París 2024, dia 13

15 minuts de lectura

París 2024, dia 13

Agenda 9 d’agost

Aquí teniu l’agenda dels esportistes dels Països Catalans del 9 d’agost

AGENDA DIVENDRES 9 D’AGOST

Medaller, dia 13

Els EUA protagonitzen una gran remuntada per accedir a la final

Joel Embiid, Lebron James, Stephen Curry i Kevin Durant han salvat l’honor estatunidenc a la semifinal olímpica davant Sèrbia, un rival que ja havien derrotat a la fase de grups però que avui ha sortit disposada a donar la campanada. I l’equip de Nikola Jokic i Bogdan Bogdanovic no s’ha quedat lluny d’aconseguir-ho, amb un marcador final de 95 a 91 pels nord-americans que no acaba de reflectir com els serbis han arribat a posar contra les cordes els del “dream team”.

Sèrbia ha començat el darrer quart amb tretze punts d’avantatge, però un parcial de 32 a 15 ha rematat els balcànics. Lebron James dona discursos dins i fora de la pista mentre Kerr ha agraït l’encert de les seves súper estrelles. Sèrbia ha plantat cara, i de quina manera. A la banqueta, l’incombustible Svetislav Pesic. Qui, si no?

Cindy Winner Djankeu Ngamba, història de l’olimpisme

La boxejadora camerunesa és la primera medallista de la història de l’equip olímpic de refugiats, creat el 2016 pel COI per acollir aquells esportistes amb dificultats per competir, per diversos motius, pels seus països. És el cas de Cindy Ngamba, que tot i viure des dels 11 anys a la Gran Bretanya no té el passaport d’aquest país, exemple de com les polítiques d’acollida a Europa són lluny d’assemblar-se al món que dibuixa l’extrema dreta.

Cindy Ngamba no pot tornar al seu país d’origen, el Camerun, pel fet de ser lesbiana. El país africà és un d’aquells que té penada l’homosexualitat en ple 2024. Així, la medalla de bronze que s’acaba de penjar al coll en boxa 75 kg és històrica i alhora una oportunitat magnífica de retratar les misèries del món.

Per si no n’hi havia prou, la dona que l’ha guanyat a la semifinal també ha fet història: Atheyna Bibeichi Bylon és la primera dona del Panamà en guanyar una medalla olímpica i, és clar, aspira a ser la primera campiona del seu país.

La primera sorpresa en halterofília porta Indonèsia al capdamunt del podi

El xinès Zhiyong Shi, bicampió olímpic el 2016 i el 2021, plusmarquista mundial i olímpic i triple campió del món, partia com a indiscutible favorit a l’or en la categoria 73 kg d’halterofília. En arrencada dominava la competició amb deu quilos sobre el seu immediat perseguidor, però en dos temps ha estat incapaç de fer un aixecament vàlid.

Els seus rivals no han desaprofitat l’ocasió. Rizki Juniansyan ha fet el rècord olímpic en dos temps i s’ha proclamat campió, una fita que cap aixecador d’Indonèsia havia aconseguit abans. El jove tailandès Weeraphon Wichuma ha batut el recòrd mundial júnior (té 19 anys) en dos temps i s’ha endut la plata i Andreev ha sumat una nova medalla en aquest esport per a Bulgària. Els buits s’ha d’omplir i aprofitar.

Quique Llopis, quart dels 110 tanques!

Espectacular final dels 110 tanques guanyada per l’únic favorit a l’or, Grant Holloway, amb un temps discret de 12.99 (per als seus estàndards). EUA i Jamaica s’han repartit les places de podi i el velocista de Bellreguard ha entrat quart amb un temps de 13.20.

Diploma olímpic merescudíssim per al valencià, que posa el colofó a una temporada impressionant amb una quarta posició en uns Jocs absolutament impensable fa pocs mesos.

Arshad Nadeem fa història per al Pakistan amb un nou rècord olímpic

El país asiàtic no havia guanyat mai una medalla olímpica en atletisme i des d’aquest vespre ja té tot un campió més que merescut. Arshad Nadeem ens ha regalat un llançament de 92.97 metres que òbviament és el nou rècord olímpic d’una disciplina en què l’Índia i Grenada completen un podi que ja fa temps que ha perdut el tradicional domini europeu.

Nadeem ja és el sisè millor llançador de la història i enforteix la seva rivalitat amb Chopra després que el llançador de l’Índia guanyés l’or al mundial l’any passat. Índia vs Pakistan, un duel que ens remet a l’hoquei herba, però que ara es viu en javelina.

