El Tour de França 2021 tindrà una etapa íntegra als Països Catalans

3 minuts de lectura
En un acte auster i sense públic a causa de la pandèmia, l¡organització del Tour de França ha presentat el recorregut de la cursa pel 2021, un any en el qual s’espera poder complir amb el calendari previst i que la ronda francesa es faci així del 26 de juny al 18 de juliol, acabant abans del que és habitual degut als Jocs Olímpics de Tòquio.

En un any en el que la Bretanya tindrà un gran protagonisme, amb les quatre etapes inicials, el Tour de França 2021 ens regala una etapa íntegra pels Països Catalans. Serà la quinzena etapa, de 192 km entre Ceret i Andorra la Vella. La primera de les quatre que recorreran els Pirineus, que aquesta vegada arribaran després dels Alps i seran decisius per a la classificació final de la prova. Una gran oportunitat perquè el públic del nostre país pugui omplir les carreteres i gaudir en directe de la millor cursa ciclista del món si la Covid-19 ho permet, és clar.

Després d’una jornada prèvia amb inici a Carcassona i final a Quilhan, el diumenge 11 de juliol els ciclistes es desplaçaran al Vallespir per començar l’etapa a Ceret, indret conegut com a meca del cubisme per acollir i inspirar a artistes com Pablo Picasso, Juan Gris o Georges Braque, entre molts d’altres. D’allà, la cursa creuarà la part més occidental de la comarca del Rosselló per entrar llavors a la del Conflent, creuant Prada i Vilafranca de Conflent per iniciar l’ascens a la primera cota del dia, el coll de la Perxa, puntuable a la vil·la fortificada de Montlluís. Els corredors hauran entrat a l’Alta Cerdanya i la carretera seguirà pujant fins a Font-romeu, on comença un descens fins al poble d’Enveig.

La carretera enfilarà la vall de Querol i el camí cap al port de Pimorent, una ascensió curta que deixarà pas a una nova pujada. Entrant a Andorra pel Pas de la Casa, els ciclistes hauran d’afrontar el Port d’Envalira, que amb 2.408 metres serà la cota més alta del Tour de França 2021. Per això, el primer ciclista que el creui serà recompensat amb el Souvenir Henri Desgrange, un premi més que honorífic pels 5.000 euros que atorga al guanyador.

Carretera avall fins Encamp, on els corredors afrontaran l’última pujada del dia. Serà al Coll de Beixalís, 6,4 km amb un desnivell mitjà del 8,5%, amb un tram central particularment dur i rampes que arriben al 18%. Es tracta d’un port força recent en el ric panorama ciclista andorrà però que ja va veure passar el Tour el 2016. Qui hagi perdut contacte durant la pujada ho tindrà molt difícil per recuperar-lo en una baixada contínua de 14 km fins la meta, situada en plena Andorra la Vella.

Descans i nou inici

El Tour es quedarà un dia més a Andorra, on es farà jornada de descans el dilluns 12 de juliol. L’endemà, l’etapa sortirà del Pas de la Casa per creuar ràpidament la frontera i dirigir-se cap a la localitat de Sent Gaudenç, a l’Alta Garona.

Un protagonisme absent

El recorregut d’aquesta quinzena etapa del Tour de França 2021 és del tot extraordinari. I és que en els darrers temps la Catalunya Nord és un territori força oblidat per la cursa francesa. L’última vegada que va acollir un inici o final d’etapa va ser el 2009, quan Thomas Voeckler va vèncer a Perpinyà en una jornada que havia començat a Cap d’Agde.

Si la comarca del Rosselló encara va veure la cursa aquest segle, per trobar records de les altres comarques de la Catalunya Nord cal remuntar-se encara més enrere. El 1993 la ronda gal·la hi va passar en una etapa que va anar de Perpinyà fins a l’estació andorrana de Pal, creuant el Capcir i ascendint també el port de Pimorent. La victòria va ser per al colombià Oliverio Rincón.

Andorra, convidada habitual

Andorra sí que està més acostumada darrerament a rebre el Tour de França. Serà la cinquena vegada que aquesta cursa hi acaba una etapa. El primer cop va ser el 1964, amb final a Andorra la Vella i victòria per al ciclista d’Ávila, Julio Jiménez. L’última va ser el 2016, en una etapa que va sortir de Vielha per acabar a Arcalís, on es va imposar l’holandès Tom Dumoulin.