En els darrers mesos l’esport i l’economia andorrana han viscut pendents de Grandvalira. Les discrepàncies entre els accionistes de l’estació d’esquí més gran dels Pirineus havien anat creixent. Finalment, aquest dilluns la societat Neus del Valira SA (Nevasa) ha decidit dissoldre’s i posar data al final de Grandvalira. El projecte nascut el 2003 plegarà veles el proper 31 de maig de 2019.
La junta d’accionistes de Nevasa ha iniciat aquest dilluns el procés de dissolució de Grandvalira, el domini esquiable més gran dels Pirineus, amb més de 200 quilòmetres de pistes. Per què es liquida un projecte que funciona i que acull algunes competicions esportives de primera fila (des de la copa del món d’esquí alpí fins al mundial del quilòmetre llançat)? La decisió, a priori, no respon a dades econòmiques negatives ni al pol d’atracció de turisme i esport consolidat des de la creació de l’estació. El motiu és la discrepància entre els accionistes de Nevasa sobre les obres que es faran a Soldeu El Tarter.
Nevasa està integrada per dos societats que van decidir fusionar-se en un projecte comú fa 14 anys. En aquell moment l’objectiu era unir l’oferta comercial de les estacions de Soldeu El Tarter (gestionada per Ensisa, amb el Comú de Canillo com a accionista majoritari) i de Pas de la Casa-Grau Roig (a càrrec de Saetde, amb la família Viladomat com a accionista principal i amb participació, també, del Comú d’Encamp). El forfet conjunt, des de llavors, ha marcat la popularitat de Grandvalira. Ara, però, el conflicte entre els diferents interessos dels accionistes ha esclatat i no hi ha marxa enrere.
El detonant del final de Grandvalira és l’impuls d’una plataforma esquiable a Soldeu que ha de donar resposta als requisits de la Federació Internacional d’Esquí per tal que l’estació andorrana aculli el 2019 les finals de la copa del món d’esquí alpí. El govern andorrà ha declarat l’obra d’interès nacional en un projecte que pretén prolongar la pista Avet (l’escenari de les grans competicions internacionals), afegir-hi grades i crear un aparcament soterrat. En total, 468 places per a vehicles amagades sota una plataforma de més d’11.000 metres quadrats que aproparà una mica més el poble de Soldeu a les pistes d’esquí.
La decisió no és compartida per la família Viladomat, que fa mesos va presentar un recurs administratiu contra la consideració d’interès nacional, desatès per part del govern. Els màxims representants de Saetde entenen que des de l’àmbit públic s’està afavorint l’estació de Soldeu El Tarter i és a partir d’aquest raonament que han decidit posar punt i final a la societat de Nevasa.
La decisió de Saetde ha generat perplexitat al Comú de Canillo, que té previst fer-se càrrec del finançament de l’obra i que no entén quin benefici pot treure la família Viladomat en impulsar la liquidació de Grandvalira. Un motiu menor que també podria haver encès els ànims és la titularitat del centre d’alt rendiment (CRAME) planificat a Envalira, que l’any passat Saetde també reclamava com a propi.
Les conseqüències
Més enllà de les polèmiques entre accionistes i en el xoc entre interessos públics i privats, la decisió tindrà conseqüències en un futur proper per als usuaris de Grandvalira. D’entrada, el 31 de maig de 2019 serà el darrer dia en què el complex actuarà unit. A partir d’aquell moment, a l’espera que es durant els propers mesos s’acordin els passos per liquidar la marca i els termes de la dissolució, ja no hi hauria un forfet comú i cada estació (Pas de la Casa-Grau Roig d’una banda; Soldeu El Tarter de l’altra) s’encarregaria de comercialitzar el seu producte en solitari. Els telecadires tampoc unirien les dues estacions entre si i cadascuna d’elles seria responsable d’organitzar els esdeveniments esportius que consideri oportú.
Durant els propers dos anys, però, tot continuarà igual, de manera que les finals de la copa del món d’esquí alpí de 2019 podrien ser el darrer gran acte esportiu de Grandvalira. Això, si en la negociació per dissoldre la societat de Nevasa no s’acorda que una de les dues parts pugui seguir utilitzant el nom com a reclam comercial a partir de 2019.