McLaughlin és d’un altre planeta

La final dels 400 tanques era un dels esdeveniments més esperats de l’atletisme a París 2024 i de motius n’hi havia de sobres. Al final, però, no hi ha hagut el duel esperat entre Syndey McLaughlin-Levrone i la neerlandesa Femke Bol, que no li ha pogut plantar cara i que de fet ha acabat cedint fins la tercera posició.

L’estatunidenca ha fet una carrera perfecta i ha batut el seu propi rècord del món i l’ha deixat en uns estratosfèrics 50.37. Competeix poc, sí, però quan ho fa és imparable. Fa tres anys va guanyar a Tòquio amb rècord mundial i repeteix proesa a París. Increïble!

Mihambo cedeix davant Tara Davis

La magnífica saltadora germànica, campiona a Tòquio 2020 i principal favorita a l’or a París, s’ha de conformar amb la plata després de no arribar als 7 metres, una distància que clarament té al seu abast. Tara Davis-Woodhall, que ha fet dos salts superiors als 7 metres (el millor, 7.10), recupera l’or per als EUA, una disciplina que acostumen a cuidar per guanyar però en què han tingut un lustre complicat.

Austràlia, rival d’Espanya a la final

S’hauria de titllar de sorpresa que els EUA no hagin arribat a la final olímpica de waterpolo femení. Si a la primera fase ja van mostrar senyals de debilitat i als quarts de final els van accentuar davant Hongria, a les semifinals han patit una dura derrota davant Austràlia per 14 a 13 als penals (8-8 al final del partit).

Guanyadores de l’or els darrers tres Jocs Olímpics, hauran de lluitar pel bronze contra els Països Baixos. Espanya-Austràlia, la final.

Campions 24 anys després

Els Països Baixos tornen a tastar l’or del torneig masculí d’hoquei herba que van guanyar per darrera vegada a Sydney 2000. Un equip molt ben compensat i que ha jugat de meravella durant tot el campionat ha patit de valent per superar Alemanya a la final. Índia completa un podi de grans seleccions d’aquest esport amb el quart lloc final per al combinat espanyol.

L’or dels 200 llisos se’n va a Botswana

Letsile Tebogo s’acaba de consagrar a l’olimp de la velocitat amb una victòria majestuosa a la final dels 200 llisos amb un crono sensacional de 19.46, rècord nacional de Botswana, celebrant-ho donant-se cops al pit metres abans de creuar la meta davant els estatunidencs Kenneth Bednarek (19.62) i Noah Lyles (19.70), que no ha pogut fer l’anhelat doblet dels 100 i 200. Tot indica que Lyles ha corregut amb Covid.

En proves de categories inferiors ja va ser comparat amb Usain Bolt (qui que destaqui no ho ha estat?) i ara ja suma el seu primer or olímpic d’una carrera encara emergent.

Impressionant Albert Torres Barceló!!

Quina cursa de puntuació ha fet el menorquí, que malgrat partir molt lluny de les medalles ha lluitat per pujar al podi fins al final. Ha guanyat dues voltes al pilot i ha estat lluitant en les darreres voltes per guanyar una tercera volta que li hagués donat el bronze. Al final, quarta posició per a Albert Torres a només quatre punts del bronze.

Magnífica impressió i excel·lents moviments per part seva, que es queda a les portes de la medalla. Quina llàstima que no hagi pogut anar més enllà a la cursa d’eliminació!

L’or se l’ha endut el francès Ben Thomas, que no ha estat penalitzant després de patir una caiguda i perdre’s un parell de voltes de la resta de ciclistes.

Des de 1952 al podi

L’Iran acaba de guanyar l’or en lluita grecoromana en categoria 67 kg gràcies a Saeid Esmaeili Leivesi, que s’ha emportat un combat ajustadíssim davant l’ucraïnès Nasibov. D’aquesta manera l’Iran confirma la seva passió per la lluita: en aquest esport han pujat al podi en totes les edicions dels Jocs on ha competit el país des d’Hèlsinki 1952.

Esther Guerrero paga l’esforç de la repesca

La primera semifinal dels 1.500 ha comptat amb la participació de la banyolina Esther Guerrero, que ha acabat 7a a només una posició (i quatre centèsimes!) d’accedir a la final olímpica de París 2024. Mala sort per a l’atleta catalana, que ha demostrat un alt nivell competitiu… com sempre!

