Irineu Esteve: “Espero poder ser un referent per als esquiadors més joves”

4 minuts de lectura

Entrevistem l’esquiador andorrà després de la seva bona actuació al Campionat del Món disputat a Planica (Eslovènia) a principis de març

Irineu Esteve (Andorra La Vella, 1996) va tornar del campionat mundial d’esquí nòrdic amb els millors resultats d’un esquiador andorrà. Ara, consolidat com una de les figures del país a nivell esportiu, encara nous reptes amb ganes de ser un referent pels esquiadors més joves del país.

Bon dia Irineu, felicitats pels bons resultats obtinguts i gràcies per atendre la trucada de La Fosbury. Com i quan comences a practicar esport?

A la meva família sempre s’ha fet esport i amb cinc anys em van apuntar a judo i vaig practicar-lo uns set anys. A la vegada, els meus pares sempre han fet esquí nòrdic i quan era petit els acompanyava els caps de setmana, però a mi no m’agradava massa i feia esquí alpí en un club d’Andorra. Cap als tretze anys un cap de setmana vaig fer esquí nòrdic amb els meus pares i vaig provar l’estil skating. És com patinar amb patins de línia acompanyat de bastons, salvant les distàncies, i m’ho vaig passar molt bé i vaig seguir practicant-lo regularment.

Amb catorze anys em vaig apuntar a l’esquí club de La Rabassa i amb 16 o 17 anys vaig començar a fer alguna cursa internacional. Amb 18 vaig entrar a la Federació Andorrana d’Esquí i em va agafar el Joan Erola i fins ara, que en tinc 26. Primer vam començar amb el circuit de Copa d’Europa en categoria júnior i després a sènior. Després vam fer el Mundial absolut, Copa del Món i Jocs.

Et dediques només a l’esquí?

Tinc la sort que puc dedicar-me només a això. És dels esports més professionals que hi ha i has d’invertir-hi tot el temps perquè si no no arribes al nivell necessari per competir a la Copa del món. Faig estudis d’electromecànica, però els tinc força abandonats per ara, em dedico a l’esquí al 100%.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by iri esteve Altimiras (@iriestevea)


Com és un dia en la vida d’Irineu Esteve?

Depèn de si estem a l’estiu o a l’hivern o si estem en període de càrrega o descans o si estem preparant alguna prova. El volum el fem a l’estiu i quan preparo una competició a l’hivern, dues setmanes abans de l’objectiu, fem un període d’altura d’una setmana i fem sessions de bastantes hores.

Em llevo cap a les set, faig alguna activació abans d’anar a esmorzar, descanso una mica després d’esmorzar i ja agafo els esquis. Al matí fem entrenaments bastant llargs i a la tarda després de la migdiada tornem a esquiar. Després d’esquiar fem una mica de core, de reforçament general al gimnàs i després sopar, fisio i a dormir.

Als Mundials d’esquí nòrdic vas ser 14è a la cursa de 50 km, setè als 15 km i 12è a l’skiathlon, en què es barregen les dues modalitats.

Sí, a l’Skiathlon, sortim tots junts i fem 15km en clàssic i 15km d’skating després de canviar esquís i bastons. Vam fer una molt bona preparació, em sentia molt fort i a nivell psicològic estic en un període molt bo i sentia que podia fer un bon resultat. Vam tindre molt bon material i vam acabar molt contents amb les curses, sobretot amb la d’skating, que és la prova en què hi ha més nivell i en la que vaig fer millor resultat.

Són els millors resultats d’un esquiador andorrà. Et sents com una referència esportiva del país?

És un orgull representar el país i obtenir aquests resultats, que al final és el premi al treball d’aquests anys. Espero poder inspirar i ser un referent per als més joves perquè evidentment a Andorra l’esport que predomina és l’esquí alpí i esperem que apareguin més esquiadors i esquiadores de fons perquè falten joves en aquest esport i esperem que amb aquests resultats en puguin aparèixer més.

Irineu Esteve: “falten joves que practiquin l’esquí de fons, esperem que amb aquests resultats en puguin aparèixer més

Quin calendari tens per al tram final de temporada?

La temporada s’està acabant, ara estem aquí fins dijous, que marxem a Lahti (Finlàndia) que tenim una cursa de 20km classic mass start i amb aquesta acabem la temporada. Potser miraré de fer alguna cursa llarga més per tocar neu abans d’acabar perquè aquí a casa ja no n’hi haurà.

I després de la temporada de neu?

Quan acaba la temporada de neu està previst prendre’s l’abril amb calma, anar fent bici, córrer o esquiar. Jo normalment trio esquiar perquè és el que més m’agrada, però com que aquest any no hi haurà neu haurem de fer algun altre esport, però els dies que no vols entrenar no s’entrena. L’abril és un període per fer el que et ve de gust, això sí, sense perdre la forma. Després faré vacances.

Irineu Esteve va obtenir a Eslovènia els millors resultats d’un esquiador andorrà a un Mundial / Montserrat Altimiras

Com prepares la temporada d’hivern durant l’estiu?

Primer es fa una reunió per veure si hi ha algun canvi respecte a la temporada passada i deixar-ho tot clar. Normalment, el 15 de maig es comença la pretemporada, primer es fa preparació general per activar el cos i preparar articulacions i tendons perquè no se sobrecarreguin amb les llargues sessions d’entrenament que es fan durant la temporada. A l’estiu fem volum per preparar l’hivern: gimnàs, bici i córrer i a finals de juny agafem els rollers per fer més treball de tècnica.

Quins objectius tens de cara al futur després de treure bons resultats al Mundial?

S’han d’agafar amb pinces aquests resultats perquè els he fet en curses de 15, 30 i 50 quilòmetres i canviarà el format. A les Copes del Món, Campionats del Món i Jocs Olímpics d’hivern canvien a les distàncies a 10, 20 i 50 quilòmetres i aquestes distàncies no se m’adapten tan bé com les altres, així que quan acabi la temporada ja parlarem el que hàgim de parlar i ja veurem quins són els pròxims objectius.

Imatge de portada: @iriestevea