Guia de la 102a Volta Ciclista a Catalunya

9 minuts de lectura

De dilluns a diumenge es disputa una nova edició de la cursa ciclista per excel·lència del nostre país.

Sant Feliu de Guíxols torna a exercir de punt de partida de la 102a Volta Ciclista a Catalunya, una prova esportiva que passa per un gran moment de forma i que torna a disposar d’un cartell d’inscrits d’alta qualitat per donar la benvinguda a la primavera sobre dues rodes. A mode de titulars curts: tres finals en alt, els dos vigents campions del món, uns quants guanyadors de Tour, Giro i Vuelta, la millor xifra de catalans en dècades i una dimensió extraesportiva que no para de créixer.

RECORREGUT

1a etapa: Sant Feliu de Guíxols – Sant Feliu de Guíxols

La 102a Volta comença replicant el model dels darrers anys: etapa d’inici i final a la Costa Brava, un recorregut trencacames que dona vida a l’escapada i un final apte tant per a velocistes com als ja famosos uphill finishers. Escenari obert, que si es resol a l’esprint com els darrers anys, tant pot ser un bon dia per a Kaden Groves com que Primoz Roglic aprofiti la darrera rampa per fer el primer cop d’efecte de la Volta.

2a etapa: Mataró – Vallter 2000

Inici al mar i final per sobre els 2000 metres en un dels ports que millor s’ha significat a favor del ciclisme en els darrers anys. Primer contacte amb l’alta muntanya en una etapa en què el ritme d’aproximació al port des de Sant Joan de les Abadesses pot deixar algun dels teòrics favorits fora de joc a les primeres rampes de Vallter. Adam Yates ha guanyat allà en les dues darreres arribades de la Volta (2019 i 2021) i en tots dos casos el cinquè millor ciclista del dia ha cedit més de mig minut. Hi ha prou duresa per fer diferències.

3a etapa: Olost – La Molina

Segona etapa consecutiva als Pirineus amb un final 100% reconeixible per als aficionats de la Volta, no sempre estimat. La Molina no és un dels grans ports del país, però el recorregut ofereix opcions tàctiques diverses, amb el pas pel Coll de la Creueta per la carretereta estreta de Castellar de n’Hug com a punt d’interès ineludible. L’únic dels inscrits que ha guanyat a La Molina, per cert, és Ben O’Connor.

4a etapa: Llívia – Sabadell

A priori és el dia més assequible per als velocistes de la 102a Volta amb un final pla a Sabadell sense cap gran trampa al tram final de l’etapa, però caldrà veure com es lluita l’escapada en el primer tram muntanyós i quins equips estan realment interessats en garantir l’arribada massiva: Lotto Dstny (Milan Menten), Cofidis (Bryan Coquard), Arkea (Hugo Hoffstetter), Alpecin (Kaden Groves) o Intermarché (Arne Marit), entre altres i si no tenen gent davant, hauran d’agafar les regnes del gran grup.

5a etapa: Tortosa – Lo Port

La darrera aparició del Mont Caro a la Volta ara fa sis anys va oferir-nos un espectacle majúscul i enguany les expectatives són molt altes, tant per la nòmina d’inscrits com pel fet de viure’s l’etapa en divendres, essent completament decisiva per a la general. Una etapa que honora les Terres de l’Ebre i que es resol amb una pujada duríssima que obliga els ciclistes a superar un desnivell de 1.000 metres amb una ascensió de vistes agraïdes i on la prèvia dels Pirineus serà clau per viure moviments a l’ofensiva total o una pujada més conservadora per part dels grans favorits.

6a etapa: Martorell – Molins de Rei

Etapa ideal per a les escapades amb un recorregut sempre exigent i amb dos cotes al tram final d’etapa que poden destrossar les opcions dels equips dels velocistes. La pujada a Fontpineda, una trampa explosiva perquè el pla final de Molins de Rei no visqui un esprint massiu. A priori, un dia divertit per als aficionats que no hauria de generar complicacions als homes de la general de la 102a Volta.

7a etapa: Barcelona – Barcelona

Tot i que l’aproximació canvia cada any i en aquesta ocasió s’opta per la pujada a Begues com a distracció inicial per formar l’escapada, el cert és que tots els ous estan a la mateixa cistella: el circuit de Montjuïc. Sis voltes a un traçat que any rere any és la viva imatge de la passió pel ciclisme per part de l’afició catalana. Espectacle 100% garantit que val la pena viure presencialment i que vist el recorregut previ de la resta d’etapes no hauria de ser determinant per la general.