Ellesse Andrews passa de la plata a l’or

La campiona del món de keirin s’ha imposat en la modalitat de la moto al velòdrom i és campiona olímpica de la disciplina a París 2024 després d’haver estat subcampiona fa tres anys. Andrews, que suma la segona medalla a aquests Jocs.

Emma Finucane, que buscava el doblet després de l’or a la velocitat per equips, s’ha hagut de conformar amb el bronze.

Albert Torres s’allunya dels primers llocs

El menorquí ha acabat la prova d’eliminació en 13è lloc i ja està a 24 punts de les places de podi. Tot i així, es manté en plaça de diploma amb 70 punts, a falta de la darrera prova de l’omnium.

Polina Berezina, fora de la final individual

Ha intentat refer-se del mal inici la gimnasta de Torrevella però algunes errades en l’execució en les cintes han barrat definitivament el somni de ser a la final olímpica de gimnàstica rítmica. Amb un darrer exercici de 30.200 Berezina s’acomiada dels Jocs en la 15a posició final.

Albert Torres, en posició de diploma

El menorquí ha jugat prou bé les seves cartes a la tempo race i ha estat un dels nou corredors que ha aconseguit guanyar volta al grup. Ha acabat en setena posició i també és setè a la general, amb 54 punts, a només 12 del tercer classificat, el portuguès Leitao. Ho està fent bé el menorquí en aquest omnium olímpic.

Queden dues proves, tot obert encara.

Laura Heredia, 17a després del primer dia d’esgrima

La pentatleta de Sant Boi de Llobregat ha disputat els 35 combats d’esgrima de la rànquing round que donen el tret de sortida al pentatló modern olímpic. N’ha guanyat 17 i n’ha perdut 18, de manera que suma 210 punts en una prova que no és especialment determinant per al resultat final de la competició.

Elodie Clouvel, campiona sorprenent a Rio 2016, comença liderant la prova. Formada a Font-Romeu i brillant fa anys des de Perpinyà, vol tornar al podi olímpic amb 260 punts per començar.

Ellie Aldridge, primera campiona de surf d’estel

L’estrela del surf d’estel al programa olímpic amb la fórmula kite ha comptat amb la britànica Ellie Aldridge (campiona d’Europa i subcampiona del món) com a primera campiona. L’estrena del surf d’estel ha estat molt condicionada pels problemes de vent a Marsella, que han debilitat la imatge d’una classe que tampoc ha tingut imatges televisives fins la final. Un inici complicat.

Albert Torres comença amb un 8è lloc

Aquesta tarda es disputa l’Omnium, la prova combinada del velòdrom que consta de quatre curses de modalitats diferents. L’Scratch l’ha guanyat un dels grans favorits, el francès Ben Thomas i el menorquí Albert Torres suma 26 punts que el deixen ben situat a la general.

Tres de tres

La Xina continua dominant l’halterofília a plaer. Shifang Luo, la vigent campiona del món de 59 kg, ha batut el rècord olímpic en arrencada, el rècord olímpic en dos temps i el rècord olímpic també en total olímpic fins als 241 quilos, per davant la canadenca Charron i la taiwanesa Kuo. Tres finals enllestides d’halterofília, tres ors xinesos.

Polina Berezina va remuntant

El tercer exercici del dia ha consolidat les opcions que encara manté Polina Berezina d’acabar la fase de qualificació entre les deu primeres gimnastes. No ho té fàcil des de l’errada en cèrcol inicial, però després d’un bon exercici amb la pilota també ho ha fet bé amb les maces i s’ha endut una puntuació de 32.450.

N’acumula 94.900 a la general a falta de fer l’exercici de cinta, on ho ha de fer perfecte.

Nou doblet xinès en salts

Implacables, impecables. Els saltadors xinesos estan arrasant a París 2024 i ho han tornat a demostrar al salt de trampolí de 3 metres amb la medalla d’or de Siyi Xie i la plata de Zongyuan Wang, amb el mexicà Osmar Olivera com a convidat de luxe al podi.

Curiosament Siyi Xie no formava part del duo xinès de salt sincronitzat en tres metres. Xie ja suma tres ors olímpics i revalida la victòria de Tòquio 2020.

Sis finals disputades, sis ors per la xina. Com dèiem: implacables, impecables.

Martina Terré fa la parada que val una final!

Quin partit de semifinals entre Espanya i els Països Baixos!! La selecció de waterpolo femenina entrenada per Miki Oca s’ha classificat per la final… patint fins a nivells insospitats.

