Amb la celebració tant en categoria masculina com femenina del Santos Tour Down Under australià comença a l’altra punta del món una temporada ciclista 2020 que, tot i semblar un tòpic, arriba més emocionant que mai. Expliquem per què amb les 10 claus per seguir-la!
1. La Volta dels 100 anys
Que ningú s’espanti perquè durarà una setmana com sempre! Però aquest 2020 la Volta a Catalunya celebrarà la històrica edició del seu centenari, una xifra que en les voltes per etapes tan sols han assolit el Tour de França i el Giro d’Itàlia. Després de passar per una època de crisi fa una dècada, la Volta arribarà a les 100 edicions en un gran moment de forma, havent-se revaloritzat com una de les grans proves ciclistes del calendari mundial.
Pel que fa al recorregut, una de les novetats d’enguany serà la recuperació de la contrarellotge individual, que feia anys que no tenia lloc a la Volta, en una etapa que recorrerà les carreteres del Pla de l’Estany. El vencedor de l’any passat, Miguel Ángel López, ja ha confirmat que serà a la sortida de Calella el proper 23 de març. La gran incògnita ara mateix, confirmar que aquest 2020 es recuperarà la Revolta, la prova femenina d’un dia que es va celebrar el 2018 i que no es va poder repetir el 2019, amb la promesa que tornaria aquest any.
2. Any olímpic
Cada quatre anys el calendari ciclista es veu condicionat per la presència, ja passat l’equador de la temporada, dels Jocs Olímpics, on els grans corredors i corredores somien a guanyar la prova en ruta o bé la contrarellotge. Aquest any el Tour de França avançarà el seu inici a la darrera setmana de juny per tal d’acabar abans del començament dels Jocs de Tòquio. Els ciclistes amb opcions de medalla també adaptaran el seu calendari. Així, Alejandro Valverde, que té com a gran objectiu de la temporada l’or olímpic, ja ha dit que disputarà el Tour però que no l’acabarà, per arribar bé a Tòquio.
3. L’any de la confirmació
La temporada 2019 es va caracteritzar per l’explosió d’una nova fornada de joves talents que va impressionar amb els seus triomfs i la seva energia. L’any 2020, tots aquests ciclistes cridats a dominar la propera dècada afrontaran una mena de revàlida. En el cas de Mathieu Van der Poel haurem de veure de quina manera segueix compatibilitzant les proves de ciclocròs i bicicleta de muntanya amb la cada vegada major presència a les competicions en ruta. Sembla que el gran objectiu de VdP seran les clàssiques de primavera i vindrà a la Volta a Catalunya a preparar-se per aquest repte. Més endavant lluitarà per l’or olímpic en BTT.
A Remco Evenepoel, la joia del Deceunink-Quick Step a punt de fer 20 anys, també se’l seguirà amb lupa. La incògnita és veure si en els propers anys es definirà com un ciclista de proves d’un dia, com una opció de guanyar les grans voltes per etapes o bé les dues coses a la vegada. Aquest 2020 debutarà en la seva primera cursa de tres setmanes disputant el Giro d’Itàlia. D’altra banda, l’eslovè Tadej Pogacar començarà nova temporada a l’UAE-Team Emirates, on aquest any no seria d’estranyar que tingués ja galons de líder després d’exhibir-se en la passada Vuelta a Espanya, que va acabar a la tercera posició de la general i amb tres victòries d’etapa.
4. Les neerlandeses contra tothom
El domini de les corredores dels Països Baixos és incontestable en les darreres temporades i el 2020 seria una sorpresa que això no es repetís. L’any passat les ciclistes neerlandeses van guanyar 13 de les 22 proves individuals del calendari World Tour femení, a més de les medalles d’or i de plata de la prova en ruta del Mundial. Precisament, la guanyadora del Mundial 2019, Annemiek Van Vleuten, serà pel 2020 la gran favorita de les proves de traçat més exigent tot i tenir ja 37 anys. La ciclista del Mitchelton-Scott va sumar l’any passat altres victòries, com un Giro Rosa espectacular, l’Strade Bianche o la Lieja-Bastogne-Lieja, i per aquest any apunta a les clàssiques, al Mundial i als Jocs Olímpics.