ELS GRANS FAVORITS

Primoz Roglic: L’eslovè arriba a Catalunya amb l’ambició de guanyar una de les dues proves d’una setmana de nivell World Tour que encara li manquen a Europa. Per calendari la Volta no ha acabat d’encaixar mai en els plans de Roglic, però enguany la cosa és diferent: està afinant la preparació per al Giro d’Itàlia i ve de guanyar la Tirrè-Adriàtic. En plena forma i amb un equipàs al darrere (Kuss, Kruijswijk, Bouwman o Foss), hauria de ser considerat el màxim favorit.

Remco Evenepoel: Confirmat ja com una de les grans estrelles del ciclisme després d’un 2022 brutal amb triomfs al mundial, a la Vuelta i a la Lieja-Bastogne-Lieja, Evenepoel lluitarà els colors de l’arc de Sant Martí en el seu debut a Catalunya. Com a objectius es marca el podi i una victòria d’etapa, i el cert és que el Quick-Step li ha preparat el millor equip possible per afrontar les etapes de muntanya. Un bon test real després de la victòria a l’UAE Tour i un duel amb Roglic preGiro més que benvingut.

Joao Almeida: L’UAE arriba a la 102a Volta amb un equipàs teòricament liderat pel ciclista portuguès, que l’any passat ja va ser protagonista a la Volta amb una victòria d’etapa i el tercer lloc a la general. Almeida està en plena forma després de ser segon a la Tirrè-Adriàtica. Necessita un triomf de prestigi per fer créixer una trajectòria excel·lent marcada per la successió de resultats de mèrit allà on va.

Adam Yates: No deixem l’UAE perquè l’equip de Marc Soler té una segona carta guanyadora a la Volta amb Adam Yates. El britànic té un idil·li a la Volta, una cursa en què s’ha endut la general i ha aconseguit un parell de victòries d’etapa. La seva millor opció és atacar en un dels dos grans ports d’aquesta Volta des de baix si el control entre Roglic i Evenepoel és excessiu. En qualsevol cas, ha de ser peça clau per a l’èxit de l’UAE.

Richard Carapaz: Protagonista l’any passat d’un dels millors dies de l’any al costat de Sergio Higuita a les muntanyes de Prades, l’equatorià estrena nou lideratge a l’Education First i el seu nivell és incert atès que aquesta temporada pràcticament encara no ha competit. Sis llatinoamericans en un equip de set corredors, la companyia ideal per a un Carapaz que en els darrers anys s’ha convertit en un dels ciclistes més intuïtius a l’hora de lluitar per les generals més importants de la temporada.

Mikel Landa: Convertit en pràcticament una caricatura per la feixugor que envolta el concepte de “Landisme”, aquest excel·lent ciclista basc lidera un Bahrain molt potent a la Volta (amb Gino Mäder i Jack Haig) convençut que no difícilment es trobarà un recorregut més idoni per a les seves característiques d’escalador pur en una volta WT d’una setmana. A Itàlia se l’ha vist ambiciós i com s’ha dit 100 vegades abans… i si aquesta vegada és la bona?

Geraint Thomas: El gal·lès viu la davallada de la seva carrera professional amb la mateixa solvència de sempre, com demostra el seu podi al Tour de l’any passat. Thomas és un altre ciclista que compta amb un munt de voltes d’una setmana de gran prestigi al seu palmarès i arriba a Catalunya sense ritme de competició. Una nova incògnita, però no hauria de sorprendre veure’l lluitant amb els millors a partir de dimarts.

Jai Hindley: Sergio Higuita no forma part de la llista d’inscrits però això no vol dir que el Bora no es plantegi guanyar la 102a Volta. L’aposta de l’equip alemany pivota sobre un escalador pur com Jai Hindley, darrer guanyador del Giro d’Itàlia que ha començat l’any amb el fre de marxa posat per arribar a les cites de la primavera en plena forma. Els ports de Catalunya perfectament poden ser seus si treu la seva millor versió.

Giulio Ciccone: L’italià no té el mateix palmarès ni prestigi que la resta de noms que apareixen a la llista, però sembla que aquest 2023 està trobant el seu millor nivell. Discret fins ara en la seva relació amb la Volta, és un d’aquells ciclistes que té marge per sorprendre (com Guillaume Martin, Ben O’Connor, Louis Meintjes o Romain Bardet) davant els grans favorits. Si deixa la seva irregularitat enrere, pot fer-ho realment bé.