Ningú havia dit que fos un partit fàcil, però la sortida fulgurant de les jugadores catalanes ha arribat a fer pensar en un camí prou senzill cap a la final. 6 a 1 al primer quart i 10 a 5 al descans, amb una voracitat ofensiva impressionant. El tercer quart ha sigut la rèplica neerlandesa: parcial d’1 a 6 i empat a 11 al marcador. Tornar a començar davant un equip crescut no ha estat fàcil, però Oca ha ordenat avançar les línies de pressió defensiva i la tàctica ha servit per frenar el vendaval.

Al final, empat a 14 després d’un important gol de Maica Garcia i semifinal decidida als penals. Els priemrs quatre llançaments dels dos equips han acabat en gol, però al cinquè Martina Terré ha substituït l’especialista Laura Ester a la porteria i ha aturat la pilota. Maica Garcia no ha fallat i ha segellat la medalla olímpica d’un equip que ara ja només pensa en l’or. 19-18. Quina semifinal!!

Judith Forca (5), Elena Ruiz (4), Paula Leitón (2) i Maica Garcia, Anni Espar i Bea Ortiz (1) han marcat els gols del partit. Ortiz, Ruiz, Forca, Paula Crespí i finalment Maica Garcia han anotat els penals.

4a posició de la selecció espanyola d’hoquei herba

Índia revalida la medalla de Tòquio 2020, el bronze, després d’un partit apassionant davant la selecció espanyola de Jordi Bonastre (que s’ha endut una bona trompada), Luís Calzado, Marc Reyné, Marc Miralles, Marc Recasens, Marc Vizcaíno, Eduard De Ignacio-Simó, Gerrard Clapés, Xavi Gispert, Pepe Cunill i la resta d’integrants de l’equip.

Espanya s’ha avançat a la primera meitat amb un penal stroke convertit per Marc Miralles, però l’Índia ha empatat just abans del descans i ha posat el 2 a 1 al marcador al tercer quart. Espanya ha tingut nombroses opcions d’empatar el partit, fins i tot el darrer minut, però ha acabat cedint.

Quarta plaça en un bon torneig olímpic per a tots els jugadors catalans membres d’aquesta selecció.

Laura Heredia comença amb un triomf

El pentatló modern s’estrena avui a París 2024 amb la guanyadora del Premi Fosbury 2022 entre les participants. Heredia ha guanyat el seu primer combat d’esgrima en la llarga ronda de la rànquing round on haurà totes les pentatletes hauran de mostrar la seva millor versió com a esgrimistes per aconseguir una bona puntuació inicial.

Bronze per a Saúl Craviotto i Marcus Cooper Walz

Segona medalla quasi consecutiva per a esportistes del nostre país en piragüisme en aigües tranquil·les. El K4-500 que compta amb la participació del lleidatà Saúl Craviotto i el mallorquí Marcus Cooper Walz s’ha endut la medalla de bronze en una final en què ha començat dominant però en què s’ha vist superat pels alemanys i els sorprenents australians.

Són els cinquens Jocs consecutius en què Craviotto puja al podi (suma un total de 2 ors, 2 plates i 2 bronzes) i els tercers Jocs en què ho fa Marcus Walz, que suma un bronze a l’or de Rio i a la plata de Tòquio.

Craviotto es quedarà a només un podi d’igualar les set medalles olímpiques de Martin Fourcade, l’esportista del nostre país més llorejat als Jocs.

Lisa Carrington suma el seu 6è or olímpic!

La meravellosa palista neozelandesa ha estrenat el seu palmarès de París 2024 guanyant al K4-500 amb la selecció del seu país, un or que encara no havia aconseguit sumar. És la sisena vegada que Lisa Carrington es proclama campiona olímpica (va començar a fer-ho a Londres 2012) i a París té la intenció d’igualar els tres ors sumats a Tòquio 2020. Llegenda del piragüisme en aigües tranquil·les!

Bronze de Joan Toni Moreno!!

Eufòria a Pollença! El palista Joan Toni Moreno, debutant en uns Jocs Olímpics, acaba de guanyar la medalla de bronze al C2-500 al costat de Diego Domínguez després d’un final d’infart amb tres embarcacions que han necessitat la “photo finish” per determinar les posicions del segon al quart lloc darrera un duo xinès superior.

Després de més d’un minut d’incertesa, finalment el temps ha determinat el bronze per al duo de la delegació espanyola després d’haver-lo concedit per error a una altra embarcació.