No l’hi posaran fàcil les altres corredores holandeses de més nivell: Anna Van der Breggen, que vol seguir ampliant un palmarès impressionant; Marianne Vos, campiona de la classificació per punts del World Tour l’any passat i la millor del món en arribades exigents; o bé la jove Lorena Wiebes, que la temporada passada ja va demostrar que ben aviat pot agafar el relleu de les seves compatriotes. Corredores com l’australiana Amanda Spratt, la polonesa Katarzyna Niewiadoma o la banyolina d’adopció Ashleigh Moolman tindran el repte de frenar el domini neerlandès.
5. Tres equips fora de sèrie
A priori, tres són els equips que estan un pas per davant de la resta. Per començar, un Team INEOS que el 2020 vol tornar a imposar la seva força després d’un 2019 irregular, tot i la victòria de Bernal al Tour. Precisament, és una incògnita saber si el jove colombià defensarà el mallot groc a França o deixarà el paper de líder a Froome perquè busqui el seu cinquè Tour un cop recuperat de la lesió. Això, amb Geraint Thomas de secundari i Richard Carapaz, vencedor del Giro 2019, com a reforç de luxe. Per sota, els joves Pavel Sivakov, Tao Geoghegan Hart i Iván Ramiro Sosa apreten fort i, per rematar-ho, a l’equip britànic hi ha arribat el millor especialista del món en contrarellotge, l’australià Rohan Dennis.
Aspirant a Giro, Tour i Vuelta també ho serà aquest any el Team Jumbo-Visma. Després d’un 2019 excel·lent, l’equip dels Països Baixos ha incorporat a la plantilla a Tom Dumoulin, que busca en aquest equip el suport que no tenia al Sunweb. Van tan confiats els neerlandesos que ja han anunciat els vuit ciclistes que disputaran el Tour de França, una llista que imposa: Primoz Roglic, Tom Dumoulin, Steven Kruijswick, Robert Gesink, Laurens De Plus, Sepp Kuss, Wout Van Aert i Tony Martin.
D’altra banda, al Deceunink-Quick Step podran anar una altra vegada a totes per guanyar les proves d’un dia. Han marxat Gilbert i Viviani però han arribat el velocista irlandès Sam Bennet i continuen noms de l’alçada de Julian Alaphilippe, Yves Lampaert, Zdenek Stybar, Bob Jungels i Remco Evenepoel, ja favorit en les curses que aquest any disputi.
6. El Movistar més ‘nostrat’
L’equip Movistar afronta la nova temporada després d’haver fet una gran revolució a la seva plantilla. Nairo Quintana, Mikel Landa i Richard Carapaz han marxat i han deixat pas a un equip renovat en el que, això sí, hi segueix un Alejandro Valverde que està a punt de fer 40 anys i que encara és una opció real per aconseguir victòries de prestigi. El lloc dels líders que ja no hi són l’ocuparan dos ciclistes de casa. En primer lloc, el mallorquí Enric Mas, que ha deixat el Deceunink-Quick Step per abanderar un Movistar que, a priori, li ha d’anar millor com a ciclista de grans voltes per etapes. Compartirà lideratge amb el català Marc Soler, que en el seu sisè any com a professional, ha de fer un pas endavant i confirmar-se entre els grans ciclistes del pilot.
Mas i Soler no seran els únics ciclistes dels Països Catalans. Eduard Prades afrontarà el seu segon any al Movistar amb ganes d’aconseguir nous triomfs, com el de la Volta a l’Aragó de l’any passat. Antonio Pedrero seguirà sent un gregari fiable per a les grans voltes, un paper que també pot desenvolupar Lluís Mas. D’altra banda, el castellonenc Sebastián Mora i el menorquí Albert Torres correran per primer any a la formació blava amb l’objectiu olímpic al velòdrom entre cella i cella. L’equip femení, amb l’adéu de Lorena Llamas, comptarà amb la ciclista valenciana Alba Teruel com a complement de les principals estrelles.