Egan Bernal: Per llegat i coneixement popular seria abominable no citar el colombià en aquesta llista. El cert, però, és que Bernal s’ha passat un any i mig fora de joc (o de ritme) després de l’esgarrifós accident que va patir i malgrat fer un primer tastet el mes de gener, tot just entra en joc al màxim nivell de competició a Catalunya. Tot el que sigui veure’l al grup dels millors serà una de les sorpreses més benvingudes de l’any per part d’un dels millors talents escaladors de la darrera dècada.

ELS CATALANS

La millor notícia d’aquesta 102a Volta és la participació de 10 corredors catalans, una xifra mai vista aquest segle XXI en una cursa que en alguna ocasió ha vist com el mallot a millor ciclista català tenia un sol candidat. Una xifra benvinguda que ajuda la prova a connectar amb el públic i que alhora podria ser més alta, amb noms com el de Jordi López, que tot just fa uns dies ha aconseguit la seva primera victòria com a professional a Taiwan. Si bé és cert que no hi ha cap candidat a guanyar la Volta ni per les primeres posicions, el nivell és prometedor i alguns d’ells sens dubte seran protagonistes.

Marc Soler: Va arribar a ser podi a la Volta, però tindrà molta feina fent de gregari d’Almeida i Yates. I si té marge, que ningú descarti la seva aventura personal.

David de la Cruz: El líder de l’Astana té moltes ganes de guanyar una etapa a Catalunya i arriba en plena forma després de mostrar un bon nivell a la París-Niça. Hauria de ser el seu millor any a la Volta.

Roger Adrià: El ciclista més reconegut del Kern Pharma no es planteja la lluita per la general, però promet lluitar per guanyar una etapa des de l’escapada.

L’acompanyen Kiko Galván, que té punta de velocitat suficient per intentar-ho també en arribades massives, i Pau Miquel, que també buscarà la seva oportunitat via escapada.

Joel Nicolau: Un dels ciclistes més actius del ciclisme internacional és de Llofriu. Nicolau sempre ho intenta allà on va i a la 102a Volta ningú té cap dubte que algun dia caçarà l’escapada bona.

Tot i que el Caja Rural treballarà per Cepeda, el cert és que hi ha ganes de veure el nivell de l’escalador Abel Balderstone en el seu debut al World Tour i comprovar si l’estat de forma incert d’Edu Prades li permet trobar el seu protagonisme a la cursa.

Antonio Pedrero: L’egarenc és una carta fiable del Movistar que ve a la Volta amb la columna vertebral del Giro. Amb Verona com a cap de files i Sosa-Rubio com a alternatives, caldrà veure si Pedrero té espai per al lluïment personal.

Marc Brustenga: El bon rodador del Trek-Segafredo té ganes de passar pàgina a la Volta de l’any passat i tenir oportunitats per brillar enguany. Arribades ràpides, el seu terreny de comfort.

VOLTA JOVE

Com cada any l’Etapa Reina organitza un concurs per decidir qui serà el ciclista jove que l’afició catalana animarà durant la celebració de la Volta. Participar fent fotos, pancartes, vídeos o el que cadascú s’empesqui té premi: un mallot oficial de millor jove de la competició. Aquest dilluns anunciaran el nom, així que estigueu atents a les seves xarxes socials. Més enllà de la iniciativa d’aquest programa radiofònic erigit enguany en podcast oficial de la cursa, la Volta com sempre serà un aparador dels nous talents del ciclisme internacional.

Atents a la 102a Volta especialment a Cian Uijtdebroeks, Lennert Van Eetvelt, Corbin Strong, Oscar Onley, Marco Brenner, Matthew Riccitello i al més jove de tots, Lenny Martinez, més enllà dels molt més consolidats Ben Tulett, Quinn Simmons o Luke Plapp.

ESCOLTEU EL PODCAST OFICIAL DE LA VOLTA, AMB L’ANÀLISI COMPLET DE TOTS ELS EQUIPS I CORREDORS

L’ANÀLISI, AL BTV ESPORTS

EL CARTELL

L’obra d’art d’enguany no accepta cap altre qualificatiu. El pintor (i ex ciclista professional) de Xàtiva Miguel Soro ens ofereix un dels millors cartells de la història de la ronda catalana.