aconseguir una fita històrica per a l’esport albanès: és el primer medallista olímpic de la història del país balcànic. L’honor és innegable i alhora relatiu: Valiev ha representat Rússia fins aquest 2024, quan va ser nacionalitzat albanès just a temps per qualificar per als Jocs. Ara ha respost a la confiança d’Albània (una escapatòria benvinguda per a un esportista d’un país amb veto als Jocs) amb una primera medalla de bronze històrica.
Quart podi consecutiu per a Barshim
El que possiblement tingui el millor palmarès de la història del salt d’alçada ha tornat a demostrar el seu alt nivell de competitivitat a la final de salt d’alçada després de sortir lesionat de la qualificació. Amb un millor salt de 2.34 avui s’ha hagut de conformar amb el bronze en el que és el seu quart podi olímpic consecutiu, una barbaritat en una disciplina com aquesta. El tricampió del món avui ha estat superat pel neozelandès Hamish Kerr, que ha igualat el rècord d’Oceania (2.36) per batre en el desempat al nord-americà McEwen.
Dany Dann, a la final!!
El B-boy nord-català està protagonitzant unes batalles sensacionals i s’acaba de classificar per a la primera (qui sap si l’última) final olímpica de la història d’aquest esport en categoria masculina després de superar l’estatunidenc Victor a les semifinals. Dany Dann, nascut a la Guaiana francesa i establert a Perpinyà ja fa catorze anys, està rebent un suport immens del públic present a la plaça de la Concòrdia. Danis Civil (el seu nom real) està preparat per disputar l’or!
La campiona del món ja és campiona olímpica
L’or japonès en llançament de javelina del campionat del món de Budapest de l’any passat no va ser una excepció. Avui Haruka Kitaguchi ha demostrat que és la millor de la disciplina en guanyar també l’or olímpic amb un millor llançament de 65.80 metres, amb molt de marge sobre les seves perseguidores a la classificació: una sud-africana i una txeca, l’única europea al podi de les dues proves de javelina.
Faith Kipyegon fa el triplet amb rècord inclòs
Desqualificada fa uns dies de la final dels 5.000 en una decisió discutible (es va quedar sense medalla de plata), la keniana Kipyegon ha demostrat avui que continua sent la millor del món als 1.500 i ha guanyat la cursa com ha volgut, establint un nou rècord olímpic amb una marca de 3:51.29. Va guanyar a Rio, va guanyar a Tòquio, ha guanyat a París. Sensacional Kipyegon, una de les millors atletes de la història: mai ningú havia aconseguit tres ors olímpics als 1.500!
Ingebrigtsen no deixa escapar els 5.000
Després de la decepció viscuda als 1.500, on va acabar fora del podi, el noruec ha sabut fer la seva cursa als 5.000 i amb la clàssica acceleració des de la posició capdavantera a les dues darreres voltes ha assegurat la victòria deixant els rivals lluitant per la segona posició uns quants metres darrere seu. Finalment el kenià Kwemoi i l’estatunidenc Fisher han completat el podi, on ben a punt ha estat d’entrar un atleta de l’equip olímpic de refugiats, Dominic Lobalu, finalment quart. El castellonenc de Burundi Thierry Ndikumwenayo, que ha arribat a liderar la prova, ha acabat en 15a posició.
Dany Dann, a semifinals
Batalla absolutament igualada entre el nord-català i l’estatunidenc Jeffro, resolta per 2 victòries a una i una puntuació de 14-13 ben ajustada per part del jurat. L’esportista de Perpinyà accedeix a les semifinals i lluitarà per les medalles davant l’afició francesa!
El pentatló modern ja té segell egipci
Els pentatletes d’Egipte, especialment en categoria masculina, ja fa anys que ocupen les primeres places del rànquing mundial i acostumen a pujar al podi dels grans esdeveniments internacionals. Fa tres anys Ahmed Elgendy va ser subcampió olímpic i tres anys després, amb una superioritat brutal, ha dominat la final de pentatló modern (ja ho va fer a semifinals amb rècord olímpic) per proclamar-se campió. Banderer a la cerimònia inaugural de París 2024, guanya un or per al país que més està contribuint a la causa d’aquest esport inventat per Pierre de Coubertin que canviarà l’hípica per una cursa d’obstacles a Los Angeles 2028.
Emmanuel Wanyonyi, pràcticament com Rudisha
La final dels 800 masculina ha tornat a ser rapidíssima. El kenià Wanyonyi ha fet honor a l’exhibició de Rudisha a Londres 2012 i ben a prop s’ha quedat de córrer tan ràpid com ell: 1:41.19, que el situa entre els tres més ràpids de la història, en un final igualadíssim davant el canadenc Arop, que ha fet rècord americà. Des del principi fins al final han decidit córrer… i l’espectacle ha estat sensacional.
Dura caiguda d’Albert Torres al Madison
Ho estava fent molt bé el duo format pel menorquí i el castellonenc Sebastián Mora. En posició de diploma i cercant l’opció de fer volta per accedir en places de podi, Albert Torres s’ha trobat just davant un ciclista belga que acabava de caure i s’ha endut una trompada monumental. No ha pogut continuar en cursa, perquè després d’aixecar-se, un dels jutges li ha impedit tornar a entrar en competició. Quina llàstima per als dos millors pistards del nostre país, els únics presents a París 2024. L’or se l’ha endut Portugal en el darrer esprint i Espanya, 9a.
Dany Dann, a quarts de final
El ballarí establert a Perpinyà ha perdut la primera batalla de la fase de grups però ha recuperat terreny i s’ha imposat en els dos següents duels (18-0 i 14-4) fent una exhibició de recursos i moviments davant l’eufòria de la plaça de la Concòrdia. Accedeix a quarts de final com a segon del seu grup.
Ja són campiones olímpiques
Van ser subcampiones olímpiques en dues ocasions i sempre els EUA els havien barrat el pas a la final. Ara ha arribat el seu moment: ha guanyat Austràlia a la final per 11 a 9 i ja tenen l’or que els mancava. Laura Ester, Anni Espar i Maica Garcia ja formaven part de l’equip que es va proclamar campió del món el 2013. La resta s’hi han anat sumant i l’èxit és col·lectiu.
Avui el partit ha sigut una exhibició de Martina Terré, que amb 15 aturades, per moments, ha convertit la porteria en un mur impenetrable (les australianes s’han quedat a 0 el segon quart). Just iniciat el tercer quart ha arribat el moment de Bea Ortiz (4 gols), amb una successió de gols imprescindible per afrontar la segona part amb un avantatge al marcador. I en els moments de dubte han aparegut les veteranes: Maica Garcia (3 gols) ha marcat quan calia fer-ho i Anni Espar, escorada a l’esquerra, ha anotat el gol que pràcticament certificava el títol.
Torneig per emmarcar on tots els partits s’han resolt amb victòria i on han sigut capaces de superar les seves bèsties negres: els EUA, a la fase de grups; els Països Baixos, en unes semifinals apassionants que recordarem durant molt de temps. Or olímpic per a Maica Garcia, Anni Espar, Laura Ester, Martina Terré, Elena Ruiz, Judith Forca, Bea Ortiz, Paula Crespí, Nona Pérez, Isabel Piralkova i Paula Leitón, amb Pili Peña i Paula Camus també a l’equip. Enhorabona!