7. Alguns passos endavant en el ciclisme femení…
A poc a poc el ciclisme femení va fent passos endavant en la seva lluita per a l’equiparació amb les condicions i cobertura del ciclisme masculí. Aquest 2020, la Unió Ciclista Internacional ha remodelat l’estructura de les principals competicions femenines introduint una novetat especialment destacada. Per primer cop en la màxima categoria del ciclisme femení, l’UCI World Team, les corredores dels equips d’aquest nivell hauran de cobrar un salari mínim que enguany serà de 15.000 €. Una xifra que anirà creixent fins situar-se el 2023 a 30.000 €, un increment substancial malgrat que insuficient, ja que no arribaria encara al salari mínim de la màxima categoria masculina.
Qüestions bàsiques com ara assegurances de salut o de maternitat, vacances pagades o un límit màxim de dies de competició, fins ara no obligatòries, també hauran d’estar incloses per normativa.
8. … i alguns passos enrere
El Tour de França és la cursa per excel·lència del món del ciclisme. Des de fa més d’un centenar d’anys congrega els millors corredors del món durant tres setmanes de juliol amb un impacte brutal per la imatge del país francès cap al món. El Tour, però, va coix des de fa temps, i aquest 2020 encara més. L’any passat ja denunciàvem que la cursa francesa suspèn en la seva versió femenina i enguany ha estat la millor ciclista del món, la neerlandesa Annemiek Van Vleuten, qui ha denunciat públicament La Course by TDF, el nom oficial del Tour de França femení, que de fet és una prova tan sols d’un dia.
Van Vleuten ja ha dit que no pensa participar-hi aquest 2020, ja que la cursa es basarà només en un recorregut pels Camps Elisis el 19 de juliol, el mateix dia que els homes acabaran la cursa masculina a París. Una proposta molt descafeïnada, lluny dels mínims estàndards competitius i que Van Vleuten ha definit com a “critèrium malgrat estar catalogada com a prova World Tour”. A més, a ben pocs dies de les proves femenines de ciclisme en ruta dels Jocs Olímpics. Tot plegat, una falta de respecte.
9. Nous horitzons per dos destacats veterans
Entre els múltiples moviments d’un mercat de fitxatges especialment mogut, destaquem el canvi d’equip de dos dels ciclistes amb millor trajectòria del pilot. L’italià Vincenzo Nibali ha abandonat el Bahrain Merida per incorporar-se al Trek-Segafredo, equip en el qual tindrà tres objectius clars aquest 2020: Giro d’Itàlia, Jocs Olímpics i Mundial.
D’altra banda, el belga Philippe Gilbert ha deixat el Deceunink-Quick Step per una altra formació del seu país, el Lotto Soudal. Camí dels 38 anys i envoltat de ciclistes compatriotes, Gilbert podrà buscar la victòria a la Milan-San Remo, l’únic monument que li queda per sumar i entrar al selecte grup de ciclistes que han guanyat els cinc monuments, format per tres llegendes belgues: Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck i Rik Van Looy.
10. Jugar per seguir la temporada
A banda de veure en directe o per televisió les diferents competicions, una bona manera de seguir la temporada ciclista és jugar per passar-ho bé. Són nombrosos els jocs en línia en els quals podem formar el nostre propi equip de corredors per demostrar que som els millors a l’hora de fer pronòstics sobre qui serà el guanyador.
Destaquem l’aplicació per a mòbils Cycling Fantasy, desenvolupada per una empresa catalana, i en la que per a cadascuna de les grans curses del calendari ciclista disposem d’un pressupost de 5.000 crèdits per fer una selecció de nou corredors (amb preus que van dels 200 dels més modestos fins als 1.200 de les grans estrelles), que puntuaran més o menys en funció de les actuacions reals dels ciclistes a mesura que avanci la competició. És gratuïta i està disponible en català per a IOS i Android. A més, enguany comença la temporada amb una novetat més que destacada, la inclusió de les principals curses femenines en el joc.