Magnífic podi per al mallorquí, que com és lògic ho ha celebrat amb eufòria a l’aigua! Havien reservat forces a la semifinal i tot i competir pel carril 1 ho han fet de meravella, anant de menys a més i pujant finalment al podi.

Millora Berezina

L’exercici de pilota de la gimnasta alacantina no ha tingut errades i ha estat substancialment millor que el de cèrcol, amb una puntuació final de 32.750 que la situa provisionalment en 14a posició. Aquesta tarda les gimnastes hauran d’afrontar nous exercicis per completar la ronda de qualificació individual.

Indonèsia s’endú l’or en escalada de velocitat

Si ahir el país del sud-est asiàtic va viure com una gran decepció l’absència de medalles a la final femenina, avui l’estel·lar Veddriq Leonardo els ha regalat un dels grans moments de la seva història olímpica en guanyar l’or en escalada de velocitat masculina després d’una final adrenalítica davant el xinès Wu, on tots dos han escalat a ritme de rècord del món: 4.75 per a Leonardo, 4.77 per a Peng Wu.

Sam Watson, que ha perdut les semifinals de forma sorprenent davant Wu, ha batut el rècord del món de nou per guanyar el bronze (4.74). Queda clar que el mur de 15 metres de París era rapidíssim!

Elvin Josué Canales, fora de les semifinals

El corredor català ha sigut quart de la seva sèrie de repesca, que ha anat rapidíssima i s’ha quedat molt a prop de la seva millor marca personal amb un temps de 1:44.65 i a només una posició d’accedir per temps a semifinals. Llàstima per al jove migfondista dels 800, que malgrat no classificar-se ha fet un bon debut olímpic a París 2024.

Gerro d’aigua freda per a Xammar i Brugman

Els regatistes catalans Jordi Xammar i Nora Brugman semblaven tenir el podi fet, però han viscut una medal race per oblidar i cauen finalment a la quarta posició després de ser penúltims avui, fent la pitjor regata de totes el pitjor dia possible.

Decepció tremenda per a una parella guanyadora en múltiples competicions que es queda amb diploma olímpic més agre possible.

Quin espectacle, Janja Garnbret

L’eslovena és la millor escaladora del món i ho demostra cada cop que entra en competició. La millor de la prova en bloc (fent tots els TOP) pràcticament també ha fet top en dificultat, essent l’única en arribar a dalt de tot. Lideratge ferm per accedir a la final, on és l’única favorita a la medalla d’or.

El K4 de Craviotto i Walz també disputarà la Final A

La sensació és que el K4-500 espanyol ha competit amb el fre de mà posat a les semifinals, on ha acabat en tercer lloc per assegurar el seu lloc a la Final A i disputar les medalles aquest migdia. Saúl Craviotto, Marcus Cooper Walz i companyia han deixat el pes a Austràlia i s’han vist superats també per Sèrbia. Tot apunta a un escenari diferent d’aquí a una estona.

Polina Berezina comença amb errada en cèrcol

La gimnasta de Torrevella ha fet un bon exercici amb cèrcol en gimnàstica rítmica individual tot i que malauradament en un dels seus darrers llançaments se li ha escapat en la recepció i ha hagut de refer-se per poder completar la rutina.

Suma 29.700 punts i ocupa provisionalment la 16a posició.

El 4×100 de Jaël Bestué no accedeix a la final

La velocista sancugatenca s’acomiada dels Jocs de París 2024 amb el relleu femení del 4×100 espanyol. Bestué ha sigut la més ràpida de l’equip amb un parcial de 10.23 i Espanya ha fet la millor marca de la temporada amb 42.77, però ha quedat 7a de la seva sèrie, lluny de poder accedir a la final.

Joan Toni Moreno, a la final A del C2-500

El palista mallorquí, fent parella amb Diego Domínguez, s’ha classificat per a la Final A del C2-500 i s’assegura el diploma olímpic en piragüisme en aigües tranquil·les. Han sigut quarts a la seva semifinal, l’últim lloc que donava accés a la final A.

Ángela Martínez, 10a als 10 km d’aigües obertes

La nedadora il·licitana no ha quedat lluny de les places de diploma olímpic però sí de la lluita per les medalles, on un cop més Sharon van Rouwendaal ha sigut la millor. Doble campiona mundial en aquest cicle, la neerlendesa ja va ser campiona olímpica a Rio i sucampiona a Tòquio. Avui la cursa ha estat força més lenta que en anteriors ocasions, però Van Rouwendaal no ha tingut cap problema per imposar-se.

La brasilera Ana Marcela Cunha, quarta, fora del podi.