La flor i la nata de la societat catalana no s’ha volgut perdre l’estrena oficial del nou consell directiu de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya. Des de Marcel Mauri fins a Artur Mas, passant per Camil Ros o Josep Sánchez Llibre. La presència de cares destacades de la societat civil catalana al costat dels màxims mandataris esportius a les institucions del país com Gerard Figueras o David Escudé, de diputades i regidores com Núria Picas o Elisenda Alamany, així com dels presidents de les federacions esportives i dels clubs més destacats del país, reflecteix perfectament la centralitat que ha assolit la UFEC a Catalunya en els darrers anys. La continuïtat de Gerard Esteva a la presidència amb mandat garantit fins el 2027, sens dubte, reforça aquesta voluntat de liderar el sector esportiu català en tots els seus fronts.
L’acta de presa de possessió de Gerard Esteva i el nou consell directiu de la UFEC ha servit per presentar les línies mestres de l’entitat per als propers anys i especialment per posar en valor la feina feta des que Esteva va assumir la presidència per primera vegada l’any 2015. Esteva ha tingut unes primeres paraules d’agraïment per als presidents i presidentes de les federacions que li han permès continuar al capdavant (“la confiança ha sigut pràcticament unànime“) i ha començat a desgranar tots els projectes impulsats des de 2015 per demostrar fins a quin punt la UFEC ha aconseguit desplegar tota mena d’accions en àmbits diversos.
El balanç del període 2015-2020
En aquesta mirada enrere ha fet valer el creixement de l’àrea de negoci a partir de la corredoria d’assegurances Unifedesport, de l’Euncet Business School, de les instal·lacions d’Eurofitness o d’Olimfit, un “gimnàs virtual nascut arran de la pandèmia que s’encamina cap als centenars de milers d’usuaris, amb especial atenció cap al mercat llatinoamericà“. Aquest creixement, segons Esteva, ha permès revertir més beneficis cap als clubs i les federacions, el motor de l’entitat. Malgrat això, la UFEC liderada per Esteva té la intenció d’incidir en tot allò que afecta el món de l’esport i així ho ha defensat el president durant l’acte:
Esteva ha resseguit les diverses reivindicacions dutes a terme des de 2015, amb alguns moments tan destacats com la presentació de 154.492 firmes donant suport a la Iniciativa Legislativa Popular per una nova llei de l’esport (“és la ILP més gran dels darrers 10 anys al Parlament“) o la campanya per tal que el pressupost de la Generalitat destini un 1% a l’esport (“la demanda pot semblar capritxosa, però no ho és. Hem viscut un decreixement molt bèstia al pressupost de la Generalitat des de 2009 i només destinem 8,14€ per habitant al nostre sector, molt lluny de les xifres que mouen els principals països europeus“).
El discurs d’Esteva ha resseguit l’impacte del coronavirus, els projectes socials de la UFEC (amb la creació de la Fundació o l’impuls del programa Insersport), l’acció internacional (amb el reconeixement com a Lobby al parlament europeu), la creació del segell d’entitat esportiva ètica o les passes donades cap a la igualtat de gènere (“el 40% del nou consell directiu són dones, un percentatge que s’enfila fins al 60% si ens referim a l’equip executiu”), un àmbit en què Esteva ha volgut posar un exemple casolà: “L’empoderament femení passa per canviar la nostra mentalitat. És responsabilitat de tots i totes. A casa, a la nostra filla li diem presidenta, no princesa“.
Tres eixos de futur
En clau de futur Gerard Esteva ha definit tres claus que guien el projecte:
- Esport per a tothom, amb l’objectiu d’aconseguir que l’esport sigui considerat un sector essencial.
- Catalunya competitiva, amb l’objectiu d’invertir des de la base fins als centres d’alt rendiment o les seleccions per fer créixer l’esport.
- Potència organitzadora, amb l’ambició que els millors esportistes del món vinguin a Catalunya.
Per al president de la UFEC l’esport és “un element vertebrador per no deixar ningú enrere” i cal tenir ambició de futur: “Volem que a Catalunya siguem els millors del món en l’àmbit esportiu“.
Entre els projectes concrets que vol executar en aquest mandat Esteva ha citat la creació d’un certificat ecològic, una campanya per implementar l’ús social del català a l’esport, un espai de diàleg permanent per al sector, la lliga catalana d’e-Sports, l’OTT de l’esport català per donar visibilitat a l’esport amateur i la necessitat de seguir reivindicant millores per al sector.
Per cloure l’acte Esteva ha fet seves unes paraules recents de Jordi Cuixart: “El més rellevant no és ser important, sinó ser útil“ i ha resumit el seu compromís en construir un país millor: “Volem una Catalunya feliç, saludable i progressista. És a dir, una Catalunya esportiva“.
El nou Consell Directiu de la UFEC
Ramon Basiana, president Federació Catalana de Patinatge
Enric Bertran, president Federació Catalana de Natació
Maribel Zamora, presidenta Federació Catalana de Voleibol
Xavier March, president Federació Catalana de Gimnàstica
Marina Gómez, presidenta Federació d’Esports per a persones amb discapacitat intel·lectual –ACELL
Carles Muñoz, president Federació Esportiva Catalana de Paràlisi Cerebral
Xavier Adell, president Federació Catalana d’Hoquei
Joan Soteras, president Federació Catalana de Futbol
Joan Villuendas, president Federació Catalana d’Atletisme
Mònica Bosch, presidenta Federació Catalana d’Esports d’Hivern
Joan Ollé, president Federació Catalana d’Automobilisme
Francina Guardiola, presidenta Federació Catalana de Triatló
Jordi Tamayo, president Federació Catalana de Tennis
Ramon Nogué, Federació Catalana de Golf
Ferran Aril, president Federació Catalana de Basquetbol
Kira Menén, presidenta Federació Catalana de Korfbal
Ma Dolors Luna, presidenta Federació d’esports per a persones cegues i deficients visuals
Susana Martínez, presidenta Federació Catalana de Pentatló Modern.