L’esdeveniment va reunir del 26 al 28 d’abril especialistes internacionals en gènere i esport de reconegut prestigi amb la voluntat d’augmentar el reconeixement de l’esport femení a Catalunya
Durant tres dies la presència d’importants especialistes entorn de la figura de la dona i l’esport van passar per l’INEFC de Barcelona. El congrés, organitzat per l’INEFC per encàrrec de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, amb la coordinació dels Departaments de la Presidència i d’Igualtat i Feminismes, va omplir les aules de debats i reflexions al voltant de l’esport femení.El propòsit era el de fer reflexionar i fomentar l’intercanvi d’experiències al voltant de l’esport femení a Catalunya i arreu, amb especialistes de prestigi amb un objectiu comú: trobar estratègies i establir aliances per afavorir la igualtat de gènere en el món de l’esport.
La conferència inaugural, sota el títol “La igualtat de gènere en joc: premem l’accelerador!”, va córrer a càrrec de Johanna Adriaanse, professora de la Universitat Tecnològica de Sydney (Austràlia) i experta en la igualtat de gènere a l’esport. A la seva finalització, les persones assistents van poder accedir a tres diàlegs en paral·lel: “Dones en el lideratge esportiu: reptes i beneficis”, a càrrec de les professores Glòria Balagué i Laura Burton; “Educar per a la igualtat des de l’EF i l’esport”, amb les doctores Cristina López i Sandra Molines, i “El paper dels mitjans de comunicació: on són les dones”, que va comptar amb la professora Susana Guerrero i la periodista de Catalunya Ràdio, Maria Guixà.
La segona jornada, la més llarga de les tres, amb sessió de matí i tarda, va arrencar amb la ponència de Marijke Fleuren, presidenta de la Federació Europea d’Hoquei, titulada “Bones pràctiques en la promoció de la igualtat de gènere en les organitzacions esportives”, en què va defensar que el lideratge és un factor importantíssim per aplicar els canvis estructurals necessaris per revertir la desigualtat de gènere. Els fòrums i els projectes comuns també són grans catalitzadors dels canvis, assegurava Fleuren a la sala d’actes de l’INEFC. Van seguir els diàlegs, tres espais en què investigadores de prestigi van poder compartir amb l’audiència les seves experiències entorn del paper de la dona a l’esport. Va ser el cas del diàleg “Esport, adolescència i gènere”, amb Kety Balibrea, de la Universitat Politècnica de València, i Fiona Dowling, de l’Escola Noruega de Ciències de l’Esport. La primera va parlar de les tres fractures de l’esport femení: adolescència i primera joventut; conciliació de vida personal i vida laboral; i classe social i exclusió esportiva, mentre que la segona assegurava que els esports tradicionals són menys populars entre les dones joves.
El segon diàleg el van protagonitzar tres investigadores amb una llarga experiència en l’àmbit de la gestió política. Sota el títol de “Polítiques esportives per a la igualtat”, Elvira Hidalgo (Universitat de La Laguna), Dorleta Ugalde (Govern Basc) i Mariate Vizcarra (Universitat del País Basc) van coincidir en la necessitat d’implicar tots els actors governamentals en els plans d’igualtat i treballar de dalt a baix. El tercer diàleg va ser a càrrec de Gemma Cernuda (Ellas Deciden) i Maria Teixidor (Vuca Solutions, SL), sota el nom de “Promoció de l’esport femení: campanyes i patrocini”. El col·loqui va servir per constatar que l’equitat de gènere és un procés llarg i farragós, i en aquesta evolució cap a la igualtat hi ha moltes crítiques i resistències i en alguns casos, fins i tot, situacions de retrocés.
Durant la segona jornada el públic va poder assistir a una taula rodona amb les esportistes d’elit Helena Arias, Sílvia Bonastre, Aina Cid i Itziar Llobet en què es va parlar de què l’esport femení encara es troba lluny de la paritat amb el masculí, per qüestions de visibilitat, recursos i condicionants com la maternitat. Més tard hi va haver sis tallers programats, que es van repetir divendres, per arribar a tots els interessats en matèries com les masculinitats, la prevenció de les violències sexuals, la comunicació per al canvi, la igualtat en l’esport des de l’àmbit local, els plans d’igualtat i l’esport i la salut amb perspectiva de gènere.
ACORDS DE GOVERN | 📢 El @govern aprova tres acords en l’àmbit de l’esport:
📝 Aprovat l’informe sobre el congrés @laigualtatenjoc, punt de partida per elaborar un Pla d’Impuls de l’Esport Femení a Catalunya
👉 NOTA: https://t.co/suJazYuh66 pic.twitter.com/A9tttwQWtZ
— Esports (@esportcat) May 2, 2023
La darrera jornada es va iniciar amb la ponència “Les dones en l’entrenament esportiu”, a càrrec de Nicole LaVoi, del The Tucker Center for Research on Girls & Women in Sport de la Universitat de Minnesota, que va destacar que les dones es troben infrarepresentades com a entrenadores, una situació que cal revertir amb els homes com a aliats i canviant la situació per a empoderar-les. A continuació es van fer diversos tallers col·laboratius, concebuts com a espais d’intercanvi d’experiències, al voltant de matèries d’anàlisi com les masculinitats, la prevenció de les violències sexuals, a càrrec de l’advocada Carla Vall. Així com el taller de comunicació per al canvi a càrrec d’una Fosburier com Clara Basiana.
Parlant com a membre de l’Almena Cooperativa Feminista, Basiana va voler fer atenció al lèxic que s’usa als mitjans de comunicació i que va canviant amb els anys i va voler recalcar que s’ha de tenir cura de no caure en l’ús de llenguatge sexista, posant exemples del que no s’ha de fer amb retalls de premsa d’arreu. Els altres tallers que van tancar el congrés van ser els que tractaven temes com la igualtat en l’esport des de la gestió local, els plans d’igualtat en les organitzacions esportives i l’esport i la salut amb perspectiva de gènere.
Per acabar les codirectores de ‘La igualtat en joc’ Susanna Soler i Anna Vilanova van agafar la paraula per posar sobre la taula les conclusions finals d’un congrés que vol marcar un abans i un després per assolir la igualtat de gènere a l’esport. El testimoni va passar a mans de la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, que després del seu parlament el va cedir a la consellera d’Igualtat i Feminismes Tània Verge Mestre, que va fer la cloenda del Congrés.
🔊| Aquests dies s’ha celebrat el Congrés @laigualtatenjoc
🔹 Promoure la igualtat en l’esport.
🔹 Pensar polítiques públiques amb perspectiva feminista.#laigualtatenjoc 🏀 pic.twitter.com/WgRNRejHKk— Almena Feminista (@almenafeminista) May 2, 2023
Imatge de portada: @laigualtatenjoc